Vegan gerecht uit de Japanse keuken
De Japanse keuken assosieer ik altijd met heel veel vis. Daarom at ik het voorheen zelden. Maar wist je ook heel lekker vegan kunt koken met Japanse ingrediënten? Onlangs dook ik met Kai van Sushi van Kai de keuken in om lekkere vegan Japanse gerechten te maken. Kai bezorgt biologische Sushi en andere Japanse gerechten in Lent en omgeving. Samen hebben we een aantal lekkere vegan Japanse gerechten bedacht. Op dinsdagen kun je tegenwoordig deze lekkere noedels bij hem bestellen. Maar je kunt het dus ook zelf thuis maken met dit recept!
Noedels met miso
Deze noedels zijn een echte smaaksensatie. De zoete misosaus is de smaakmaker in dit gerecht. Het recept voor de misosaus komt uit het kookboek Japan Easy. Daarnaast heb je een hoop groente nodig en tempeh.
Hoe maak je tempeh lekker knapperig?
Ik heb zelf jarenlang een haat-liefde verhouding gehad met tempeh. Als ik ergens buiten de deur tempeh at, was ik verkocht. Zo lekker. Maar als ik het zelf thuis probeerde te maken, viel het iedere keer weer tegen. Inmiddels weet ik hoe je tempeh echt lekker kunt krijgen! Er zijn een paar dingen belangrijk om tempeh knapperig te krijgen:
- Snij in dunne plakken
- Bak (zonder marinade) in ruime hoeveelheid zonnebloemolie
- Breng daarna op smaak met ketjap, miso of een andere fijne saus.
Best makkelijk eigenlijk he? Sinds ik weet hoe je tempeh lekker kunt bereiden, staat het hier wekelijks op tafel. Zo lekker!
Alternatief voor tempeh
Ben je geen fan van tempeh? Dan kun je deze miso noedels alsnog maken! Vervang tempeh dan door knapperige tofu. Of door vegetarische wokstukjes.
Ingrediënten voor vegan miso noedels
Haal de volgende ingrediënten in huis voor lekkere vegan miso noedels voor 4 personen:
- 250 gram udon noedels
Knapperige tempeh
- 250 gram tempeh
- 100 ml zonnebloemolie
Groente
- 1 rode ui
- 1 gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram oesterzwammen
- 300 gram witte kool
- 2 maiskolven voorgekookt
- 250 gram sugar snaps alternatief: peultjes
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Zoete miso saus
- 100 gram miso
- 2 eetlepels mirin
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker alternatief: een andere suikersoort
- 1 eetlepels sake alternatief: water
- 1 theelepel azijn
Lees hieronder verder voor de bereiding! Voeg de misosaus naar smaak toe aan de noedels. Heb je nog saus over? Geen probleem; je bewaart het met gemak een paar weken in de koelkast.
Vegan Aziatische recepten
Ben je gek op de Aziatische keuken? Probeer dan ook eens een van deze recepten:
Japanse vegan miso noedels met knapperige tempeh
Ingrediënten
- 250 gram udon noedels
Knapperige tempeh
- 250 gram tempeh
- 100 ml zonnebloemolie
Groente
- 1 rode ui
- 1 gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram oesterzwam
- 300 gram witte kool
- 2 mais kolven, voorgekookt
- 250 gram sugar snaps alternatief: peultjes
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Zoete miso saus
- 100 gram miso
- 2 eetlepels mirin
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker alternatief: een andere suikersoort
- 1 eetlepels sake alternatief: water
- 1 theelepel azijn
Instructies
- Kook de noedels al dente (!) volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel af met koud water en zet apart.
Knapperige tempeh
- Snij de tempeh in dunne plakjes of reepjes van een paar milimeter dik.
- Doe de zonnebloemolie in een hapjespan. Verwarm de olie tot het flink heet is. Bak / frituur 1/4 van de tempeh. Roer af en toe zodat alle kanten goed goudbruin worden. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten. Schep de tempeh uit de pan en leg op een stuk keukenpapier. Herhaal dit met de rest van de tempeh totdat alle tempeh goudbruin gebakken en knapperig is. Gooi de olie weg.
Groente
- Snij de ui in ringen en snij de knoflook fijn. Verwarm de olie in een hapjespan of wok en bak hierin de ui en knoflook.
- Snij de oesterzwammen in stukken. Snij de witte kool super fijn. Dit kan extra makkelijk met een mandoline of food processor. Snij eventuele uitstekende puntjes van de sugar snaps af.
- Doe de groente bij de ui en bak een paar minuten op hoog vuur. Schud de pan af en toe zodat de groente gelijkmatig gaart.
- Brand de maiskolven met een (creme brulée) brander, of leg ze in een pan en grill alle kanten. Zet de maiskolf rechtop op een snijplank en snij van boven naar beneden de maiskorrels in plakken van de kolf af.
Zoete misosaus
- Roer de miso, mirin, suiker, sake en azijn in een kom tot een egale saus.
Tot slot
- Doe de tempeh in een bak of schaal. Voeg 1/4 van de miso toe en schudt goed zodat alle tempeh stukjes bedekt zijn met de miso saus.
- Doe de rest van de saus bij de groente en bak 2 minuten mee. Voeg ook de noedels toe. NB. Je kunt de misosaus naar smaak toevoegen. Als je misosaus over houdt, kun je het best lang in de koelkast bewaren.
- Serveer de miso noedels met de stukjes knapperige tempeh en gegrilde maiskolven.
Kidsproof tips
- Dit is een super lekker Japans smaakbommetje.
- Is de saus wat spannend voor je kind? Zet deze dan los op tafel.
- Zijn de groente die wij gebruikt hebben geen favoriet bij jouw kind? Varieer gerust met groente die wel worden gewaardeerd door jouw kind!
Review