Lekkere koek en zopie
Als het ook maar potentieel gaat vriezen in Nederland, dan denkt iedereen al aan erwtensoep. Schaatsen en snert, dat hoort gewoon bij elkaar. Bij een lekkere schaatstocht hoort een goede koek en zopie en dat betekent chocolademelk en erwtensoep. Nu het weer begint te vriezen duim ik voor natuurijs. Schaatsen op natuurijs is toch echt een van de mooiste Hollandse tradities!
Vegetarische erwtensoep
Mocht er natuurijs komen, dan is dat natuurlijk een goede reden voor echte snert. Helaas is de traditionele erwtensoep niet vegetarisch. Er zit meestal varkensvlees in verwerkt en het wordt vaak ook met rookworst geserveerd. Als vegetariër laat ik me niet uit het veld slaan, dus ik ben gaan kijken naar vegetarische snert opties. En die zijn er! En ook nog eens super lekker!
Zelfgemaakte erwtensoep
Onlangs kookte mijn moeder deze vegetarische soep voor ons. Joppe vond het heerlijk en wij hebben er ook van gesmuld. Ik heb bij mijn moeder het recept ontfutseld en de soep zelf gemaakt. Het resultaat deel ik nu met jou!
Serveer de soep met roggebrood of (zelfgemaakt) volkorenbrood. Denk er mooi natuurijs bij en geniet :).
Ingrediënten vegetarische erwtensoep
Voor de lekkerste zelfgemaakte vega erwtensoep heb je helemaal niet veel nodig! Binnen een handomdraai heb je deze traditionele gevulde soep op tafel staan :).
Dit heb je nodig:
- 400 gram gedroogde spliterwten
- 2 winterwortels (ongeveer 200 gram)
- 5 stengels van een bleekselderij
- 0,5 knolselderij (ongeveer 350 gram)
- 2 prei (300-400 gram)
- 30 gram bladselderij
- 4 blokjes groenten bouillon
Zoals je ziet heb je slechts een paar ingrediënten nodig voor deze vegetarische erwtensoep! Het is vooral een kwestie van laten pruttelen, geduld hebben en dan…..heerlijk genieten van je kommetje zelfgemaakte soep!
Vegetarische erwtensoep
Ingrediënten
- 400 gram spliterwt
- 4 blokjes groenten bouillon
- 2 wortel ongeveer 200 gram
- 5 stengels van een bleekselderij
- 0,5 knolselderij ongeveer 350 gram
- 2 prei 300-400 gram
- 30 gram bladselderij
- zout
- peper
Instructies
- Doe de spliterwten in een vergiet en spoel ze af met water. Doe de spliterwten in een soeppan, samen met 2 liter water en de 4 bouillonblokjes. Laat de erwten ongeveer 45 minuten pruttelen op middenhoog vuur.
- Was intussen alle groenten. Schil de wortel en de knolselderij en snij de wortel, knolselderij en bleekselderij in kleine blokjes van ongeveer 0,5 cm. Was de prei en snij deze in kleine stukjes.
- Voeg na 45 minuten de groente toe aan de spliterwten en laat deze nog eens 20 minuten mee koken. Voeg eventueel 200-500 ml water extra toe, afhankelijk van hoe dik je de soep wilt.
- Haal de selderijblaadjes van de takjes en hak deze fijn in kleine stukjes. Voeg toe aan de soep. Breng de soep eventueel op smaak met zout en peper.
Optioneel, om bij te serveren
- Serveer de soep met een plak roggebrood of zuurdesem brood.
Kidsproof tips
- Snert hoef je niet te pureren, maar kinderen vinden dat meestal wel lekkerder. Dus om de erwtensoep kidsproof te maken, pureer je de snert.
Review