Pasta in rijstvorm
Ik ben gek op orzo. Het komt van origine uit Italie en is een pastasoort, maar dan in de vorm van een rijstkorrel. Je kunt orzo op heel veel verschillende manieren bereiden. Ik vind het zelf heel lekker om te gebruiken in risotto, in plaats van rijst, of als salade. Je kunt er ook heerlijke eenpansgerechten mee maken, zoals deze orzo met courgette of dit Mexicaanse orzo recept.
Voor de herfst of winter
Paddenstoelen, gekarameliseerde rode ui en blauwe kaas is echt een heerlijk herfstachtige of winterse combinatie. Ik ben er gek op! Ik kies zelf altijd voor een wat zachtere blauwe kaas, dus geen pikante. Dat overheerst snel in een gerecht.
Lekker met een salade
Eet de orzo met een lekkere salade en je hebt een super goede vegetarische maaltijd!.
Ingrediënten
- 300 gram orzo
- 2 flinke rode uien
- 30 gram roomboter
- 1 eetlepel suiker ik gebruikte kokossuiker, maar een andere suiker kan ook
- 1 blokje groente bouillon
- 100 gram blauwe kaas
- 350 gram paddenstoelen ik had champignons en shitake
- olijfolie
- zout
- peper
Instructies
- Kook de orzo in ruimkokend water en een bouillon blokje gaar. in ongeveer 8 minuten Giet af en roer de blauwe kaas erdoor.
- Snij intussen de uien in ringen. Bak de roomboter in een pan. Voeg de ui en suiker toe en laat karameliseren. Voeg 50 ml water toe en laat 10 minuten pruttelen. Als het hard droog kookt, voeg dan nog wat extra water toe. Na ongeveer 10 minuten moet de ui gaar en gekarameliseerd zijn.
- Snij intussen ook de paddenstoelen in reepjes en bak in een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Bak ongeveer 5-10 minuten en breng op smaak met zout en peper.
- Roer de paddenstoelen door de orzo en garneer met de gekarameliseerde ui.
Kidsproof tips
- Ik val maar meteen met de deur in huis. Deze orzo is niet echt mijn meest kidsproof gerecht. De blauwe kaas, de rode ui… mijn kinderen moeten daar niets van weten. Maar ja, soms heb ik ook even geen zin om te koken wat zij willen.
- Je kunt wel wat kidsproof aanpassingen doen zodat je én zelf lekker kunt eten én de kids ook lekker eten. Hou een deel van de orzo apart en roer dan pas de blauwe kaas er doorheen. Grill wat cherrytomaat in de oven en serveer dat bij de orzo voor de kids.
Voedingswaarden
Disclaimer
Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.
Jitske says:
Van het weekend gegeten, super lekker, en bijzonder met de gekarameliseerde ui. Kinderen poffertjes gegeven, omdat ze niet zo van champignons en blauwe kaas houden..enige nadeel is dat je er te veel van eet…:)
admin says:
Leuk om te lezen weer, je reactie. Kidsproof eten vind ik soms ook dat ouders eten wat kinderen niet lekker vinden. En ze vonden het vast niet erg om poffertjes te eten ????. Als je dit lekker vindt, denk ik dat je de orzo met champignons en emmentaler ook heerlijk vindt! Liefs!