Vegetarische zuurkoolschotel

Zuurkoolstamppot met worst. Hollandser dan dat kan het haast niet worden! Eerder maakte ik hier een vega variant op, deze zuurkool stamppot uit de oven met appel en vegetarische rookworst. Een super lekkere vegetarische variant op de Hollandse kost. Zo’n schotel uit de oven met zuurkool beviel erg goed! Zo goed zelfs, dat ik er graag nog een recept mee wilde maken, maar dit keer met een andere twist. Het resultaat? Deze zuurkoolschotel met vegetarische spekjes en rosti! Een heerlijke winterse comfort food maaltijd voor het hele gezin!

Zuurkoolschotel met rosti

Voor dit zuurkoolschotel recept heb ik een lekkere twist bedacht. Namelijk een topping van geraspte aardappel, oftewel, rosti. Dit maakt je zuurkoolschotel niet alleen leuker, maar ook lekkerder! De rosti laag dient samen met de geraspte kaas als topping voor je ovenschotel. Deze bakt mooi goudbruin en krijgt een lekker krokant korstje in de oven. Dat geeft een heerlijke touch aan deze ovenschotel!

Ingrediënten zelfgemaakte zuurkoolschotel

Voor deze vegetarische zuurkoolschotel heb je behoorlijk wat aardappelen nodig. Naast aardappels voor een laag puree, heb je ze ook nodig voor de rosti als bovenlaag. Een deel van de aardappels pureer je dus en het andere deel wordt geraspt.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Ingrediënten zuurkoolschotel:

  • 750 gram aardappel
  • 100 ml halfvolle melk
  • 1 blokje groente bouillon
  • 175 gram vegetarische spekjes
  • 500 gram zuurkool
  • 200 gram huttenkase of creme fraiche
  • 75 gram geraspte kaas
  • olijfolie

Smaakmakers van een zuurkoolschotel

Om de zuurkool iets zachter en romiger van smaak te maken, heb ik ervoor gekozen om hüttenkäse door de zuurkool te mengen. Dit kun je eventueel vervanger door creme fraiche. Dit is nog nét iets romiger en zachter van smaak. De vegetarische spekjes geven deze zuurkoolstamppot een lekkere bite. Ook brengen ze het geheel wat meer op smaak door het zout.
Vegetarische spekjes zijn bijvoorbeeld ook heel erg lekker bij een boerenkool stamppot. Ze passen bij vrijwel elke vegetarische stamppot en zelfs bij de lekkerste pasta’s! Zeker een aanrader om eens te proberen!

Boerenkoolstamppot met vegetarische spekjes
Deze boerenkoolstamppot met vegetarische spekjes is een super fijne vegetarische variant van deze Hollandse klassieker. Vega spekjes zijn een prima vervanger van het vlees alternatief.
Bekijk recept
Snelle pasta met broccoli, boursin en vegetarische speckjes
Dit is een super simpele vegetarische maaltijd voor doordeweeks. Dus heb je geen zin om te koken, maar wil je wel vers eten? Dan is dit het perfecte recept voor jou.
Bekijk recept

Meer vegetarische recepten met zuurkool

Ben jij fan van zuurkool en wil je graag meer inspiratie voor de lekkerste zuurkool recepten? Dan kan! Hieronder heb ik een aantal heerlijke én vegetarische recepten met zuurkool voor je op een rij gezet. Enjoy!

Zuurkoolstamppot met blauwe kaas en peer
Wil je eens een verrassend lekkere zuurkool stamppot maken? Ga dan voor deze stamppot met blauwe kaas en peer. Zuurkool, gorgonzola en peer is namelijk een top combinatie. De stamppot gaat even kort in de oven, zodat de blauwe kaas heerlijk gesmolten is. Een lekkere vegetarische stamppot voor de winter!
Bekijk recept
Zuurkool stamppot uit de oven met appel en vegetarische rookworst
Deze vegetarische zuurkool stamppot moet je zeker proberen. Makkelijk om te maken en heerlijk van smaak. De appel, rozijnen en geitenkaas geven een romige en zoete twist aan het gerecht. De vegetarische rookworst maakt het helemaal af. Een lekkere wintermaaltijd.
Bekijk recept
Vegetarische zuurkoolschotel met aardappelpuree
Zuurkoolschotel is een heerlijke winterse maaltijd. Deze vegetarische zuurkoolschotel is echt een aanrader. Zuur, romig en zoet tegelijkertijd, maar wel precies in balans! Probeer het eens!
Bekijk recept

Vegetarische zuurkoolschotel met rosti

Deze vegetarische zuurkoolschotel met rosti is een heerlijk 's winterse comfort food maaltijd. Deze ovenschotel maak je vrij eenvoudig zelf. Het is een ideale maaltijd om van tevoren te bereiden en ter plekke in de oven op te warmen.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenHollands
TrefwoordRosti, Vegetarische balletjes, Zuurkool
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 750 gram aardappel
  • 100 ml halfvolle melk
  • 1 blokje groente bouillon
  • 175 gram vegetarische spekjes
  • 500 gram zuurkool
  • 200 gram huttenkase of creme fraiche
  • 75 gram geraspte kaas
  • olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.
  • Aardappels 5 minuten voorkoken. Spekjes bakken.
  • Schil de aardappels. Snij 350 gram in stukken en rasp de rest van de aardappels grof met een handrasp of in de foodprocessor.
  • Kook de gesneden aardappels in een pan met kokend water in ongeveer 10 minuten gaar. Giet af. Voe de melk toe en 25 gram geraspte kaas en pureer de aardappels met een aardappelstamper of een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
  • Kook intussen ook de geraspte aardappels ongeveer 5 minuten in een pan met kokend water en een bouillonblokje. Giet af.
  • Bak de vegetarische spekjes in een scheutje olijfolie in ongeveer 5 minuten krokant.
  • Giet de zuurkool af en doe de zuurkool in de ovenschaal. Meng de huttenkase door de zuurkool. Breng op smaak met zout en peper.
    Verdeel de vegetarische spekjes over de zuurkool en bedek deze met een laagje aardappelpuree.
    Verdeel hierover de geraspte aardappels en de rest van de geraspte kaas.
  • Zet de ovenschaal ongeveer 20-30 minuten in de oven totdat de rosti mooi goudbruin is.

Kidsproof tips

  • Zuurkool.. het ene kind is er gek op en het andere kind niet. Je kunt de zuurkool iets zachter van smaak maken door de huttenkase te vervangen door creme fraiche. 
  • Ook kun je stukjes ananas toevoegen aan de aardappelpuree voor wat zoete smaak.Â