Pompoen en burrata: een super combinatie!

Een tijdje geleden was ik zelf op zoek naar lekkere recepten met burrata. Ik ben gek op die extra romige en smeuiige mozzarella variant. Het combineert ook heerlijk met groente, dus ik nam me voor om meer recepten met burrata te maken. Tot mijn verbazing kon ik maar weinig recepten met pompoen en burrata vinden op internet, dus daar heb ik meteen een missie van gemaakt. Ik maakte een risotto met pompoen en burrata en in dit blog deel ik mijn recept voor pasta met pompoen en burrata!

Pompoen seizoen

Het officiele pompoen seizoen loopt van september t/m december. Eind september komen de eerste verse pompoenen van het land. Tegenwoordig kun je pompoen de hele winter, maar ook zelfs in de lente en de zomer kopen in de supermarkt. Maar pompoen vind ik zelf toch altijd het lekkerst in de herfst en de winter. Het heeft een warme, zachte smaak en dat past goed bij wat guurder en donkerder weer. In het pompoenseizoen kook ik bijna iedere week wel een gerecht met pompoen. Van stoofpotjes tot wraps, tot curry en soep.

Burrata of mozzarella?

Mocht je denken… wat is nu eigenlijk het verschil tussen burrata en mozzarella? Dat kan ik heel eenvoudig uitleggen! Burrata ziet er bijna hetzelfde uit als mozzarella. De buitenkant is zelfs hetzelfde als mozzarella. Het verschil is, dat de binnenkant van burrata bestaat uit mozzarella, gemengd met room. Hierdoor is de smaak nóg romiger dan van mozzarella. De room binnenin zorgt er ook voor dat burrata zo lekker ‘druipt’ over een gerecht. Het nadeel aan burrata is, dat behoorlijk prijzig is. Een goede bol burrata kost snel €4,- en een goede bol buffel mozzarella (ik heb het niet over die goedkope versies, die smaken namelijk echt minder lekker) kost ‘slechts’ €2,-. Dat is dus de helft goedkoper! Geen nood, want deze pasta is ook heel lekker met buffel mozzarella hoor. Maar mocht je nèt wat extra’s willen, ga dan eens voor burrata!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Hoe kun je het beste burrata opdienen op tafel?

Het leuke aan burrata, is dat als je het open snijdt, de room eruit druipt. Dat ziet er prachtig uit. Je kunt er dus voor kiezen om de bol burrata in z’n geheel te serveren bovenop de pasta en op tafel open te snijden en te verdelen over de borden.

Je kunt de burrata ook vooraf al verdelen over de borden. Snij of scheur de burrata (met de hand) in stukken en leg het op de pasta.

Vegetarische pasta met pompoen en burrata

Dit is een makkelijk en snel pasta recept met pompoen uit de oven. De pompoen is gekruid met kaneel en chilipeper. Dit geeft een heerlijke smaak aan de pasta. De romige burrata maakt dit gerecht helemaal af. Een perfect vegetarisch recept voor de herfst en de winter
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordBurrata, Herfst, Kidsproof, Pasta, Pompoen, Tagliatelle, Vegetarisch, Winter
Porties4 personen

Ingrediënten

Gegrilde pompoen

  • 1 kleine pompoen flespompoen of ronde pompoen, kan allebei, ongeveer 800 gram
  • 0,75 theelepel chilivlokken alternatief: snufje chilipoeder
  • 0,5 theelepel kaneel
  • zout
  • olijfolie

Overig

  • 320 gram tagliatelle
  • 1 bol burrata
  • zout
  • olijfolie
  • 1 handje pijnboompitten

Optioneel, om te garneren

  • Parmezaanse kaas
  • verse basilicum

Instructies

Gegrilde pompoen

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Was de pompoen goed. Halveer de pompoen en verwijder de zaden en de draderige binnenkant van de pompoen. Snij de pompoen in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Als je de pompoen goed wast, hoef je deze niet te schillen, dit scheelt een hoop werk! Leg de pompoenstukjes op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, chilivlokken, kaneel en zout. Grill de pompoen in 20 minuten gaar in de oven. De pompoen is goed als ie zacht is. 

Overig

  • Kook de tagliatelle gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en besprenkel met olijfolie.
  • Verwarm de pijnboompitten in een pan totdat ze mooi goudbruin zijn.
  • Serveer de tagliatelle met stukjes pompoen en burrata. De burrata kun je scheuren of in z'n geheel serveren, zodat het lekker druipt op het bord.
  • Garneer met pijnboompitten en optioneel met wat Parmezaanse kaas en verse basilicum.

Kidsproof tips

  • Laat eventueel de chilipeper achterwege als je kids niet van pittig eten houden. 
  • Pureer de pompoen met een klein scheutje water nadat het uit de oven komt. Zo krijg je een pompoensaus, in plaats van losse stukjes pompoen. Dit vinden kinderen vaak lekkerder. 
Vegetarisch recept pompoen
Pasta met geroosterde pompoen en burrata
Vegetarisch recept pompoen
Pasta met geroosterde pompoen en burrata