Vegetarische Griekse kofta
Kofta zijn de gehaktballetjes. Veel landen hebben hun eigen kofta variatie en met name de Griekse zijn erg populair. Ik heb mijn eigen variant gemaakt op basis van linzen en zwarte bonen. Dit is de ideale basis voor lekkere veganistische balletjes!
Kofta met Griekse groentestoof
Niets is makkelijker dan een lekkere groentestoof. Je stooft wat groente in tomatensaus en brengt het op smaak met wat kruiden en je hebt meteen al een lekkere maaltijd. Deze groentestoof met paprika heeft een Grieks tintje door de kruiden en specerijen die ik heb gebruikt. Het is een heerlijke saus voor bij de vegetarische kofta.
Orzo
Orzo is één van mijn favoriete pastasoorten. Geef mij de volkoren variant en je maakt mij nóg blijer! Orzo heeft de looks van rijst, maar het is dus pasta. Het is ook echt een mediterraanse delicatesse. En terecht! Orzo koop je tegenwoordig gewoon in de supermarkt, maar helaas is de volkoren orzo nog niet zo goed verkrijgbaar. Orzo komt vaak voor in de Turkse en Griekse keuken, daarom is het ook zo’n fijne combinatie met vegetarische kofta. Maar omdat het zo’n veelzijdig product is, kun je goed variëren!
Recepten met orzo
(Vegan) tzatziki
Tzatziki is een Griekse dipsaus op basis van Griekse yoghurt en komkommer. Het is super makkelijk om te maken en een heerlijk frisse smaakmaker. Het recept heb ik hieronder uitgewerkt en kun je ook hier vinden. Wil je het gerecht helemaal plantaardig houden? Vervang de Griekse yoghurt dan door een plantaardig alternatief.
Griekse salade
Maak dit gerecht helemaal compleet met een simpele Griekse salade van lekkere tomaten, komkommer, olijven en (vegan) feta.
Vegetarische Griekse kofta met groentestoof, orzo en tzatziki
Ingrediënten
Groentestoof
- olijfolie
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 4 paprika
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 200 ml water
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gegroogde oregano
- 0,5 theelepel kaneel
- 1 thelepel suiker
- zout
- peper
Orzo
- olijfolie
- 320 gram orzo
- 2 theelepels oregano
- 500 ml kokend water
Vegetarische kofta
- 400 gram zwarte boon 240 gram uitlekgewicht
- 400 gram linzen 265 gram uitlekgewicht
- 80 gram panko of zelffgemaakt broodkruim
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel paprikapoeder
- 0,25 theelepel paprikapoeder gerookt
- 1 theelepel komijn
- 1 teentje knoflook
- zout
- peper
Tzatziki
- 250 ml Griekse yoghurt of plantaardige yoghurt
- 0,5 komkommer
- 6 takjes verse dille
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- zout
- peper
Instructies
Groentestoof
- Snipper de sjalotjes en snij de knoflook fijn. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan en bak hier de sjalot en knoflook voor een paar minuten.
- Was de paprika en snij in reepjes. Voeg toe aan de sjalot en bak een paar minuten mee. Blus af met de tomatenblokjes, 200 ml water, kaneel, komijn, paprikapoeder, suiker en oregano. Doe de deksel op de pan en laat 30 minuten sudderen op middelhoog vuur. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
Vegetarische kofta
- Giet de linzen en zwarte bonen af en doe in een kom. Stamp fijn met een aardappel stamper. Meng de rest van de ingrediënten erdoor. Proef goed of je genoeg zout en peper hebt toegevoegd. Zet even 5 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg een bakplaat met bakpapier klaar.Rol nu balletjes, of ovaal vormpjes, of mini burgers met je hand. Ik had 12 balletjes. Rijg de balletjes eventueel aan een (vochtige) satéprikker.Leg de balletjes op de bakplaat en bak ongeveer 25 minuten in de oven op 190 graden. Draai halverwege een keer om.
Orzo
- Snipper de sjalot en bak deze in een flinke scheut olijfolie. Voeg de orzo toe en bak mee totdat de orzo glazig oogt. Blus af met 500 ml kokend water en 2 theelepels oregano. Zet op middelhoog vuur en kook in 12 minuten gaar. Giet af indien nodig. Kookt je orzo tussendoor droog? Voeg dan wat extra water toe.
Tzatziki
- Doe de yoghurt in een schaaltje. Rasp de komkommer en roer door de yoghurt. Snij de knoflook klein en doe bij de yoghurt, samen met de olijfolie. Haal de blaadjes van de takjes dille en roer door de yoghurt. Breng op smaak met zout en peper.
Serveren
- Maak de borden op met een flinke schep orzo. Lig de kofta op het bord en schep de groentestoof over de kofta. Garneer met een flinke klodder tzatziki.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen zijn gek op balletjes in tomatensaus. Pureer eventueel de groentestoof voor meer kids proof succes.
Review