Vegetarische zuurkoolschotel
Zuurkoolstamppot met worst. Hollandser dan dat kan het haast niet worden! Eerder maakte ik hier een vega variant op, deze zuurkool stamppot uit de oven met appel en vegetarische rookworst. Een super lekkere vegetarische variant op de Hollandse kost. Zo’n schotel uit de oven met zuurkool beviel erg goed! Zo goed zelfs, dat ik er graag nog een recept mee wilde maken, maar dit keer met een andere twist. Het resultaat? Deze zuurkoolschotel met vegetarische spekjes en rosti! Een heerlijke winterse comfort food maaltijd voor het hele gezin!
Zuurkoolschotel met rosti
Voor dit zuurkoolschotel recept heb ik een lekkere twist bedacht. Namelijk een topping van geraspte aardappel, oftewel, rosti. Dit maakt je zuurkoolschotel niet alleen leuker, maar ook lekkerder! De rosti laag dient samen met de geraspte kaas als topping voor je ovenschotel. Deze bakt mooi goudbruin en krijgt een lekker krokant korstje in de oven. Dat geeft een heerlijke touch aan deze ovenschotel!
Ingrediënten zelfgemaakte zuurkoolschotel
Voor deze vegetarische zuurkoolschotel heb je behoorlijk wat aardappelen nodig. Naast aardappels voor een laag puree, heb je ze ook nodig voor de rosti als bovenlaag. Een deel van de aardappels pureer je dus en het andere deel wordt geraspt.
Ingrediënten zuurkoolschotel:
- 750 gram aardappel
- 100 ml halfvolle melk
- 1 blokje groente bouillon
- 175 gram vegetarische spekjes
- 500 gram zuurkool
- 200 gram huttenkase of creme fraiche
- 75 gram geraspte kaas
- olijfolie
Smaakmakers van een zuurkoolschotel
Om de zuurkool iets zachter en romiger van smaak te maken, heb ik ervoor gekozen om hüttenkäse door de zuurkool te mengen. Dit kun je eventueel vervanger door creme fraiche. Dit is nog nét iets romiger en zachter van smaak. De vegetarische spekjes geven deze zuurkoolstamppot een lekkere bite. Ook brengen ze het geheel wat meer op smaak door het zout.
Vegetarische spekjes zijn bijvoorbeeld ook heel erg lekker bij een boerenkool stamppot. Ze passen bij vrijwel elke vegetarische stamppot en zelfs bij de lekkerste pasta’s! Zeker een aanrader om eens te proberen!
Meer vegetarische recepten met zuurkool
Ben jij fan van zuurkool en wil je graag meer inspiratie voor de lekkerste zuurkool recepten? Dan kan! Hieronder heb ik een aantal heerlijke én vegetarische recepten met zuurkool voor je op een rij gezet. Enjoy!
Vegetarische zuurkoolschotel met rosti
Ingrediënten
- 750 gram aardappel
- 100 ml halfvolle melk
- 1 blokje groente bouillon
- 175 gram vegetarische spekjes
- 500 gram zuurkool
- 200 gram huttenkase of creme fraiche
- 75 gram geraspte kaas
- olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.
- Aardappels 5 minuten voorkoken. Spekjes bakken.
- Schil de aardappels. Snij 350 gram in stukken en rasp de rest van de aardappels grof met een handrasp of in de foodprocessor.
- Kook de gesneden aardappels in een pan met kokend water in ongeveer 10 minuten gaar. Giet af. Voe de melk toe en 25 gram geraspte kaas en pureer de aardappels met een aardappelstamper of een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
- Kook intussen ook de geraspte aardappels ongeveer 5 minuten in een pan met kokend water en een bouillonblokje. Giet af.
- Bak de vegetarische spekjes in een scheutje olijfolie in ongeveer 5 minuten krokant.
- Giet de zuurkool af en doe de zuurkool in de ovenschaal. Meng de huttenkase door de zuurkool. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de vegetarische spekjes over de zuurkool en bedek deze met een laagje aardappelpuree. Verdeel hierover de geraspte aardappels en de rest van de geraspte kaas.
- Zet de ovenschaal ongeveer 20-30 minuten in de oven totdat de rosti mooi goudbruin is.
Kidsproof tips
- Zuurkool.. het ene kind is er gek op en het andere kind niet. Je kunt de zuurkool iets zachter van smaak maken door de huttenkase te vervangen door creme fraiche.Â
- Ook kun je stukjes ananas toevoegen aan de aardappelpuree voor wat zoete smaak.Â
Review