Ik ben gek op de Marokkaanse keuken. Ongeveer 8 jaar geleden ben ik met Eric naar Marokko geweest op vakantie. Vooral de tajines (stoofschotels) vond ik super lekker! Buiten de grote steden was het wel een uitdaging om vegetarisch te eten. Vaak wordt er namelijk vlees gebruikt in Marokkaanse stoofschotels.

Ras el hanout kruiden

Ras el hanout is een kruidenmix uit het Noorden van Afrika. Het wordt veel gebruikt in Marokko en Tunesiƫ. Je kunt de kruiden tegenwoordig in de supermarkt kopen. Wil je wat goedkoper uit zijn? Koop het dan in een Arabische toko. De samenstelling van de kruidenmix verschilt altijd een beetje, maar meestal bestaat het uit kardemom, kaneel, kurkuma, kruidnagel, gember, foelie, nigellazaad, nootmuskaat, zwarte peper, galangawortel en piment. Heb je geen ras el hanout in huis? Vervang het dan door couscouskruiden of een samenstelling van bovenstaande kruiden.

Voedzaam en gezond

Dit vegetarisch stoofpotje is super voedzaam en gezond. In de linzen en pompoen zitten heel veel vezels. Hierdoor hoef je eigenlijk helemaal geen extra koolhydraten zoals couscous bij het stoofpotje te eten. Het kan natuurlijk wel. Wij hadden het zelf met couscous gegeten, maar vonden het daardoor wat te machtig worden. Zonder couscous heb je een koolhydraatarmer gerecht.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Vegetarisch stoofpotje met pompoen en linzen

Dit vegetarisch stoofpotje is een heerlijke Marokkaanse smaakbom. Het is super voedzaam door de pompoen en linzen en heel smaakvol door de ras el hanout kruiden. Je hebt eigenlijk geen extra koolhydraten meer nodig, maar je kunt het stoofpotje serveren met couscous.
4 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
KeukenArabisch, Fusion, Marokkaans, Midden-oosten
TrefwoordGegrilde pompoen, Linzen, Stoofpotje, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediƫnten

  • olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 paprika
  • 750 gram pompoen
  • 500 gram tomaat
  • 1-2 eetlepels raz el hanout kruiden naar smaak
  • 250 gram linzen gedroogd
  • 0,5 blokje groente bouillon
  • zout
  • peper

Optioneel

  • 250 gram couscous
  • verse koriander of peterselie

Instructies

  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan (met deksel) of een tajine.
  • Snij de ui en knoflook fijn en bak in de olijfolie.
    Was de paprika en voeg toe aan de ui, samen met de raz el hanout kruiden. Bak een paar minuten mee.
  • Was de pompoen goed en snij in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm. Je hoeft de pompoen niet te schillen.
    Was de tomaten en snij in partjes of blokjes
    Doe de pompoen, linzen en tomaat in de pan. Blus af met 300 ml kokend water en 0,5 blokje groente bouillon. Doe de deksel op de pan, zet op middenhoog vuur en laat ongeveer 20 minuten stoven tot de pompoen gaar is. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Optioneel

  • Serveer eventueel met gekookte couscous. Garneer eventueel met wat verse peterselie of koriander.

Kidsproof tips

  • Je kunt het stoofpotje pureren voor een meer kindvriendelijke versie.Ā