Vegan ratatouille recept
Op zoek naar een makkelijk en smaakvol vegan gerecht bomvol groenten? Dan is deze vegan ratatouille uit de oven echt iets voor jou! Ratatouille is van origine een Frans gerecht dat bestaat uit verschillende groenten, zoals courgette, aubergine, tomaat en paprika. In deze versie gaan we nog een stapje verder door het te combineren met een knapperig laagje van oud brood en plantaardige geraspte kaas. Het resultaat? Een heerlijk gegratineerde ovenschotel vol smaak. Deze vegan oven ratatouille is perfect als je iets gezonds op tafel wilt zetten dat ook nog eens makkelijk te maken is!
Ratatouille uit de oven
Wat deze ratatouille zo bijzonder maakt, is dat het in de oven wordt bereid. Door het langzaam te laten garen, karamelliseren de groenten lichtjes en krijgen ze een intense smaak. De tomatensaus die ontstaat door de tomatenblokjes uit blik en de verse cherrytomaten, maakt de ratatouille heerlijk sappig en zorgt ervoor dat de groenten niet uitdrogen. Je kunt het serveren met rijst, couscous, quinoa, brood of zelfs pasta.
Wat eet je bij ratatouille?
Ratatouille kun je als lichte maaltijd op zichzelf eten, maar het is ook lekker om te combineren. Traditioneel wordt het geserveerd met stokbrood, maar rijst, couscous of quinoa passen er ook goed bij. Wil je een stevigere optie? Ga dan voor pasta. Of voeg extra eiwitten toe met linzen of kikkererwten.
Vegan ratatouille maken
Deze vegan ratatouille is eenvoudig te maken. Snijd de groenten in dunne plakjes zodat ze gelijkmatig garen in de oven. Heb je een keukenmachine? Gebruik die om tijd te besparen. Verdeel de groenten in een ovenschaal, voeg de tomatenblokjes en cherrytomaatjes toe en zet het 30 minuten in de oven. Strooi daarna het broodkruim en de plantaardige kaas erover en bak nog eens 30 minuten tot de korst goudbruin en knapperig is.
Vegan oven ratatouille
Ingrediënten
- 2 courgette
- 1 aubergine
- 2 paprika
- 1 ui
- 2 teentje knoflook
- 500 gram cherrytomaat
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 15 gram verse basilicum
- 1 theelepel herbes de provence kruiden
- 2 eetlepel olijfolie
- zout
- peper
- 3 sneetje oud brood
- 50 gram plantaardige geraspte kaas
Om bij te serveren
- rijst, couscous, quinoa, brood of pasta
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een grote ovenschaal klaar.
- Was de courgette, aubergine en paprika en snij in dunne plakjes. Ik doe dit met de food processor op de keukenmachine, dat gaat lekker snel.
- Snij de ui in halve ringen en snij de knoflook fijn. Hak de bascilicumblaadjes in stukjes.
- Was de cherrytomaat en snij doormidden.
- Verdeel de paprika, courgette en aubergine over de ovenschaal. Voeg ook de ui en knoflook toe. Verdeel de tomatenblokjes uit blik en de cherrytomaat erover. Verdeel ook de olijfolie en basilicumblaadjes en de herbes de provence erover. Breng op smaak met zout en peper. Roer het geheel goed door. Proef of de saus voldoende op smaak is en voeg eventueel extra zout en peper toe. Zet de ovenschotel 30 minuten in de oven.
- Maal het oud brood fijn tot kruimels. Verdeel over de ovenschotel. Verdeel ook de plantaardige geraspte kaas ervoer. Zet de schotel nog 30 minuten in de oven.
- Serveer eventueel met rijst, couscous, quinoa, brood of pasta
Kidsproof tips
- Leg de groente in vormpjes in de ovenschaal. Bijvoorbeeld een gezichtje, of een ander leuk patroon.
- Laat kinderen helpen bij de voorbereiding. Tomaatjes snijden, broodkruimels strooien etc. Kinderen eten vaak beter als ze iets zelf hebben gemaakt.
- Maak een eigen mini ovenschotel voor je kind. Dat maakt het extra speciaal.
- Serveer de ratatouille met een favoriet bijgerecht. Bijvoorbeeld brood of pasta.
Review