Snelle doordeweekse maaltijd
Bij ons staat bijna iedere week wel een gerecht met noedels op het menu. De kinderen zijn er gek op (ik zelf ook trouwens) en het is super snel klaar. Ideaal dus na een drukke werk-, opvang- en schooldag!
Lo mein: Chinees noedelgerecht
Lo mein is een Chinees noedelgerecht. Het is ontstaan als droge variant van noedelsoep. Traditioneel bevat het veel groente en daarnaast ook vaak vlees of zeevruchten. Ik maakte er natuurlijk mijn eigen vegetarische variant van.
Woksaus zonder pakjes en zakjes
Het is natuurlijk heel lekker om wat smaak toe te voegen aan de noedels en de groente. Je kunt kiezen voor een kant en klare woksaus, maar een zelfgemaakt sausje is veel lekkerder en ook een stuk goedkoper. Voor deze lo mein heb ik een saus gemaakt van sesamolie, sojasaus, rijstazijn, een mespuntje sambal en een klein beetje suiker. Meer is het niet. De rijstazijn kun je eventueel vervangen door natuurazijn. De sesamolie zou ik niet vervangen door een andere olie. Sesamolie is namelijk de smaakmaker van deze woksaus.
Welke groente roerbakken?
In principe kun je alle groente roerbakken. Voor dit recept koos ik voor peultjes, broccoli, champignons en paprika. Een hele pan vol. Ik hou ervan als de groente nog wat bite hebben, ofwel beetgaar zijn. Wil je de groente wat zachter hebben? Dan kun je ze kort koken in een pan met water en daarna roerbakken.
Meer vegetarische roerbak recepten
Ik weet niet precies waarom, maar roerbak recepten doen het erg goed op mijn website. Eén van de best bezochte recepten is deze Aziatische noedels. Zelf ben ik ook gek op deze pindanoedels.
Vegetarische lo mein roerbak noedels met veel groente
Ingrediënten
- 250 gram eiernoedels of ramen
- 2 eetlepels arachideolie of zonnebloemolie
- 1 rode ui
- 1 cm gember
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram champignon
- 1 paprika
- 500 gram broccoli
- 250 gram peultjes
Saus
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel suiker alternatief: honing, of ahornsiroop
- 1 eetlepels rijstazijn alternatief: natuurazijn
- 1 mespuntje sambal
Instructies
- Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en zet even apart.
- Verwarm de arachideolie in een wok of hapjespan.
- Schil de ui, gember en knoflook. Snij de ui in grove stukken en hak de knoflook en gember fijn. Bak de ui, knoflook en gember in de pan.
- Was de paprika en snij in reepjes.Snij de champignons in plakjes.Was de broccoli en snij in kleine roosjes.
- Doe de paprika, champignons, broccoli en peultjes in de pan. Bak de groente op hoog vuur voor ongeveer 5 minuten. De groente mogen nog best een bite hebben. Hou je van wat minder knapperige groente? Bak ze dan nog iets langer.
- Voeg de noedels toe en roer ze goed door de groente.
- Doe de sojasaus, sesamolie, rijstazijn, suiker en sambal in een schaaltje en roer goed door. Voeg de saus toe aan de noedels. Roer goed door en breng eventueel extra op smaak met zout, peper of sambal.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen zijn gek op roerbak gerechten. Het liefst eten ze roerbak met tofu blokjes.Â
- Maak deze lo mein met de favoriete groente van jouw kind. Sperziebonen zijn bijvoorbeeld ook heerlijk door deze noedels.Â
Review