Voedzame vegan quinoa salade
Ben je op zoek naar een lekker voedzame winterse vegan salade? Dan is deze quinoa salade met spruitjes, rode biet, granaatappel en knapperige tofu echt iets voor jou. De romige tahini dressing brengt de salade perfect op smaak. In zo’n salade mis je absoluut geen vlees of zuivel!
Welke groente zijn lekker in een quinoa salade?
Het leuke aan quinoa salade, is dat je eindeloos kunt variëren met groente. Werkelijk alle groente passen hier heerlijk bij. Omdat het winter is, heb ik gekozen voor winterse groente. Daarom vulde ik de salade met rauwe chioggia biet, bosui en granaatappel pitjes. Maar zo’n quinoa salade is ook heerlijk met rode biet, gegrilde bloemkool of broccoli, paprika, courgette, cherrytomaat, gegrilde venkel, pompoen, rode kool en ga zo maar door.
Hoe bereid je chioggia biet?
Chioggia biet is een prachtige bietensoort. Een lust voor het oog, met de mooie roze en witte kleuren. Ze zijn dan ook prachtig om in een salade te verwerken. Je kunt chioggia biet zowel rauw of gekookt eten. Het voordeel van rauw, is dat de kleuren mooi blijven. Als je de biet kookt, lopen de kleuren in elkaar over. Dat ziet er minder mooi uit, maar is natuurlijk nog steeds heel lekker. Wil je de biet koken? Snij dan in plakjes of blokjes en reken op een kooktijd van 30-45 minuten.
Hoe kun je tahini dressing zelf maken?
De salade is extra lekker op smaak door de tahini dressing. Dit is dressing gemaakt van tahini (sesampasta). Tahini kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen. Verder heb je voor de dressing olijfolie, mosterd, ahornsiroop (of andere zoetstof), citroensap, knoflook, water en zout en peper nodig. De snelste manier om de dressing te maken, is om de ingredienten in een keukenmaler of blender te doen. Zo maak je super snel een heerlijke vegan dressing.
Hoe maak je tofu lekker knapperig?
Tofu is van zichzelf niet zo knapperig. Maar het goede nieuws is, dat je quinoa heel goed knapperig kunt krijgen. In het recept hieronder help ik je. Ik heb ook in een blog uitgeschreven hoe je lekker knapperige tofu maakt.
Ingredienten voor winterse vegan quinoa salade
Dit heb je nodig voor deze heerlijke quinoa salade voor 2 personen:
- 100 gram quinoa
- 500 gram spruitjes
- 2 chioggia bieten
- 2 stengels bosui
- 1 granaatappel
- 250 gram tofu (blok)
- 1 eetlepel maizena
- 2 eetlepels olijfolie
Tahini dressing
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel tahini sesampasta
- 2 theelepels mosterd
- 1 theelepel ahornsiroop
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels water
- 1 teentje knoflook
- zout
- peper
Vegan quinoa salade met spruitjes en knapperige tofu
Ingrediënten
- 100 gram quinoa
- 500 gram spruit
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 biet alternatief: rode biet
- 2 stengels bosui
- 1 granaatappel
Knapperige tofu
- 250 gram tofu
- 1 eetlepels maizena
- 2 eetlepels olijfolie
- zout
- 1 mespuntje cayennepeper
Tahini dressing
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels tahini
- 2 thelepels mosterd
- 1 theelepel ahornsiroop
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels water
- 1 teentje knoflook
- zout
- peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
- Spoel de quinoa af en kook gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet even apart.
- Maak de spruitjes schoon en snij doormidden. Leg op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie, zout en peper. Bak de spruitjes ongeveer 15-20 minuten in de oven.
Knapperige tofu
- Laat het vocht uit de tofu lekker. Snelle methode: houd het blok tofu tussen je 2 handen en duw voorzichtig je handen tegen elkaar. Langzame methode: leg de tofu op een stuk keukenpapier of schone theedoek. Leg er een theedoek of keukenpapier op en daarop een stapel boeken. Laat 20 minuten liggen.
- Snij de tofu in blokjes van ongeveer 1×1 cm. Doe in een bak met de maizena. Schud de bak goed door zodat de blokjes goed bedekt zijn met de maizena.
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Doe de tofu in de pan en bak in ongeveer 10 minuten goudbruin. Schud de pan of roer tussendoor goed, zodat alle kanten van de tofu goudbruin en knapperig worden.
Dressing
- Snij de knoflook fijn. Doe in een bakje, samen met de tahini, olijfolie, citroensap, water, mosterd en ahornsiroop. Breng op smaak met zout en peper.
Overig
- Schil de bieten en rasp in plakjes. Snij de plakjes in vieren. Snij de bosui in ringen.
- Maak de granaatappel schoon.
- Doe de quinoa in een saladekom. Voeg alle groente en de dressing toe.
Kidsproof tips
- Deze salade kun je aanpassen om het kidsproof te maken.Â
- Bedenk welke groente jouw kind lekker vindt en voeg deze toe.
- De dressing kun je eventueel apart serveren op tafel.
Review