Roerbakgerecht met spruitjes en teriyaki
Teriyaki saus is een saus die wij kennen uit de Japanse keuken. Het is een heerlijke saus om mee te roerbakken of te wokken. Je kunt oneindig variƫren met groente. Ik vind zelf spruitjes erg lekker om mee te roerbakken. Daarom kwam ik op het idee om spruitjes teriyaki te maken.
Teriyaki saus zelf maken
Teriyaki saus kun je kant en klaar kopen in de supermarkt. Maar nog lekkerder Ć©n een stuk goedkoper, is om de saus zelf te maken. Dat is heel eenvoudig. Ik heb het recept uitgewerkt op mijn website.
Teriyaki lekker bij roerbak en wokgerechten
Op mijn website heb ik meerdere recepten staan met teriyaki saus.
Spruitjes wintergroente
Spruitjes zijn een echte wintergroente. De oogst van spruitjes vindt plaats in de herfst en de winter. Spruitjes zijn in Nederland het best verkrijgbaar van oktober tot maart.
Hoe maak je knapperige tofu?
Ik schreef er een blog over. Want zo’n blok tofu die je in de supermarkt of toko kunt kopen, is niet bepaald knapperig van zichzelf. En knapperig, zo vind ik tofu het lekkerst. In dit blog leg ik uitgebreid uit hoe je tofu knapperig krijgt. Die stappen gebruik ik ook in het recept hieronder voor de spruitjes teriyaki.
Manaw online supermarkt
Dit gerecht heb ik gemaakt in samenwerking met Manaw. Manaw is een online supermarkt waar je terecht kan voor zowel het ‘gewone’ assortiment, als een ‘toko’ assortiment.
Ingrediƫnten voor spruitjes teriyaki
Ik bestelde mijn boodschappen voor de spruitjes teriyaki bij Manaw. Dit heb je nodig voor teriyaki spruitjes met knapperige tofu:
Tofu
- 400 gram tofu 2 blokken tofu
- 1 eetlepel maizena
- 2 eetlepels sesamolie
Teriyaki saus
- 1 eetlepel sesamolie
- 50 ml sojasaus
- 1 cm verse gember
- 1 teentje knoflook
- 20 ml rijstazijn
- 1 eetlepel basterd suiker
- 50 ml water
- 1 theelepel maizena
Overig
- 250 gram zilvervliesrijst of een andere noedelsoort
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1000 gram spruitjes
- 2 eetlepels arachideolie of zonnebloemolie
Optioneel
- 1 flinke hand cashewnoten
Spruitjes teriyaki met knapperige tofu
Instructies
Knapperige
- Leg de blokken tofu op een stuk keukenpapier (of schone theedoek). Leg daarop nog een stuk keukenpapier (of schone theedoek). Leg er een paar boeken op (of iets anders gewichtigs). Laat 20 minuten staan. Hierdoor kan het vocht mooi uit de tofu trekken. Dit is belangrijk om de tofu knapperig te krijgen.
- Snij de tofu in blokjes van ongeveer 0,5-0,5 cm. Doe in een kom en strooi de maizena erover. Roer goed door zodat alle kanten van alle blokjes met maizena is bedekt.
- Verwarm de sesamolie in een koekenpan of hapjespan. Bak hierin de tofublokjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en knapperig. Roer regelmatig door zodat alle kanten van de blokjes gebakken worden. Haal de tofu uit de pan en zet even apart.
Spruitjes
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.
- Snij de onderkanten van de spruitjes eraf en was de spruiten. Heb je grote spruitjes, snij dan doormidden. Doe de spruitjes in een pan met kokend water en kook in 5-6 minuten beetgaar. Giet af.
- Schil de ui en knoflook en snij fijn. Verwarm een scheut arachideolie in een hapjespan. Bak hierin de ui en knoflook voor 2 minuten. Voeg de spruiten toe en roerbak 2 minuten mee.
Teriyaki
- Schil de gember en knoflook en hak fijn, rasp of pers de knoflook en gember. Roer de maizena door het water totdat je geen klonten meer ziet.
- Doe alle teriyaki ingrediƫnten bij spruitjes en laat 3 minuten pruttelen en rustig inkoken.
- Serveer de spruitjes teriyaki met de rijst
Optioneel
- Verwarm een flinke hand cashewnoten in een pan en serveer bij de spruitjes teriyaki.
Kidsproof tips
- Spruitjes zijn niet altijd favoriet bij kinderen. Mijn kids lusten het helaas niet, maar ik laat het ze regelmatig proeven.Ā
- Voor de kinderen heb ik dit gerecht gemaakt met wat broccoli die ik nog in de koelkast had liggen.Ā
Review