Wat is teriyaki saus?

Teriyaki is een Japanse bereidingswijze. Dit staat voor grillen en glaceren. In Japan wordt dit vaak gebruikt bij visgerechten, in de Westerse wereld voornamelijk bij vlees. En bij Foxilicious gebruiken we het voor vegetarische recepten! De smaak van teriyaki is een beetje zoet door de suiker en heeft een licht zuurtje van de azijn. Daarom is het heerlijk om te combineren met veel Aziatische gerechten! Graag deel ik met jullie het recept voor teriyaki saus.

Hoe maak je woksaus
Zelf teriyaki saus maken

Hoe maak je teriyaki saus?

Zelf teriyaki saus maken is ontzettend makkelijk. Ik streef er altijd naar om recepten te ontwikkelen zonder pakjes en zakjes. Gelukkig lukt dat ook bijna altijd! Doe alle ingrediënten voor de saus in een pannetje en laat het 5 minuten pruttelen op middelhoog vuur. De saus dikt op deze manier vanzelf in. Wordt de saus niet dikker? Voeg dan nog een klein beetje maizena toe. Zorg er wel voor dat je de maizena eerst goed roert met water totdat de klontjes eruit zijn. Wanneer de saus is afgekoeld kun je deze in een afgesloten pot of fles in de koelkast bewaren.

Welke ingrediënten heb je nodig voor teriyaki saus?

Voor de allerlekkerste variant heb je de volgende ingrediënten nodig:

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

  • 50 ml sojasaus
  • 20 ml rijstazijn
  • 50 ml water
  • 1 eetlepel sesamolie
  • teentje knoflook
  • verse gember
  • 1 eetlepel basterd suiker
  • 1 theelepel maizena

Recepten met teriyaki saus

Deze zelfgemaakte saus is heerlijk te gebruiken bij verschillende wokgerechten. En laat ik nou dol zijn op gerechten met een Oosters tintje! Wat dacht je bijvoorbeeld van noedels met oesterzwammen? Combineer rijst of noedels met lekker veel groenten én deze zelfgemaakte teriyaki saus en je hebt een heerlijk werelds gerecht!

Roerbak noedels met witte asperge en kastanje champignons
Gek op asperge, maar wil je eens iets anders dan de klassieke asperge recepten? Maak dan deze heerlijke vegetarische noedels met asperge en kastanje champignons. Deze verrassende aspergetopper staat binnen een half uur op tafel.
Bekijk recept
Spruitjes teriyaki met knapperige tofu
Teriyaki saus saus is ontzettend makkelijk om te maken en vooral lekker om te gebruiken in wok en roerbakgerechten. Je kunt er alle kanten mee op. Dit is een heerlijk vegan gerecht voor spruitjes teriyaki.
Bekijk recept
Vegan noedels met veel groente en zelfgemaakte teriyaki saus
Noedels is puur comfort food. Dit gerecht is heel eenvoudig om zelf te maken en de teriyaki saus maak je zelf! De tofu zorgt voor wat extra eiwitten. Een heerlijke complete maaltijd waar je ook vleeseters blij mee maakt.
Bekijk recept

Teriyaki saus zelf maken

Teriyaki saus is een Japanse saus dat traditioneel gebruikt bij eten dat geroosterd, gegrild of gebakken is. In de huidige Westerse wereld wordt het vaak gebruikt als woksaus. De basis ingrediënten zijn sojasaus en rijstazijn.
4.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 7 minuten
KeukenAziatisch, Japans
TrefwoordTeriyaki, Veganistisch, Vegetarisch, Woksaus
Porties4 porties

Ingrediënten

  • 50 ml sojasaus
  • 20 ml rijstazijn
  • 50 ml water
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 eetlepel basterd suiker
  • 1 theelepel maizena

Instructies

  • Schil de gember en knoflook en hak fijn, rasp of pers de knoflook en gember.
    Roer de maizena door het water totdat je geen klonten meer ziet.
  • Doe alle ingrediënten in een pannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten pruttelen op middelhoog vuur.