De lekkerste vegetarische wortel recepten

Lekkere vegan en vegetarische wortel recepten

Ben je op zoek naar lekkere vegetarische recepten met wortel? Dan ben je hier aan het juiste adres. Vind hieronder jouw nieuwe favoriete vega maaltijd met wortel.

De verschillende soorten wortel

Er zijn verschillende soorten wortel die allemaal hun eigen smaak en kleur hebben. De meest bekende is de oranje wortel, maar er zijn ook gele, witte, paarse en zelfs zwarte wortels. Elke wortelsoort heeft zijn eigen kenmerken en smaak. Zo zijn gele wortels wat zoeter dan oranje wortels en hebben witte wortels een iets sterkere smaak.

Populaire recepten met wortel

Wortels worden vaak gebruikt als ingrediënt in verschillende gerechten. Zo zijn wortels lekker om te verwerken in een salade, stoofschotel of ovenschotel. Ook in de soep is wortel een populair ingrediënt, denk bijvoorbeeld aan de klassieke wortelsoep. Geraspte wortel kan daarnaast ook gebruikt worden als basis voor een gezonde snack, zoals wortelballetjes.

Onbekende wortelrecepten

Naast de bekende wortelgerechten zijn er ook minder bekende recepten waarin wortel verwerkt wordt. Zo kun je wortel gebruiken in een frisse smoothie of juist in een zoete worteltaart. Ook kun je wortel raspen en door een salade mengen voor extra crunch en smaak.

Het gezondheidsaspect: de voedingswaarde van wortel

Wortels zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Ze bevatten namelijk veel vitamine A, wat goed is voor de ogen en de huid. Daarnaast zit er in wortels ook vitamine C, wat het immuunsysteem versterkt. Verder zijn wortels rijk aan vezels en hebben ze een laag caloriegehalte, waardoor ze perfect passen in een gezond dieet.

u003cstrongu003eWanneer is wortel in het seizoen?u003c/strongu003e

Wortels zijn het hele jaar door verkrijgbaar en bospeen is verkrijgbaar vanaf mei/juni tot en met september. In de winter worden wortels voornamelijk geïmporteerd uit landen als Spanje en Israël.

u003cstrongu003eWat is het veschil tussen wortel en bospeen?u003c/strongu003e

Wortel en bospeen zijn twee soorten groenten die veel op elkaar lijken, maar er zijn wel enkele verschillen tussen beide.

Het grootste verschil tussen wortel en bospeen is dat bospeen groter is en een groen loof heeft dat eraan vastzit. Wortels zijn over het algemeen kleiner en hebben een oranje kleur. Bospeen heeft ook een iets zoetere smaak dan wortel en is iets zachter van structuur.

Daarnaast worden bospeen en wortel ook anders geteeld. Bospeen wordt, zoals de naam al doet vermoeden, geteeld in bosjes. Wortels worden daarentegen in rijen geteeld. Bospeen wordt ook eerder geoogst dan wortel, waardoor het nog wat jonger en zachter is.

Ondanks de verschillen, worden ze beide vaak vermeld onder de naam ‘wortel’.