Roerbakgerecht met spruitjes en teriyaki

Teriyaki saus is een saus die wij kennen uit de Japanse keuken. Het is een heerlijke saus om mee te roerbakken of te wokken. Je kunt oneindig variƫren met groente. Ik vind zelf spruitjes erg lekker om mee te roerbakken. Daarom kwam ik op het idee om spruitjes teriyaki te maken.

Teriyaki saus zelf maken

Teriyaki saus kun je kant en klaar kopen in de supermarkt. Maar nog lekkerder Ć©n een stuk goedkoper, is om de saus zelf te maken. Dat is heel eenvoudig. Ik heb het recept uitgewerkt op mijn website.

Teriyaki lekker bij roerbak en wokgerechten

Op mijn website heb ik meerdere recepten staan met teriyaki saus.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Teriyaki saus zelf maken
Teriyaki saus is een Japanse saus dat traditioneel gebruikt bij eten dat geroosterd, gegrild of gebakken is. In de huidige Westerse wereld wordt het vaak gebruikt als woksaus. De basis ingrediƫnten zijn sojasaus en rijstazijn.
Bekijk recept
Hoe maak je woksaus
Vegan noedels met veel groente en zelfgemaakte teriyaki saus
Noedels is puur comfort food. Dit gerecht is heel eenvoudig om zelf te maken en de teriyaki saus maak je zelf! De tofu zorgt voor wat extra eiwitten. Een heerlijke complete maaltijd waar je ook vleeseters blij mee maakt.
Bekijk recept

Spruitjes wintergroente

Spruitjes zijn een echte wintergroente. De oogst van spruitjes vindt plaats in de herfst en de winter. Spruitjes zijn in Nederland het best verkrijgbaar van oktober tot maart.

Recept voor vegan teriyaki met spruitjes en knapperige tofu
Vegan spruitjes teriyaki met knapperige tofu

Hoe maak je knapperige tofu?

Ik schreef er een blog over. Want zo’n blok tofu die je in de supermarkt of toko kunt kopen, is niet bepaald knapperig van zichzelf. En knapperig, zo vind ik tofu het lekkerst. In dit blog leg ik uitgebreid uit hoe je tofu knapperig krijgt. Die stappen gebruik ik ook in het recept hieronder voor de spruitjes teriyaki.

Manaw online supermarkt

Dit gerecht heb ik gemaakt in samenwerking met Manaw. Manaw is een online supermarkt waar je terecht kan voor zowel het ‘gewone’ assortiment, als een ‘toko’ assortiment.

Ingrediƫnten voor spruitjes teriyaki

Ik bestelde mijn boodschappen voor de spruitjes teriyaki bij Manaw. Dit heb je nodig voor teriyaki spruitjes met knapperige tofu:

Tofu

  • 400 gram tofu 2 blokken tofu
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 eetlepels sesamolie

Teriyaki saus

  • 1 eetlepel sesamolie
  • 50 ml sojasaus
  • 1 cm verse gember
  • 1 teentje knoflook
  • 20 ml rijstazijn
  • 1 eetlepel basterd suiker
  • 50 ml water
  • 1 theelepel maizena

Overig

  • 250 gram zilvervliesrijst of een andere noedelsoort
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1000 gram spruitjes
  • 2 eetlepels arachideolie of zonnebloemolie

Optioneel

  • 1 flinke hand cashewnoten

Spruitjes teriyaki met knapperige tofu

Teriyaki saus saus is ontzettend makkelijk om te maken en vooral lekker om te gebruiken in wok en roerbakgerechten. Je kunt er alle kanten mee op. Dit is een heerlijk vegan gerecht voor spruitjes teriyaki.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenAziatisch, Japans
TrefwoordNoedels, Teriyaki, Veganistisch, Vegetarisch, Woksaus
Porties4 porties

Ingrediƫnten

Tofu

  • 400 gram tofu 2 blokken tofu, bij Manaw
  • 1 eetlepel maizena bij Manaw
  • 2 eetlepels sesamolie

Teriyaki saus

  • 50 ml sojasaus bij Manaw
  • 20 ml rijstazijn
  • 50 ml water
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 teentje knoflook bij Manaw
  • 1 cm gember bij Manaw
  • 1 eetlepel basterd suiker bij Manaw
  • 1 theelepel maizena bij Manaw

Overig

  • 250 gram zilvervliesrijst of een andere noedelsoort, bij Manaw
  • 1 ui bij Manaw
  • 2 teentjes knoflook bij Manaw
  • 1000 gram spruit bij Manaw
  • 2 eetlepels arachideolie of zonnebloemolie, bij Manaw

Optioneel

  • 1 flinke hand cashewnoten bij Manaw

Instructies

Knapperige

  • Leg de blokken tofu op een stuk keukenpapier (of schone theedoek). Leg daarop nog een stuk keukenpapier (of schone theedoek). Leg er een paar boeken op (of iets anders gewichtigs). Laat 20 minuten staan. Hierdoor kan het vocht mooi uit de tofu trekken. Dit is belangrijk om de tofu knapperig te krijgen.
  • Snij de tofu in blokjes van ongeveer 0,5-0,5 cm. Doe in een kom en strooi de maizena erover. Roer goed door zodat alle kanten van alle blokjes met maizena is bedekt.
  • Verwarm de sesamolie in een koekenpan of hapjespan. Bak hierin de tofublokjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en knapperig. Roer regelmatig door zodat alle kanten van de blokjes gebakken worden.
    Haal de tofu uit de pan en zet even apart.

Spruitjes

  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.
  • Snij de onderkanten van de spruitjes eraf en was de spruiten. Heb je grote spruitjes, snij dan doormidden. Doe de spruitjes in een pan met kokend water en kook in 5-6 minuten beetgaar. Giet af.
  • Schil de ui en knoflook en snij fijn.
    Verwarm een scheut arachideolie in een hapjespan. Bak hierin de ui en knoflook voor 2 minuten. Voeg de spruiten toe en roerbak 2 minuten mee.

Teriyaki

  • Schil de gember en knoflook en hak fijn, rasp of pers de knoflook en gember.
    Roer de maizena door het water totdat je geen klonten meer ziet.
  • Doe alle teriyaki ingrediĆ«nten bij spruitjes en laat 3 minuten pruttelen en rustig inkoken.
  • Serveer de spruitjes teriyaki met de rijst

Optioneel

  • Verwarm een flinke hand cashewnoten in een pan en serveer bij de spruitjes teriyaki.

Kidsproof tips

  • Spruitjes zijn niet altijd favoriet bij kinderen. Mijn kids lusten het helaas niet, maar ik laat het ze regelmatig proeven.Ā 
  • Voor de kinderen heb ik dit gerecht gemaakt met wat broccoli die ik nog in de koelkast had liggen.Ā