Kofta met groentestoof, orzo en tzatziki

Grieks maaltijd vegetarisch

Vegetarische Griekse kofta

Kofta zijn de gehaktballetjes. Veel landen hebben hun eigen kofta variatie en met name de Griekse zijn erg populair. Ik heb mijn eigen variant gemaakt op basis van linzen en zwarte bonen. Dit is de ideale basis voor lekkere veganistische balletjes!

Kofta met Griekse groentestoof

Niets is makkelijker dan een lekkere groentestoof. Je stooft wat groente in tomatensaus en brengt het op smaak met wat kruiden en je hebt meteen al een lekkere maaltijd. Deze groentestoof met paprika heeft een Grieks tintje door de kruiden en specerijen die ik heb gebruikt. Het is een heerlijke saus voor bij de vegetarische kofta.

Grieks maaltijd vegetarisch
Griekse kofta met groentenstoof, tzatziki en orzo

Orzo

Orzo is één van mijn favoriete pastasoorten. Geef mij de volkoren variant en je maakt mij nóg blijer! Orzo heeft de looks van rijst, maar het is dus pasta. Het is ook echt een mediterraanse delicatesse. En terecht! Orzo koop je tegenwoordig gewoon in de supermarkt, maar helaas is de volkoren orzo nog niet zo goed verkrijgbaar. Orzo komt vaak voor in de Turkse en Griekse keuken, daarom is het ook zo’n fijne combinatie met vegetarische kofta. Maar omdat het zo’n veelzijdig product is, kun je goed variëren!

Jouw Foxilicious account

Wil jij vaker vegetarisch eten? Ik inspireer je graag met lekkere en makkelijke vega(n) recepten met kidsproof tips. Maak een gratis account aan voor leuke extra's:

✓ Sla je favoriete recepten op in je eigen collecties

✓ Ontvang vega weekmenu's

✓ Beheer je account en ontvang extra's

Foxilicious foodblog recepten vegetarisch en vegan

Recepten met orzo

Orzo met tomatensaus, gegrilde groente en burrata
Deze orzo is super makkelijk om te maken en echt een ware smaaksensatie. Er komen geen pakjes en zakjes aan te pas. De burrata zorgt voor een heerlijk romige smaak.
Bekijk recept
Pasta met burrata
Orzo met paddenstoelen, blauwe kaas en rode ui
Deze orzo met paddenstoelen, blauwe kaas en gekarameliseerde rode ui is een heerlijk verrassend vegetarisch hoofdgerecht. De blauwe kaas en rode ui geven een lekker herfstachtige of winterse smaak aan het gerecht. Deze pasta staat binnen 20 minuten op tafel.
Bekijk recept
Vegetarische orzo
Mexicaanse ovenschotel met orzo
Wat een heerlijk feestmaal is dit! Makkelijk om te maken en super smaakvol. De ovenschotel bestaat uit orzo, bonen, mais, tomaten en Mexicaanse kruidenmix. De cheddar maakt het helemaal af. Lekker met creme fraiche en avocado.
Bekijk recept
Texmex ovenschotel zonder pakjes en zakjes

(Vegan) tzatziki

Tzatziki is een Griekse dipsaus op basis van Griekse yoghurt en komkommer. Het is super makkelijk om te maken en een heerlijk frisse smaakmaker. Het recept heb ik hieronder uitgewerkt en kun je ook hier vinden. Wil je het gerecht helemaal plantaardig houden? Vervang de Griekse yoghurt dan door een plantaardig alternatief.

Griekse salade

Maak dit gerecht helemaal compleet met een simpele Griekse salade van lekkere tomaten, komkommer, olijven en (vegan) feta.

Grieks maaltijd vegetarisch

Vegetarische Griekse kofta met groentestoof, orzo en tzatziki

Zin in een huisgemaakt Grieks feestje? Ga dan voor deze vegetarische kofta. Je maakt de kofta balletjes zelf van linzen en zwarte bonen. Serveer er een heerlijke Griekse groentestoof, orzo en tzatziki bij. Een feestelijke vegetarische Griekse maaltijd!.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: Groentestoof, Kidsproof, Kofta, Orzo, Tzatziki, Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Groentestoof

  • olijfolie
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 paprika
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 200 ml water
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gegroogde oregano
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 1 thelepel suiker
  • zout
  • peper

Orzo

  • olijfolie
  • 320 gram orzo
  • 2 theelepels oregano
  • 500 ml kokend water

Vegetarische kofta

  • 400 gram zwarte boon 240 gram uitlekgewicht
  • 400 gram linzen 265 gram uitlekgewicht
  • 80 gram panko of zelffgemaakt broodkruim
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 0,25 theelepel paprikapoeder gerookt
  • 1 theelepel komijn
  • 1 teentje knoflook
  • zout
  • peper

Tzatziki

  • 250 ml Griekse yoghurt of plantaardige yoghurt
  • 0,5 komkommer
  • 6 takjes verse dille
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

Groentestoof

  • Snipper de sjalotjes en snij de knoflook fijn. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan en bak hier de sjalot en knoflook voor een paar minuten.
  • Was de paprika en snij in reepjes. Voeg toe aan de sjalot en bak een paar minuten mee. Blus af met de tomatenblokjes, 200 ml water, kaneel, komijn, paprikapoeder, suiker en oregano. Doe de deksel op de pan en laat 30 minuten sudderen op middelhoog vuur. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.

Vegetarische kofta

  • Giet de linzen en zwarte bonen af en doe in een kom. Stamp fijn met een aardappel stamper. Meng de rest van de ingrediënten erdoor. Proef goed of je genoeg zout en peper hebt toegevoegd. Zet even 5 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg een bakplaat met bakpapier klaar.Rol nu balletjes, of ovaal vormpjes, of mini burgers met je hand. Ik had 12 balletjes. Rijg de balletjes eventueel aan een (vochtige) satéprikker.
    Leg de balletjes op de bakplaat en bak ongeveer 25 minuten in de oven op 190 graden. Draai halverwege een keer om.

Orzo

  • Snipper de sjalot en bak deze in een flinke scheut olijfolie. Voeg de orzo toe en bak mee totdat de orzo glazig oogt. Blus af met 500 ml kokend water en 2 theelepels oregano. Zet op middelhoog vuur en kook in 12 minuten gaar. Giet af indien nodig. Kookt je orzo tussendoor droog? Voeg dan wat extra water toe.

Tzatziki

  • Doe de yoghurt in een schaaltje. Rasp de komkommer en roer door de yoghurt. Snij de knoflook klein en doe bij de yoghurt, samen met de olijfolie. Haal de blaadjes van de takjes dille en roer door de yoghurt. Breng op smaak met zout en peper.

Serveren

  • Maak de borden op met een flinke schep orzo. Lig de kofta op het bord en schep de groentestoof over de kofta. Garneer met een flinke klodder tzatziki.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen zijn gek op balletjes in tomatensaus. Pureer eventueel de groentestoof voor meer kids proof succes. 

Voedingswaarde

Calorieën: 644kcalKoolhydraten: 118gEiwitten: 32gVet: 5gVerzadigd vet: 1gCholesterol: 4mgZout: 552mgKalium: 1284mgVezels: 18gSuiker: 18gVitamin A: 4004IUVitamine C: 166mgCalcium: 220mgIron: 8mg

* Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer hierover in de disclaimer

Review

Reactie geven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling