Jolijn, mijn jongste, werd onlangs 1 en dat moest natuurlijk gevierd worden met een smashcake. Lekker Amerikaans, een beetje over top, maar wel heel leuk. Het nadeel van smashcake vind ik dat zo’n slagroomtaart wel erg veel suiker bevat. En dat terwijl ik afgelopen jaar heb geprobeerd om geen onnodige suikers in mijn baby te stoppen… Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet van de geen suiker moedermaffia, maar als het zonder suiker kan, dan verkies ik dat boven suiker voor mijn baby.

Dus stond ik met haar eerste verjaardag voor een dilemma: een slagroomtaart kopen, of zelf een smashcake maken zonder toegevoegde suikers. De foodie in mij koos voor dat laatste, dus daar ging ik…

Het is uiteindelijk een soort combinatie geworden tussen worteltaart en bananencake. De dadels en banaan zorgen ervoor dat de taart toch wat zoet smaakt. De frosting is gemaakt van Griekse yoghurt, citroensap en ahornsiroop. Agavesiroop, banaan en dadels bevatten wel suikers, maar het zijn natuurlijke suikers, dat is een stuk gezonder dan de geraffineerde suikers.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Jolijn vond haar taart maar wat interessant! We hebben voor haar gezongen en toen mocht ze natuurlijk smashen. Tot mijn verbazing hield ze het erg netjes! Ik heb de taart in wat kleine stukjes gesneden zodat ze er lekker van kon eten. Bij de eerste happen trok ze een erg zuur gezicht! De citroensap was misschien toch wat heftig voor een baby. Maar daarna ging ze los! Uiteindelijk heeft ze wel 1/3 van de taart op (12 cm doorsnede)! Het was een geweldig gezicht. Ik vond het een geslaagd experiment om een ‘gezonde’ smashcake te maken.

Dit recept is trouwens ook heel goed als gewone cake of taart te maken. Zo heb je een soort carrotcake / bananencake. Het is ook leuk om muffinvormpjes hiermee te vullen. Eet smakelijk!

Misschien handig om te weten: Met onderstaande hoeveelheden maakte ik 1 smashcake van 12 cm doorsnede en 12 muffins. Deze hoeveelheid is ook genoeg voor een taart van 24 cm doorsnede of een cakevorm.

Gezonde bananencake
Worteltaart smashcake

Worteltaart / bananencake zonder toegevoegde suiker

Zoek je naar een gezonde taart? Deze worteltaart / bananencake dan echt een goeie! Geen toegevoegde suikers, maar banaan, dadels en ahornsiroop! Ik maakte er een smashcake van voor mijn dochter’s eerste verjaardag. Een succes!
3.50 van 30 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
GangSnack, Tussendoortje
KeukenFusion
TrefwoordBananencake, Carrotcake, Gezond, Kidsproof, Smashcake, Worteltaart, Zonder suiker
Porties16 personen

Ingrediënten

  • 300 gram wortel
  • 100 gram gedroogde dadels
  • 3 rijpe bananen
  • 120 gram roomboter
  • 250 gram bloem
  • 16 gram bakpoeder
  • 2 theelepels koek- / speculaaskruiden
  • 0,5 theelepel zout
  • 40 gram walnoten
  • 75 gram Griekse yoghurt of volle yoghurt
  • 2 eieren

Voor de frosting

  • 6 theelepels ahornsiroop
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • citroensap of minder, als je niet van een zuurtje houdt!

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet alvast een springvorm of bakblik of muffinvormpjes klaar. 
  • Snij de dadels in kleine stukjes. Verwarm de roomboter in een pan en doe de dadels erbij. Verwarm kort. Het hoeft niet te koken. De dadels hoeven alleen maar warm te worden zodat ze zichzelf straks makkelijker laten mixen. 
  • Schraap de wortels en rasp ze fijn. Ik doe dat in de foodprocessor van de keukenmachine, maar het kan ook met een handrasp. 
  • Snij de bananen in kleine stukjes. Doe ze in een beslagkom en voeg ook de geraspte wortel en de boter, dadels toe. Mix de ingredienten door elkaar. 
  • Voeg nu 75 gram Griekse yoghurt en de eieren toe en mix dit door het wortel beslag. Voeg vervolgens de bloem, bakpoeder, koekkruiden en zout toe. Hak de walnoten fijn en voeg deze toe aan de kom. Mix alle ingrediënten goed door elkaar. 
  • Doe het beslag in de springvorm (of cakeblik of muffinvormpjes) en zet in de oven. Bak in de oven voor ongeveer 50-60 minuten als je een cakevorm of gemiddelde springvorm (bv 24 cm) gebruikt, 35 minuten voor een mini springvorm en 20 minuten voor muffinvormpjes. Controleer af en toe of je taart / cake al gaar is door er een sate prikker in te steken. Komt de prikker droog uit je taart? Dan is ie gaar!
  • Maak intussen de frosting. Meng de ahornsiroop met de Griekse yoghurt en voeg de sap van een halve citroen (of iets minder, proef even of je het niet te zuur vindt) toe. Meng goed en zet in de koelkast totdat je het gaat gebruiken. 
  • Haal de taart / cake uit de oven en laat even afkoelen. Smeer vervolgens de frosting erop met een spatel. En klaar is je taart / cake / muffins!

Kidsproof tips

  • Dit recept is super kidsproof! Een healthy taart, maar wel lekker! De banaan en dadels zorgen ervoor dat de taart / cake toch zoet is.