Ik ben gek op de Marokkaanse keuken. Ongeveer 8 jaar geleden ben ik met Eric naar Marokko geweest op vakantie. Vooral de tajines (stoofschotels) vond ik super lekker! Buiten de grote steden was het wel een uitdaging om vegetarisch te eten. Vaak wordt er namelijk vlees gebruikt in Marokkaanse stoofschotels.
Ras el hanout kruiden
Ras el hanout is een kruidenmix uit het Noorden van Afrika. Het wordt veel gebruikt in Marokko en Tunesië. Je kunt de kruiden tegenwoordig in de supermarkt kopen. Wil je wat goedkoper uit zijn? Koop het dan in een Arabische toko. De samenstelling van de kruidenmix verschilt altijd een beetje, maar meestal bestaat het uit kardemom, kaneel, kurkuma, kruidnagel, gember, foelie, nigellazaad, nootmuskaat, zwarte peper, galangawortel en piment. Heb je geen ras el hanout in huis? Vervang het dan door couscouskruiden of een samenstelling van bovenstaande kruiden.
Voedzaam en gezond
Dit vegetarisch stoofpotje is super voedzaam en gezond. In de linzen en pompoen zitten heel veel vezels. Hierdoor hoef je eigenlijk helemaal geen extra koolhydraten zoals couscous bij het stoofpotje te eten. Het kan natuurlijk wel. Wij hadden het zelf met couscous gegeten, maar vonden het daardoor wat te machtig worden. Zonder couscous heb je een koolhydraatarmer gerecht.
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 paprika
- 750 gram pompoen
- 500 gram tomaat
- 1-2 eetlepels raz el hanout kruiden naar smaak
- 250 gram gedroogde groene of bruine linzen
- 0,5 blokje groente bouillon
- zout
- peper
Optioneel
- 250 gram couscous
- verse koriander of peterselie
Instructies
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan (met deksel) of een tajine.
- Snij de ui en knoflook fijn en bak in de olijfolie. Was de paprika en voeg toe aan de ui, samen met de raz el hanout kruiden. Bak een paar minuten mee.
- Was de pompoen goed en snij in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm. Je hoeft de pompoen niet te schillen. Was de tomaten en snij in partjes of blokjesDoe de pompoen, linzen en tomaat in de pan. Blus af met 300 ml kokend water en 0,5 blokje groente bouillon. Doe de deksel op de pan, zet op middenhoog vuur en laat ongeveer 20 minuten stoven tot de pompoen gaar is. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
Optioneel
- Serveer eventueel met gekookte couscous. Garneer eventueel met wat verse peterselie of koriander.
Kidsproof tips
- Je kunt het stoofpotje pureren voor een meer kindvriendelijke versie.
Voedingswaarde
Disclaimer
Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.
Jozef says:
Hallo,
Lijkt me beter om de linzen apart te koken. Ik kreeg de mijn niet gaar op 20 minuten in de pot
Met vriendelijke groet,
admin says:
Ha Jozef, bedankt voor je berichtje. Jammer dat de linzen niet goed gaat werden. Ik zal het recept zelf ook nog eens maken en kijken of ik het recept moet aanpassen.
Liefs, Nienke