Spruitjes gratin met aardappelschijfjes

          Vegetarische ovenschotel met spruitjes en aardappelschijfjes

Vegetarische spruitjes ovenschotel met aardappelschijfjes

Wat is er meer winters dan een ovensschotel met spruitjes? Heerlijk, al zeg ik het zelf. Spruitjes zijn in Nederland in het seizoen van oktober t/m half februari. Spruitjes ovenschotel kun je op verschillende manieren maken. Een gratin met aardappelschijfjes en spruitjes is een lekkere klassieke manier voor spruitjes ovenschotel.

Makkelijke roomsaus voor gratin zelf maken

Ik ben gek op koken, maar hou wel van simpel. Geen onnodig lange bereidingen of gekke ingredienten. Deze roomsaus is daar een goed voorbeeld van. Die maak je namelijk zelf. Met kookroom, melk, mosterd, nootmuskaat, ei en groente bouillonblokje. Super simpel en ontzettend lekker!

Spruitjes ovenschotel kidsproof maken

Ik snap dat een spruitjes gratin niet perse super kidsproof klinkt. En dat is het ook niet echt. Althans, mijn kinderen halen hier hun neus voor op. Maar je kunt deze ovenschotel wel kidsproof maken. Pureer de spruitjes nadat je ze hebt gekookt en afgegoten, samen met de roomsaus tot een gladde saus. Schenk deze saus over de aardappelschijfjes en bak in de oven. Zo heb je een aardappelgratin met spruitjes roomsaus ;).

Ingrediënten voor spruitjes gratin met aardappelschijfjes

Voor deze ovenschotel heb je niet veel ingrediënten nodig. Stop de volgende ingrediënten in je boodschappenmandje:

  • 1000 gram aardappels, vastkokend of voorgegaarde aardappelschijfjes
  • 500 gram spruitjes
  • 250 ml kookroom light
  • 50 ml halfvolle melk
  • 1 ei
  • 1 tl mosterd
  • 0,5 thl nootmuskaat
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blokje groente bouillon
  • 75 gram geraspte kaas
  • zout
  • peper

Meer vegetarische ovenschotel recepten

Ovenschotels zijn ideaal voor een doordeweekse avond. Je kunt ze namelijk heel goed van tevoren bereiden en opwarmen na een drukke werkdag. Daarom staat er bij ons vrij regelmatig een ovenschotel op tafel. Probeer ook eens een van onderstaande ovenschotels.

Vegetarische ovenschotel met spruitjes en aardappelschijfjes
Spruitjes gratin met aardappelschijfjes en room
Vegetarische ovenschotel met spruitjes en aardappelschijfjes
Spruitjes gratin met aardappelschijfjes en room
Vegetarische ovenschotel met spruitjes en aardappelschijfjes

Spruitjes gratin met aardappelschijfjes en room

Deze vegetarische spruitjes gratin is een perfecte ovenschotel voor de winter. Met spruitjes, aardappels en room maak je vrij eenvoudig de lekkerste spruitjes gratin. En vergeet natuurlijk de geraspte kaas niet. Dat maakt het helemaal af.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 8 minuten
Oventijd: 30 minuten
Totale tijd: 48 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Aardappelschijfjes, Gegratineerd, Kidsproof, Mexicaanse ovenschotel, Spruitjes, Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 526kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • 1000 gram aardappels, vastkokend of voorgegaarde aardappelschijfjes
  • 500 gram spruitjes
  • 250 ml kookroom light
  • 50 ml halfvolle melk
  • 1 ei
  • 1 tl mosterd
  • 0,5 thl nootmuskaat
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blokje groente bouillon
  • 75 gram geraspte kaas
  • zout
  • peper

Instructies

  • Schil de aardappels, was ze en snij in schijfjes.
    Kook de aardappelschijfjes in een pan kokend water in ongeveer 6 minuten beetgaar. Giet af en zet even apart.
  • Was de spruitjes en verwijder de harde onderkant. Snij de spruitjes doormidden.
    Kook de spruitjes in een pan kokend water in ongeveer 6-8 minuten beetgaar. Giet af en zet even apart.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.
  • Maak de roomsaus. Meng de kookroom met de melk, ei, mosterd, nootmuskaat, fijngesneden knoflook en het bouillonblokje. Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de spruitjes in de ovenschaal. Verdeel de aardappelschijfjes erover. Schenk de roomsaus over de aardappelschijfjes. Verdeel de geraspte kaas erover.
    Bak de spruitjesgratin in 20-30 minuten goudbruin in de oven.

Kidsproof tips

  • Een ovenschotel met spruitjes is misschien niet het eerste waar je aan denkt om aan je kind te voeren. 
  • Je kunt de ovenschotel echter wel kidsproof maken. 
  • Pureer de spruitjes nadat je ze hebt gekookt en afgegoten, samen met de roomsaus tot een gladde saus. Schenk deze saus over de aardappelsschijfjes en bak in de oven. 

Voedingswaarde

Zout: 209mg | Calcium: 284mg | Vitamine C: 156mg | Vitamin A: 1853IU | Suiker: 6g | Vezels: 10g | Kalium: 1654mg | Cholesterol: 131mg | Calorieën: 526kcal | Trans Fat: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Verzadigd vet: 17g | Vet: 27g | Eiwitten: 17g | Koolhydraten: 58g | Iron: 4mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Pin it Print
Vegetarisch recept pasta roomsaus Pasta met pastinaak roomsaus
Boerenkool salade met mango, tempeh en sriracha mayonaise Recept voor vegan boerenkool salade

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling