Het is geen geheim dat ik een enorme risotto fan ben! Ik ben nog nooit een risotto tegen gekomen die ik niet lekker vond. Natuurlijk heb ik mijn persoonlijke favorieten, zoals mijn pompoenrisotto, bietenrisotto, spruitjesrisotto en spinazierisotto, maar ik blijf toch ook steeds experimenteren met nieuwe risotto recepten. Ik heb er zelfs een aparte risotto pagina voor aangemaakt op mijn website.

Wortel en venkel

In de kerstvakantie hebben we bijna alleen maar restjes gegeten of dingen die nog in de koelkast lagen en nodig op moesten. En in mijn groentelade vond ik nog een aantal winterwortels en 2 venkelknollen. Beide groente kun je best een tijdje bewaren in de groentenla en bij mij lagen ze er ook al even. Het was dus tijd om deze jongens snel op te eten. Ik maakte er een risotto van en dat was een super goed idee! Ik had ook nog wat geitenkaas liggen van een kerst kaasplankje, dus die ging er ook door. Het resultaat was heerlijk!

Risotto met wortel en venkel

Dit is een heerlijke vegetarische risotto met wortel en venkel. Met 200 gram groente per persoon is dit een lekker voedzame risotto.
3 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordHerfst, Kidsproof, Risotto, Vegetarisch, Venkel, Winter, Wortel
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 20 gram roomboter
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 400 gram wortel
  • 400 gram venkel
  • 320 gram risottorijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 3 blokjes groenten bouillon +1,5 liter water
  • zout
  • peper
  • 75 gram zachte geitenkaas
  • 50 gram Parmezaanse kaas

Instructies

  • Schil de wortel en snij in kleine blokjes.
    Was de venkel. Snij doormidden en verwijder de harde kern.
    Snij in kleine blokjes. Snij de ui fijn.
  • Verwarm de olijfolie en roomboter in een hapjespan. Bak hierin de ui, wortel en venkel voor een paar minuten.
    Voeg dan de risottorijst toe. Roer goed door en bak de risotto ongeveer 1-2 minuten mee met de ui totdat deze glazig oogt. Blus af met de witte wijn en blijf goed roeren. 
  • Zet je pan nu wat lager, op middelhoog vuur. Als je wijn verdampt is, giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opnemen door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
  • Als de risotto gaar is en het vocht is verdampt, is je risotto klaar. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg toe aan de risotto. Roer de geitenkaas erdoor. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Kidsproof tips

  • Deze risotto is al super kindvriendelijk. Je kunt er voor kiezen om de wijn achterwege te laten als je voor kinderen kookt. Deze verdampt grotendeels tijdens het koken, maar nooit helemaal. De wijn kun je vervangen door groente bouillon. 
  • Je kunt de groente eventueel in een apart pannetje gaar koken en pureren met wat kookvocht. Voeg de gepureerde groente toe als de risotto gaar is. Zo heb je een nog kindvriendelijkere versie 

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99