Wat is een galette?
Galette is een taart waarvan de randen naar binnen gevouwen zijn. Oorspronkelijk komt de galette uit Bretagne in Frankrijk en wordt het gemaakt van boekweitmeel. Je hebt zowel zoete, als hartige galettes. Een hartige galette heeft iets weg van een quiche of hartige taart. Het grote verschil is, dat je bij een galette geen eivulling nodig hebt. Je kunt een grote galette maken, maar mini galettes zijn ook ontzettend leuk om te serveren.
In samenwerking met Kerrygold
Ik maakte deze galettes met de ongezouten roomboter van Kerrygold in het kader van een samenwerking. Kerrygold is een roomboter gemaakt van melk van koeien die vrij grazen in op het Ierse platteland. Naast het feit dat de boter een mooi natuurlijk product is, is de boter direct smeerbaar uit de koelkast. En dat is ideaal voor op brood, maar ook als je galettes gaat maken! Want galettedeeg maak je met ijskoude boter. Kneden met ijskoude boter is nogal een uitdaging, maar met de boter van Kerrygold gaat dat dus perfect.
Ingrediënten voor mini galettes met pastinaak
Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor deze mini galettes:
Deeg
- 225 gram tarwebloem
- 150 gram ongezouten grasboter, van Kerrygold. Zorg dat de boter koud is, dus niet smelten!
- 0,5 theelepel zeezout
- 4-5 eetlepels ijskoud water
Toppings
- 2 pastinaken
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 wortels
- 2 eetlepels olijfolie
- zout
- peper
- 125 gram kruiden roomkaas
- 1 eierdooier
Optioneel
- sla
- pijnboompitten
- balsamico creme
Makkelijk hartig bakrecept
Deze galettes kun je ook maken als je geen bakprinses bent. Ik ben zelf namelijk ook geen ster in bakken. Ik sta liever achter de pannen. Het deeg is dummy proof en kan eigenlijk niet mislukken. Dus laat je niet uit het veld slaan en gun jezelf deze heerlijke galettes. Is het voor jou toch een stap te ver om deeg zelf te maken? Maak de galettes dan van hartige taartdeegvellen of bladerdeeg vellen. Iets minder lekker natuurlijk, maar extra makkelijk.
Meer vegetarische hartige taarten
Ben je geïnspireerd geraakt door deze hartige taart? Maak dan ook eens één van onderstaande vegetarische quiches.
Mini galettes met pastinaak en wortel
Keukengerei
- 1 Keukenmachine of food processor met deeg kneed stand, of mixer met deegkneedhaken.
- 1 Uitsteekring ongeveer 12-14 cm diameter
Ingrediënten
Deeg
- 225 gram tarwebloem
- 150 gram ongezouten grasboter van Kerrygold. Zorg dat de boter koud is, dus niet smelten!
- 0,5 theelepel zeezout
- 4-5 eetlepels ijskoud water
Toppings
- 2 pastinaak
- 2 wortel
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gedroogde tijm
- zout
- peper
- 125 gram kruiden roomkaas
- 1 eierdooier
Optioneel
- sla
- pijnboompitten
- balsamico creme
Instructies
- Snij de boter in kleine blokjes.
- Doe de bloem en zout in de keukenmachine. Voeg de boter toe en pulseer een paar keer totdat de bloem en de boter grof gemengd zijn. Zet nu de mix stand aan en voeg het koude water lepel voor lepel toe, totdat het deeg zich tot een bol vormt. Is dat nog niet het geval, voeg dan nog een beetje water toe. Leg de bol met deeg op een stuk vershoudfolie en maak het plat, tot een dik plak deeg van ongeveer 10 cm dik. Leg het deeg 1 uur te rusten in de koelkast.
Toppings
- Schil de pastinaak en wortel en snij in plakjes van een paar milimeter dik. Doe in kom en besprenkel met de olijfolie, tijm, zout en peper.
- Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat met bakpapier klaar.
Galettes maken
- Haal het deeg uit de koelkast. Besprenkel je schone aanrecht met wat bloem. Leg het deeg erop en besprenkel het deeg ook met wat bloem.Rol het deeg met een deegroller tot een lap deeg van ongeveer 0,5 cm dik, of iets dunner. Steek ronde vormen uit het lap deeg met de uitsteekring. Leg de ringen op de bakplaat met bakpapier. Als er niet meteen 6 rondjes uit kunnen, verzamel je het overgebleven deeg. Bebloem het deeg opnieuw en rol weer uit tot een lap deeg van 0,5 cm dik. Steek opnieuw de ringen uit. Herhaal dit tot je deeg op is en je er niet nog een rondje uit kunt steken.
- Verdeel de roomkaas over het midden van de deegrondjes. Laat de buitenste 2 cm van de rondjes leeg. Verdeel de pastinaak en wortel over de roomkaas. Vouw de buitenste randen van de deegrondjes naar binnen. Bestrijk de randen met eidooier. Bak de galettes in ongeveer 20-25 minuten goudbruin in de oven.
Optioneel, om te serveren
- Serveer eventueel op een bedje van sla, met wat pijnboompitten en wat balsamico creme.
Kidsproof tips
- Voor kinderen is zo’n mini taartje ook heel lekker. Beleg het taartje met groente waar je kind gek op is. Bijvoorbeeld cherrytomaat, in plakjes. Of paprika in blokjes, of courgette in dunne plakjes.Â
- De kruiden roomkaas kun je vervangen door naturel roomkaas, of door een mengsel van naturel roomkaas, gemengd met zachte geitenkaas.Â
Review