Vegetarische spruitjes ovenschotel met aardappelschijfjes
Wat is er meer winters dan een ovensschotel met spruitjes? Heerlijk, al zeg ik het zelf. Spruitjes zijn in Nederland in het seizoen van oktober t/m half februari. Spruitjes ovenschotel kun je op verschillende manieren maken. Een gratin met aardappelschijfjes en spruitjes is een lekkere klassieke manier voor spruitjes ovenschotel.
Makkelijke roomsaus voor gratin zelf maken
Ik ben gek op koken, maar hou wel van simpel. Geen onnodig lange bereidingen of gekke ingredienten. Deze roomsaus is daar een goed voorbeeld van. Die maak je namelijk zelf. Met kookroom, melk, mosterd, nootmuskaat, ei en groente bouillonblokje. Super simpel en ontzettend lekker!
Spruitjes ovenschotel kidsproof maken
Ik snap dat een spruitjes gratin niet perse super kidsproof klinkt. En dat is het ook niet echt. Althans, mijn kinderen halen hier hun neus voor op. Maar je kunt deze ovenschotel wel kidsproof maken. Pureer de spruitjes nadat je ze hebt gekookt en afgegoten, samen met de roomsaus tot een gladde saus. Schenk deze saus over de aardappelschijfjes en bak in de oven. Zo heb je een aardappelgratin met spruitjes roomsaus ;).
Ingrediƫnten voor spruitjes gratin met aardappelschijfjes
Voor deze ovenschotel heb je niet veel ingrediƫnten nodig. Stop de volgende ingrediƫnten in je boodschappenmandje:
- 1000 gram aardappels, vastkokend of voorgegaarde aardappelschijfjes
- 500 gram spruitjes
- 250 ml kookroom light
- 50 ml halfvolle melk
- 1 ei
- 1 tl mosterd
- 0,5 thl nootmuskaat
- 2 teentjes knoflook
- 1 blokje groente bouillon
- 75 gram geraspte kaas
- zout
- peper
Meer vegetarische ovenschotel recepten
Ovenschotels zijn ideaal voor een doordeweekse avond. Je kunt ze namelijk heel goed van tevoren bereiden en opwarmen na een drukke werkdag. Daarom staat er bij ons vrij regelmatig een ovenschotel op tafel. Probeer ook eens een van onderstaande ovenschotels.
Spruitjes gratin met aardappelschijfjes en room
Ingrediƫnten
- 1000 gram aardappel vastkokend, of voorgegaarde aardappelschijfjes
- 500 gram spruit
- 250 ml kookroom light
- 50 ml halfvolle melk
- 1 ei
- 1 tl mosterd
- 0,5 thl nootmuskaat
- 2 teentjes knoflook
- 1 blokje groente bouillon
- 75 gram geraspte kaas
- zout
- peper
Instructies
- Schil de aardappels, was ze en snij in schijfjes. Kook de aardappelschijfjes in een pan kokend water in ongeveer 6 minuten beetgaar. Giet af en zet even apart.
- Was de spruitjes en verwijder de harde onderkant. Snij de spruitjes doormidden. Kook de spruitjes in een pan kokend water in ongeveer 6-8 minuten beetgaar. Giet af en zet even apart.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.
- Maak de roomsaus. Meng de kookroom met de melk, ei, mosterd, nootmuskaat, fijngesneden knoflook en het bouillonblokje. Breng op smaak met zout en peper.
- Doe de spruitjes in de ovenschaal. Verdeel de aardappelschijfjes erover. Schenk de roomsaus over de aardappelschijfjes. Verdeel de geraspte kaas erover. Bak de spruitjesgratin in 20-30 minuten goudbruin in de oven.
Kidsproof tips
- Een ovenschotel met spruitjes is misschien niet het eerste waar je aan denkt om aan je kind te voeren.Ā
- Je kunt de ovenschotel echter wel kidsproof maken.Ā
- Pureer de spruitjes nadat je ze hebt gekookt en afgegoten, samen met de roomsaus tot een gladde saus. Schenk deze saus over de aardappelsschijfjes en bak in de oven.Ā
Review