Foodblogswap
Deze maand deed ik weer mee met de Swiepswoepswap van Manyandmore. Dit is een foodblogswap waarbij foodbloggers elkaars gerechten maken en er een eigen draai aan geven. Ik had deze maand de eer om een gerecht te mogen van Lucy van yourmealplanners. Daar werd ik ontzettend blij van! Want Lucy maakt prachtige gezonde gerechten met veel groente. Deze recepten deelt ze op haar Instagram account en haar receptenapp. Ik had haar spinazie pannenkoek al eerder voorbij zien komen op Instagram, dus ik was er snel over uit wat ik wilde maken. Toevallig zag ik ook een stapel heerlijke spinazie pannenkoeken voorbij komen bij Muna van tothemoen. Ik heb de recepten van Muna en Lucy gecombineerd en er mijn eigen draai aan gegeven. Het werd deze spinazie pannenkoek, gevuld met hummus, falafel, paprika en champignon.
Beslag voor spinazie pannenkoeken
Naast dat deze spinazie pannenkoeken er natuurlijk super fancy uit zien, zijn ze nog eens super makkelijk om te maken! Voor het beslag heb je namelijk maar een handjevol ingrediënten nodig. De meeste heb je waarschijnlijk zelfs al in huis!
- 120 gram havermout
- 200 gram spinazie
- 1 theelepel bakpoeder
- zout
- 200 gram Griekse yoghurt
- 3 eieren
- 100 ml halfvolle melk
Het is een kwestie van alle ingrediënten in een blender gooien en je beslag is klaar! Easy peasy toch? 😉
Verstopte groente gerechten
Door de spinazie in het pannenkoekenbeslag zitten er al lekker wat groente verwerkt in de basis voor dit gerecht. En laat ik nu gek zijn op gerechten die boordevol verstopte groente zitten! Met twee kids aan tafel heb ik al heel wat ‘hacks’ uitgeprobeerd en vaak met succes. Soepen zijn hier bijvoorbeeld het perfecte voorbeeld van. Als je er eenmaal een staafmixer doorheen haalt, zijn alle stukjes groente verdwenen als sneeuw voor de zon. Dit recept voor groente mac ‘n cheese en deze vegetarische nachoschotel zijn trouwens ook toppertjes binnen de ‘verstopte groente’ categorie.
Waarmee vul ik mijn spinazie pannenkoek?
Voor mijn versie van de spinazie pannenkoek heb ik gekozen voor een hartige vulling. Ik gebruikte hummus, paprika, champignon en falafel. Als finishing touch heb ik de groente pannenkoeken gegarneerd met bosui en een klein beetje zoetzure chilisaus. Het resultaat? Een ware smaakexplosie! Dit moet je geproefd hebben!!
Natuurlijk kun je de vulling ook aanpassen naar jouw keuze. Want heel eerlijk, je kunt het zo gek maken als je wilt. Zolang jÃj het maar lekker vindt!
TIP! Je kunt er zelfs je ultieme pancake breakfast van maken door de pannenkoekjes een zoete vulling te geven. Denk hierbij aan vers fruit, (plantaardige) yoghurt, honing en verschillende soorten noten, zaden of pitten. Maar er jouw feestje van!
Meer inspiratie voor hartige pannenkoeken
Valt dit recept voor hartige spinazie pannenkoeken in de smaak bij jou? Dan heb ik goed nieuws voor je! Ik heb namelijk een soortgelijk recept gemaakt voor de lekkerste hartige kaiser schmarrn. Deze Hartige spinazie kaiser schmarrn met falafel en groente.
Dit is met hetzelfde deeg gemaakt, maar dan heb ik de eiwitten apart geklopt. Hierdoor wordt het beslag iets luchtiger en heeft het qua structuur net wat meer weg van de klassieke kaiser schmarrn.
Eerder maakte ik ook deze Japanse groentenpannenkoekjes en twee varianten van groentefritters. Fritters zijn als het ware kleine gevulde pannenkoekjes. Ik maakte één versie op basis van courgette en de ander op basis van spruitjes.
Gevulde spinazie pannenkoek met falafel balletjes en hummus
Ingrediënten
Spinazie pannenkoek
- 120 gram havermout
- 200 gram spinazie
- 1 theelepel bakpoeder
- zout
- 200 gram Griekse yoghurt
- 3 eieren
- 100 ml halfvolle melk
Vulling
- 350 gram falafel balletjes
- 2 paprika
- 250 gram champignon
- zout
- peper
- 100 gram hummus
- olijfolie
Optioneel
- zoetzure chilisaus
- bosui
Instructies
- Doe de havermout, spinazie, bakpoeder, Griekse yoghurt, eieren en melk in een blender en pureer tot een gladde massa. Breng op smaak met wat zout.
- Verwarm een scheut olijfolie in een pannenkoekenpan of een koekenpan (met deksel). Schenk 1/4 van het beslag in de pan en doe de deksel op de pan. Keer na 2/3 minuten om, en bak nog eens 2/3 minuten totdat de pannenkoek gaar is. Doe hetzelfde met de rest van het beslag, tot je 4 mooie pannenkoeken hebt.
- Verwarm intussen wat olijfolie in een hapjespan of koekenpan. Bak hierin de falafel balletjes.
- Snij de champignons en paprika in blokjes / partjes. Voeg toe aan de falafel. Bak ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel wat chilisaus naar smaak toe.
- Smeer 1/4 van de hummus op een pannenkoek. Verdeel 1/4 van de falafel en groente erover en vouw de pannenkoek dubbel. Doe hetzelfde met de rest van de pannenkoeken en de vulling. Garneer eventueel met wat bosui ringetjes.
Kidsproof tips
- Een groene pannenkoek; niet ieder kind vind dit aantrekkelijk.
- Verkoop de pannenkoek onder het motto van een ‘monster’ of ‘dino’ of krokodillen’ pannenkoek, dan heb je misschien meer succes.Â
- Vul de pannenkoek met groente die jouw kind lekker vindt.Â
Review