Een vegetarisch alternatief voor de welbekende kip pilav
Kip pilav is een bekend (bij)gerecht dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. In Nederland kennen wij vooral de ‘verwesterde’ versie. Een rijstgerecht met kip, groenten, perzik en een saus op basis van tomatenpuree. Het is een gerecht dat je met behulp van pakjes en zakjes kunt bereiden, maar daar ben ik geen voorstander van. Ik ben daarom zelf aan de slag gegaan om een alternatief te bedenken op de beroemde kip pilav. Ik creëerde deze vegetarische pilav met broccoli en cashewnoten! Een alternatief waar géén pakjes en/of zakjes aan te pas komen en zónder vlees.
Hoe maak je een vegetarische pilav?
Dit recept is een heerlijke vegetarische variant op kip pilav. Het is geïnspireerd op een recept dat ik eerder postte, deze vegetarische pilav met kikkererwten en perzik. Daarnaast heeft het gerecht wel wat weg van deze super snelle Indiase curry met veel groente. Beide gerechten kan ik je zeker aanraden!
Welke eiwitten kun je gebruiken in een vega pilav?
Deze pilav variant met broccoli, perzik en cashewnoten is niet alleen vegetarisch, maar ook nog eens vegan! Als vervanging voor de kip heb ik namelijk peulvruchten aan dit gerecht toegevoegd. Ik heb gekozen voor kikkererwten, wat een prima plantaardig alternatief is voor vlees. Dit zorgt voor een extra bite in het gerecht en daarnaast is het een goede eiwitbron die de pilav een stuk meer vullend maakt.
Vegetarische pilav met veel groente
Naast kikkererwten, zitten er in deze pilav een hele hoop groente verwerkt. Ik heb gekozen voor broccoli, paprika en cherrytomaten. Hierin kun je echter volop variëren! Ben jij meer een liefhebber van bijvoorbeeld sperziebonen of courgette in plaats van broccoli? Dan kun je de broccoli prima vervangen door een andere groente naar keuze!
Snel en eenvoudig pilav gerecht
Naast dat deze pilav super smakelijk is, is het ook nog eens snel en eenvoudig te bereiden! De pilav staat namelijk binnen 20 minuten op tafel, inclusief voorbereidingstijd. Tevens heb je naast de basis ingrediënten; broccoli, paprika, cherrytomaten, kikkererwten, perzik en tomatenpuree niet veel meer nodig. Eet de pilav met bijvoorbeeld rijst, bulgur of couscous en garneer eventueel met gebakken cashewnootjes. Een top vegetarisch alternatief voor de beroemde kip pilav!
Kidsproof pilav recept
Deze pilav is zeker een gerecht dat potentie heeft om bij kinderen in de smaak te vallen. Door het zoete van de perzik, de tomaat én de paprika is deze vegetarische pilav echt een kindervriend. Mocht je kind niet van stukjes houden? Dan kun je hier de saus op aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld de saus (deels) pureren. De elementen die je wél heel wilt laten, zoals bijvoorbeeld de perzik en broccoli, voeg je vervolgens op een later moment toe. Daarnaast kun je her en der spelen met de ingrediënten. Lust je kind bijvoorbeeld geen broccoli, maar wel een andere groente? Dan kun je de broccoli prima vervangen door een alternatief naar wens!
Vegetarische pilav met broccoli en cashewnoten
Ingrediënten
- 300 gram rijst ik koos voor meergranen rijst, maar het kan ook met basmatirijst, notenrijst of zilvervliesrijst. Alternatief is bulgur of couscous.
- 1 stronk broccoli
- olijfolie
- 50 grame cashewnoten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 paprika ik nam een rode en een groene
- 1 theelepel paprikapoeder
- 0,5 theelepel kaneel
- 0,5 blokje groenten bouillon + 160 ml water
- 250 gram cherrytomaten
- 50 gram tomatenpuree
- 410 gram perzik uit blik
- 200 gram kikkererwt dit is het kleine blikje
- zout
- peper
Optioneel
- 0,5 theelepel sambal
Instructies
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
- Was de broccoli en snij in roosjes. Doe de broccoli in een pan met kokend water en kook in ongeveer 4-5 minuten beetgaar. Giet af en zet even apart.
- Verwarm een scheutje olijfolie in een hapjespan. Bak hier de cashewnoten ongeveer 2 minuten in tot ze goudbruin kleuren. Haal de noten uit de pan en zet apart in een bakje.
- Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Bak deze in een nieuwe scheut olie in de hapjespan. Snij de paprika in stukjes en voeg toe aan de ui. Bak de groente ongeveer 5 minuten.
- Voeg nu de cherrytomaten, de paprikapoeder, kaneel, groentebouillon, 160 ml water en tomatenpuree toe. Voeg ook het vocht van de perziken uit blik toe. Roer even door, doe de deksel op de hapjespan en laat 10 minuten op middelhoog vuur pruttelen.
- Snij intussen de halve perziken in partjes en laat de kikkererwten uitlekken. Voeg deze toe aan de pilav. Roer voorzichtig de broccoli door de pilav. Proef en breng op smaak met zout en peper. Heb je de pilav liever wat pittiger? Voeg dan wat sambal toe. Serveer de pilav samen met de rijst en garneer met de gebakken cashewnoten. Eet smakelijk!
Kidsproof tips
- Door de combinatie van tomaten en het zoete van de perziken is deze vegetarische pilav is een echte kindervriend.
- Houdt jouw kind niet van stukjes? Pureer de pilavsaus dan voordat je de kikkererwten, broccoli en de perzik toevoegt.
- Is broccoli geen favoriet? Maak deze pilav dan eens met sperziebonen.
- De kikkererwten kun je eventueel apart serveren.
- Houdt jouw kind niet van paprika? Deze pilav is ook heerlijk met champignon en courgette!
Review