Inspiratie voor miso ramen
Ik heb een nieuwe verslaving: Japanse ramen. In Nijmegen zit een tentje: Tokokoro Ramen. Ik vind het heerlijk om daar een lekkere ramen af te halen en thuis op te slurpen. Geïnspireerd door hun vegan miso ramen met tempeh heb ik deze snelle variant gemaakt. Of ie net zo lekker is als de ramen van Tokokoro Ramen? Zeker niet! Zij maken hun noedels zelf en hebben een heerlijk complexe miso bouillon. Maar deze ramen is makkelijk, heel lekker en perfect voor een doordeweekse avond!
Waar komt ramen vandaan?
De oorsprong van ramen komt uit China. Hier is het begonnen met een Chinese noedelsoep. Daarna is deze soep geïntroduceerd in Japan en tadaaa… daar ontstond ramen! Van origine is het een vettige soep met veel koolhydraten, hier komt ook de umami smaak vandaan. Ramen bestaat uit drie componenten; bouillon, noedels en de toppings. Het gerecht dankt haar naam aan het hoofdingrediënt; de noedels.
Verschillende soorten ramen
Er zijn heel veel verschillende soorten ramen. Ik geef hier een overzicht van de (in mijn ogen) drie bekendste soorten:
- Miso; dit is een pasta van gefermenteerde sojabonen. De smaak is ietwat zoetig
- Tonkotsu; hierbij wordt de bouillon getrokken uit varkensbotten (je begrijpt het, dit is persoonlijk niet mijn favoriet)
- Shio; dit is een zoute bouillon. Shio betekent namelijk zout
Miso ramen zelf maken
Lijkt het je leuk om een keer zelf miso ramen te maken? Check dan zeker dit recept, want dit is een heel makkelijke en snelle variant. Het allerlekkerst is natuurlijk om zelf je bouillon te trekken, maar ik begrijp dat je daar niet altijd tijd voor hebt en zin in hebt. Ik gebruik hier kant en klare groentebouillon. Hierdoor is het een ideale maaltijd voor doordeweeks!
Ingrediënten miso ramen
- 250 gram volkoren noedels
- 3 cm verse gember
- 2 teentjes knoflook
- 2-3 eetlepels miso pasta te koop bij een toko
- 1 eetlepel sesamolie
- 1,5 liter groente bouillon
Toppings
- 1 eetlepel sesamolie
- 180 gram tofublokjes ik gebruikte voorgebakken tofu. Je kunt ook een blok tofu gebruiken
- zakje edamame bonen diepvries
- bakje kastanje champignons
- 250 gram sperziebonen
- 2 voorgekookte maiskolven of een blikje mais
- 2 stengels bosui
Vegan miso ramen met mais, edamame bonen en tofu
Ingrediënten
- 250 gram volkoren noedels
- 3 cm gember
- 2 teentjes knoflook
- 2-3 eetlepels miso pasta te koop bij een toko
- 1 eetlepel sesamolie
- 1,5 liter groente bouillon
Toppings
- 1 eetlepel sesamolie
- 180 gram tofublokjes ik gebruikte voorgebakken tofu. Je kunt ook een blok tofu gebruiken
- 250 gram edamame boon diepvries
- 250 gram kastanje champignon 250
- 250 gram sperzieboon
- 2 mais kolven, of een blikje mais
- 2 stengels bosui
Optioneel
- chili olie
Instructies
- Dop de sperzieboontjes.
- Kook de sperziebonen samen met de noedels gaar. Giet af, spoel af met koud water en zet apart.
- Verwarm de sesamolie in een soeppan.
- Schil de knoflook en gember en snij fijn. Doe in de pan en bak 2 minuten op middelhoog vuur. Pas op dat de knoflook niet verbrandt.
- Snij intussen de kastanje champignons in plakjes.
- Voeg de misopasta toe aan de gember. Voeg ook de edamame bonen en kastanje champignons toe en blus af met de groente bouillon. Laat de bouillon 5 minuten pruttelen op laag vuur.
- Snij de bosui in dunne ringen.
- Bak intussen de tofublokjes kort in een koekenpan in een scheutje sesamolie.
- Snij repen mais van de kolven af. (Optioneel: grill de mais in een hapjespan voor mooie grillstrepen).
- Roer de noedels door de bouillon en schenk in 4 kommen. Verdeel de toppings naar smaak over de kommen.
- Houd je van spicy? Voeg dan wat chili olie toe.
Kidsproof tips
- Zo’n soepkom vol groente is op het eerste gezicht niet het meest kidsproof gerecht. maar schijn bedriegt!
- Bouillon vinden veel kinderen wel lekker en noedels zijn fijn om op te slurpen.Â
- Laat je kind zelf kiezen welke toppings hij in de soep wil. Ik zeg meestal dat ze 2-3 soorten toppings moeten kiezen. Zo heeft je kind zelf de keuze en controle en zorg je er toch voor dat hij een gevuld soepje binnen krijgt.Â
Review