Het is geen geheim dat ik een enorme risotto fan ben. Ik denk dat ik elke dag wel risotto zou kunnen eten. Ik heb genoeg risotto recepten op mijn website staan om bijna drie weken van te kunnen eten. En ik denk dat er komend jaar nog meer van gaan komen. Want ja, het is gewoon ontzettend lekker, leuk om te maken en je kunt er heel veel kanten mee op.
Foodies magazine
De basis voor dit recept komt uit foodies magazine. Sinds een paar maanden ben ik als foodies friends betrokken bij dit mooie tijdschrift en krijg ik het blad elke maand op mijn deurmat. Als food liefhebber is het natuurlijk super leuk om hieruit te koken, dus dat doe ik dan ook graag. In het recept in foodies magazine zat ook spinazie. Die heb ik hier achterwege gelaten.
Zomergroente
Ik maakte de risotto verde met heerlijke seizoensgroente. In de risotto zitten (dubbel gedopte) tuinbonen, tuinerwten en sperziebonen. Je kunt eindeloos variƫren met groente. Broccoli en courgette passen hier ook prima bij. Ik vind het leuk dat de hele risotto groen kleurt, maar je kunt er natuurlijk ook rode of gele paprika doorheen doen.
Risotto verde
Ingrediƫnten
- 25 gram roomboter
- 2 eetlepels olijfolie
- 0,5 ui
- 320 gram risottorijst
- 100 ml droge witte wijn
- 1 liter groenten bouillon
- 250 gram tuinboon
- 225 gram doperwt
- 200 gram sperzieboon
- 50 gram creme fraiche
- 1 limoen
- zout
- peper
Optioneel, om te garneren
- verse basilicum
- kiemgroente, zoals tuinkers
Instructies
- Als je verse tuinbonen hebt gekocht, haal dan de huls van de bonen. Je hebt nu enkel gedopte tuinbonen. Bij diepvriesbonen heb je sowieso al enkelgedopte bonen. Doe de bonen in een pan met kokend water en laat even staan. Giet af en haal het vliesje van de boon. Dit gaat heel makkelijk als je de tuinboon bovenaan insnijdt. Je kunt nu de boon eruit 'ploppen'. Zet de tuinbonen even apart.
- Dop de sperziebonen en kook in 12 minuten beetgaar. Zet even apart.
- Intussen begin je aan de risotto. Snij de halve ui fijn. Verwarm de roomboter en olijfolie in een hapjespan. Bak hierin de ui. Voeg na 1 minuut de risottorijst toe en roer goed door totdat de rijst glazig oogt. Blus af met de witte wijn.
- Als de witte wijn is opgedroogd, giet je steeds wat bouillon bij de risotto, zodat de rijst net onder water staat. Herhaal dit, totdat de rijst gaar is. Dit kan 20-30 minuten duren, afhankelijk van de rijstsoort. Is je bouillon al op? Maak dan nog wat extra bouillon. Hou je bouillon over? Deze gebruik je niet meer voor de risotto.
- Voeg de sperziebonen, tuinbonen en tuinerwten toe als de risotto bijna gaar is. Roer dan ook de creme fraiche, Parmezaanse kaas erdoor. Rasp de limoen en pers sap van de helft van de limoen over de risotto. Breng op smaak met zout en peper en garneer eventueel met de tuinkers.
Kidsproof tips
- De witte wijn verdampt bijna helemaal in de risotto. Voelt dit toch niet goed om voor te schotelen aan je kids? Laat de wijn dan achterwege en gebruik wat extra groenten bouillon.Ā
- Is jouw kind geen bonenfan? Hou dan de groente apart tot het einde en geef je kind een ‘plain’ risotto met een bakje rauwkost erbij.Ā
Review