Deze risotto van orzo met knolselderij is hét perfecte vegetarische hoofdgerecht voor jouw kerstdiner. Met kerst vind ik het altijd leuk om iets te serveren wat mijn gasten niet dagelijks eten. En met deze risotto doe je dat zeker. Knolselderij is een vergeten groenten en orzo wordt niet standaard gebruikt om risotto mee te maken; 2x origineel dus!

Het recept kan ook worden gemaakt met originele risottorijst. De bereiding is hetzelfde, maar houd er rekening mee dat je misschien iets meer bouillon nodig hebt en calculeer minimaal 5 minuten langere bereidingstijd in.  

Meal preppen

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Voor kerst wil je natuurlijk van tevoren het nodige voorbereiden, zodat je ter plekke niet veel meer hoeft te doen. Met deze ‘orzotto’ kan dat zeker! De knolselderij kun je van tevoren grillen in de oven en de orzo kun je tot bijna gaar koken. Het laatste beetje garen doe je ter plekke. Zo ben je in 5 minuten klaar tijdens je kerstdiner en zit je dus snel weer met je familie aan tafel. 

Risotto van orzo met knolselderij

Deze risotto, gemaakt van orzo, is het perfecte vegetarische hoofdgerecht voor kerst! Ook voor andere momenten geschikt :). 
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFusion, Italiaans
TrefwoordKerst, Kerstdiner, Kidsproof, Knolselderij, Orzo, Orzotto, Risoni, Risotto, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 knolselderij
  • 320 gram orzo / risoni
  • 2 blokjes groentenbouillon
  • 2 takjes verse tijm
  • zout
  • peper
  • truffelolie
  • olijfolie
  • 25 gram roomboter
  • 50 gram creme fraiche

Om te garneren

  • parmezaanse kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar
  • Schil de knolselderij en snij in blokjes van ongeveer 1×1 cm. Leg de blokjes op de bakplaat en besprenkel met truffelolie. Bak de knolselderij ongeveer 20-30 minuten in de oven.
  • Snij intussen de ui fijn en bak deze in wat olijfolie en roomboter glazig. Voeg de orzo toe en bak de deze ongeveer 1-2 minuten totdat het glazig oogt. Blus af met een flinke scheut groentenbouillon en blijf goed roeren. Zet je pan nu wat lager, op middenhoog vuur. Als je bouillon verdampt is, giet je wat nieuwe bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 15 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
  • Voeg de creme fraiche en de tijmblaadjes toe aan de orzo. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. 
  • Voeg 3/4 van de knolselderij toe aan de orzo. Garneer met wat blokjes knolselderij, tuffelolie en parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Knolselderij heeft een milde smaak, dus doet het vaak goed bij kinderen. Houdt jouw kind niet van stukjes? Rasp ipv snij dan de knolselderij in de keukenmachine of met een handrasp. De geraspte knolselderij hoef je niet te grillen in de oven, maar voeg je toe aan de orzo, voordat je begint met het opgieten van de bouillon. Zo kookt de groente mooi gaar tegelijk met je rijst.