Vegetarisch stoofpotje met pompoen en linzen

         Vegetarisch stoofpotje

Ik ben gek op de Marokkaanse keuken. Ongeveer 8 jaar geleden ben ik met Eric naar Marokko geweest op vakantie. Vooral de tajines (stoofschotels) vond ik super lekker! Buiten de grote steden was het wel een uitdaging om vegetarisch te eten. Vaak wordt er namelijk vlees gebruikt in Marokkaanse stoofschotels.

Ras el hanout kruiden

Ras el hanout is een kruidenmix uit het Noorden van Afrika. Het wordt veel gebruikt in Marokko en Tunesië. Je kunt de kruiden tegenwoordig in de supermarkt kopen. Wil je wat goedkoper uit zijn? Koop het dan in een Arabische toko. De samenstelling van de kruidenmix verschilt altijd een beetje, maar meestal bestaat het uit kardemom, kaneel, kurkuma, kruidnagel, gember, foelie, nigellazaad, nootmuskaat, zwarte peper, galangawortel en piment. Heb je geen ras el hanout in huis? Vervang het dan door couscouskruiden of een samenstelling van bovenstaande kruiden.

Voedzaam en gezond

Dit vegetarisch stoofpotje is super voedzaam en gezond. In de linzen en pompoen zitten heel veel vezels. Hierdoor hoef je eigenlijk helemaal geen extra koolhydraten zoals couscous bij het stoofpotje te eten. Het kan natuurlijk wel. Wij hadden het zelf met couscous gegeten, maar vonden het daardoor wat te machtig worden. Zonder couscous heb je een koolhydraatarmer gerecht.

Vegetarisch stoofpotje

Vegetarisch stoofpotje met pompoen en linzen

Dit vegetarisch stoofpotje is een heerlijke Marokkaanse smaakbom. Het is super voedzaam door de pompoen en linzen en heel smaakvol door de ras el hanout kruiden. Je hebt eigenlijk geen extra koolhydraten meer nodig, maar je kunt het stoofpotje serveren met couscous.
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Arabisch, Fusion, Marokkaans, Midden-oosten
Trefwoord: Gegrilde pompoen, Linzen, Stoofpotje, Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 319kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 paprika
  • 750 gram pompoen
  • 500 gram tomaat
  • 1-2 eetlepels raz el hanout kruiden naar smaak
  • 250 gram gedroogde groene of bruine linzen
  • 0,5 blokje groente bouillon
  • zout
  • peper

Optioneel

  • 250 gram couscous
  • verse koriander of peterselie

Instructies

  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan (met deksel) of een tajine.
  • Snij de ui en knoflook fijn en bak in de olijfolie.
    Was de paprika en voeg toe aan de ui, samen met de raz el hanout kruiden. Bak een paar minuten mee.
  • Was de pompoen goed en snij in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm. Je hoeft de pompoen niet te schillen.
    Was de tomaten en snij in partjes of blokjes
    Doe de pompoen, linzen en tomaat in de pan. Blus af met 300 ml kokend water en 0,5 blokje groente bouillon. Doe de deksel op de pan, zet op middenhoog vuur en laat ongeveer 20 minuten stoven tot de pompoen gaar is. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Optioneel

  • Serveer eventueel met gekookte couscous. Garneer eventueel met wat verse peterselie of koriander.

Kidsproof tips

  • Je kunt het stoofpotje pureren voor een meer kindvriendelijke versie. 

Voedingswaarde

Calories: 319kcal | Carbohydrates: 61g | Protein: 20g | Fat: 1g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 19mg | Potassium: 1629mg | Fiber: 22g | Sugar: 14g | Vitamin A: 17151IU | Vitamin C: 41mg | Calcium: 103mg | Iron: 7mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Wat vind je van dit recept?
Pin it Print
Vegetarisch texmex Mexicaans Mexicaanse groentestoof
Traybake gegrilde groente en zoete aardappels Gegrilde groente uit de oven

4 reacties op “Vegetarisch stoofpotje met pompoen en linzen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *