Waarom witlof stamppot uit de oven een topgerecht is

Witlofstamppot uit de oven is echt comfortfood. Het combineert de zachte, romige textuur van aardappelpuree met de licht bittere smaak van witlof. Door het gerecht in de oven te bakken, krijgt het een knapperig korstje waardoor het extra lekker smaakt. Bovendien is deze vegetarische variant een heerlijke manier om meer groenten op tafel te zetten, zonder dat je vleesvervangers nodig hebt. Ideaal voor doordeweeks, maar ook lekker genoeg om te serveren als je eters hebt.

Wat heb je nodig voor vegetarische witlofstamppot?

Voor een goede witlofstamppot heb je geen ingewikkelde ingrediënten nodig. De basis is natuurlijk witlof en aardappelen, aangevuld met smaakmakers zoals (plantaardige) kaas, (plantaardige) melk en kruiden. Dit maakt het een betaalbaar en makkelijk te bereiden gerecht. En als je een keer vegan wilt eten?

ovenschotel witlof recept vegetarisch
Vegetarische witlof stamppot uit de oven

Tips voor de lekkerste romige witlof stamppot

Wil je een écht romige stamppot? Gebruik een mix van kruimige aardappelen en een scheutje (plantaardige) melk of kookroom bij het stampen. Dit zorgt voor een fluweelzachte puree.

E-book

12 vega(n) kerst recepten

Keuze uit: 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten, 2 nagerechten en 6 bijgerechten.

makkelijk te meal preppen; voor een stressvrij kerstdiner

9 vegan en 3 vega recepten met vegan opties

Voor slechts 5,99 ipv 7,99

inclusief 7 tips voor een duurzaam kerstinder

Wat ook helpt, is de witlof eerst even bakken in een pan met een klein beetje boter of olie, zoals in het recept hieronder. Dit haalt de bitterheid wat weg en geeft een licht zoete, nootachtige smaak.

Variaties en extra’s om mee te experimenteren

Met dit basisrecept kun je eindeloos variëren. In dit recept zitten al appel en walnoot verwerkt. Je kunt de appel ook vervangen door peer.Liever een Mediterrane vibe? Denk aan zongedroogde tomaten of een handje olijven. Ook kruiden zoals tijm, nootmuskaat of bieslook zijn fijne smaakmakers. Zo maak je het gerecht helemaal naar jouw smaak.

Wat serveer je bij een vegetarische witlofschotel?

Witlof stamppot uit de oven is al een compleet gerecht op zich, maar je kunt het aanvullen met iets lichts en fris. Een simpele salade met rucola, komkommer en een dressing van olijfolie en citroen past er bijvoorbeeld perfect bij.

ovenschotel witlof recept vegetarisch
Vegetarische witlof stamppot uit de oven

Witlof stamppot uit de oven

Deze vegetarische witlof stamppot uit de oven is romig, smaakvol en makkelijk te maken. En bonus: de ze witlof stamppot smaakt niet bitter!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
+ oventijd: 15 minuten
Totale tijd: 40 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFusion, Hollands
TrefwoordAardappelpuree, Kidsproof, Oven, Vegetarisch, Witlof
Porties2 personen

Ingrediënten

  • 750 gram aardappel
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 500 gram witlof
  • 100 gram (plantaardige) melk
  • 25 gram (plantaardige) boter
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 snufje peper
  • 1 snufje zout
  • 1 appel
  • 75 gram geraspte kaas
  • 3 eetlepel paneermeel
  • 1 handje walnoten

Instructies

  • Verwarm de oven op 180 graden en zet alvast een ovenschaal klaar. 
  • Schil de aardappels, snij de in vieren en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar met een blokje groentebouillon. Giet de aardappels af, hou een klein beetje kookvocht apart. 
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan op het fornuis.
    Was intussen de witlof. Snij de witlof doormidden en vervolgens in stukjes.
    Bak de witlof in de olijfolie in ongeveer 8 minuten.
  • Pureer de aardappels met een stamppot stamper. Voeg (plantaardige) melk en 2 eetlepels (of meer naar smaak) kookvocht toe. De puree mag lekker smeuïg worden. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg eventueel nog een klontje boter toe voor extra romigheid.
  • Schil de appel, snij deze in kleine stukjes en roer door de puree.
    Roer oook de witlof door de puree.
    Verdeel de puree over de ovenschotel. Garneer met geraspte kaas en paneermeel. Kruimel de walnoten over de schotel.
  • Bak de witlofschotel nu in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven. Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Witlof is niet altijd een kindervriend. Door de witlof te bakken en in de oven te doen, wordt hij zacht van smaak, dus dat geeft bij de meeste kinderen nog een kans.