Kommetjes met eten, ik vind het er zo gezellig uit zien! Neem nou deze poké bowl, het is toch een feestje als je dat op tafel zet?
Waar komt poké bowl vandaan?
Deze heerlijke bowls zijn ontstaan in Hawaï. Poké staat letterlijk voor ‘visrestjes’. Dus als men van een andere gerecht vis over heeft, dan combineren ze dat met rijst en groente. En zo ontstaat er dan een lekkere nieuwe maaltijd. Tegenwoordig zijn de poké bowls ook hier een ware trend en ik gok dat dat ook nog wel even zo blijft! Ze zijn super gezond, voedzaam en veelzijdig.
Poké bowl met tempeh
Voor dit recept heb je niet veel ingrediënten nodig. Als basis kies ik voor rijst. Maar omdat deze kommetjes comfort food naar eigen smaak in te richten zijn, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor bulgur, couscous of zelfs bloemkoolrijst. Ik heb eerder ook een heerlijke bowl gemaakt zonder graanproducten.
Ik let er altijd op dat ik een fijne combinatie maak van de ingrediënten in een bowl. Iets met een bite, zoals de radijs, maar ook lekker knapperige tempeh. Een daarbij de spitskool die wat zachter wordt door deze te roerbakken. En om het helemaal af te maken kies ik voor edamame boontjes en een lekkere dressing van sesamolie en sojasaus.
Ingrediënten voor vegan poke bowl
- 250 gram basmati rijst
- 150-200 gram radijs
- 360 gram tempeh blokjes
- 150 gram spitskool
- 240 gram edamame
- 1 kleine rode ui
- 4 eetlepels sesamolie
- 4 eetlepels sojasaus
Meer poké bowl recepten
Eiwtrijke vegan poké bowl met tempeh, spitskool, radijs en edamame bonen
Ingrediënten
- 250 gram basmati rijst
- 150-200 gram radijs
- 360 gram tempeh blokjes voorbehandeld, bijvoorbeeld van Boon of Bumi
- 150 gram spitskool
- 240 gram edamame boon diepvries
- 1 kleine rode ui
- 4 eetlepels sesamolie
- 4 eetlepels sojasaus
Optioneel, om te garneren
- verse koriander
- sesamzaadjes
Instructies
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
- Verwarm 1 eetlepel sesamolie in een koekenpan en bak hierin de edamamebonen totdat ze ontdooid zijn. Dat duurt een paar minuten. Haal uit de pan en zet even apart.
- Verwarm nog een eetlepel sesamolie in de pan en bak hierin de tempeh blokjes tot ze mooi gaar zijn. Dat duurt ongeveer 5 minuten.
- Was de spitskool en snij in flinterdunne reepjes. Verwarm nog een eetlepel sesamolie in de pan en roerbak hierin de spitskool een paar minuten.
- Was de radijsjes en snij in dunne plakjes. Schil de rode ui en snij fijn.
- Hak eventueel de koriander fijn.
- Verdeel de rijst over 4 bowls. Verdeel de tempeh, edamame bonen, spitskool, rode ui en radijs erover.
- Maak de dressing door 1 eetlepel sesamolie te mengen met de sojasaus. Schenk over de bowls.
- Garneer eventueel met verse koriander en sesamzaadjes.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen eten zo’n hele bowl nog niet mee. Voor hen maak ik een kids bowl.
- De basis voor de kids bowl is rijst. Daarnaast zet ik wat groente in aparte bakjes op tafel. Bijvoorbeeeld de edamame bonen uit het recept, maar ook wat paprika, tomaat en komkommer. Ze mogen dan zelf hun bowl samenstellen.
- Tempeh vinden mijn kids niet lekker, maar tofu blokjes daarentegen wel. Je kunt deze bowl ook heel goed met tofublokjes maken! Voor het gemak kun je kiezen voor tofublokjes die al voorgebakken zijn.
Review