Zwarte bonenburger

          Groentenburger

Ik ben gek op zelfgemaakte groentenburgers! Groentenburgers zijn echt zo’n lekkere manier om vlees te vervangen. Ik maakte al eerder mijn favoriete bietenburger en ook deze wortel-linzenburger. Er zijn oneindig veel mogelijkheden om zelf veggieburgers te maken en er staat dan ook altijd wel een groentenburger op mijn to cook lijstje met recepten die ik wil koken en uitwerken. Zo ook deze zwarte bonenburger. Zwarte bonen worden vaak gebruikt in restaurants om een gewone hamburger te simuleren. De kleur lijkt natuurlijk een beetje op vlees en bonen hebben een lichte bite, dus dat zorgt voor fijne structuur in je mond. Het enige met zwarte bonen is, dat je er genoeg frisheid tegenaan moet gooien, anders wordt het geheel een beetje muf van smaak. Voor deze zwarte bonenburger ben ik gegaan voor paprika, ui en koriander om de burger op te frissen. Ik vond het resultaat heerlijk! 

De juiste structuur

Groentenburgers zijn niet moeilijk om te maken, maar het is vaak zoeken naar de juiste structuur: soms is de burger wat vochtig en valt ie uit elkaar en soms is ie te droog en blijft daardoor de boel niet bij elkaar. Ik heb een paar tips om dit te voorkomen:

  1. Laat ‘natte’ ingrediënten altijd goed uitlekken. Groenten zoals paprika, courgette, spinazie zitten vol vocht. Deze vocht wil je niet in je burger hebben.
  2. Zet je burgers even in de koelkast of in de vriezer, voordat ze de pan in gaan. Hierdoor krijgen alle ingrediënten de kans om goed aan elkaar te blijven plakken en wordt de burger iets harder.
  3. Blijf zelf voelen en nadenken, ook al volg je het recept. Soms kan een burger alsnog wat nat aanvoelen. In dat geval rol je de burger door wat havermout, panko, broodkruimels of paneermeel voordat je de burger in de pan doet. Je burger kan ook te droog voelen en daardoor niet goed aan elkaar blijven plakken. Dit kun je oplossen door de een paar druppels water toe te voegen aan de burger en even opnieuw te kneden tot een bal en plat te slaan.

Op deze manier gaat het ook bij jou wel lukken ;). Eet smakelijk!!

Groentenburger

Zwarte bonenburger

Deze zwarte bonenburger is de perfecte vleesvervanger. Je maakt de burger heel makkelijk zelf. Beleg het broodje met jouw favoriete toppings en hier is je nieuwe favoriete veggie burger! 
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Afkoelen: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Fusion
Trefwoord: Groentenburger, Kidsproof, Vegetarisch, Veggie burger, Zwarte bonen, Zwarte bonenburger
Porties: 5 personen
calorieën: 293kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

Voor de bonenburgers

  • 0,5 kleine rode ui
  • 0,5 paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 60 gram havermeel of andere meel (speltmeel, amandelmeel, tarwemeel)
  • 1 blik zwarte bonen (blik van 400 gram, incl vocht)
  • 1 theelepel komijn
  • 2 theelepels cayennepeper
  • 1 ei
  • 1 handje verse koriander
  • zout
  • olijfolie

Voor het broodje – kies je eigen toppings, bijvoorbeeld:

  • sla
  • tomaat
  • augurk
  • kaas (feta, cheddar, blauwe kaas)
  • rode ui
  • avocado
  • chipotlemayonaise (mayonaise met een theelepel chipotlesaus)
  • 5 zachte (hamburger)broodjes

Instructies

  • Schil de knoflook en ui en doe deze samen met de paprika en de verse koriander in een food processor. Maal de groente fijn. Laat het vocht even uit de kom lopen en voeg vervolgens de zwarte bonen, ei, havermeel, komijn en cayennepeper toe. 
  • Laat de bonen goed uitlekken! Liever te lang uitlekken, dan te kort, want daarmee voorkom je een zompige burger die uit elkaar valt. 
    Maal de bonen even mee. Kies zelf hoe ‘heel’ je de bonen wilt laten.  Ik heb de voorkeur voor grof malen, want dan hou je nog een beetje een bite in de burger. Breng op smaak met zout en peper. 
  • Maak nu 5 ballen van het bonenmengsel en leg de ballen op een schaal of snijplank met bakpapier. Plet de bal, zodat je een mooie burgervorm krijgt. Zet de burgers een half uurtje in de koelkast, of een kwartiertje in de vriezer. Hierdoor vallen de burgers niet zo snel uit elkaar als je ze straks gaat bakken. 
  • Snij intussen je toppings. Voor mijn broodjes heb ik gekozen voor sla, avocado, tomaat en rode ui. Maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. 
    Zet ook je sausje alvast klaar. Ik ben gegaan voor chipotlemayonaise. Dit is lekker romig en licht pittig. Dat past heel goed bij de burger en het is super snel om te maken. Maar je kunt ook voor creme fraiche, gewone mayonaise, tomaten ketchup of hummus gaan. 
  • Snij de hamburgerbroodjes open en besprenkel de broodjes met wat olijfolie. Grill de broodjes kort in de oven, zodat de binnenkant van de broodjes licht knapperig is. 
  • Haal nu je veggieburgers uit de koeling. Check of de substantie stevig genoeg is. Zijn de burgers nog wat nat? Rol ze dan door wat paneermeel of havermout. Voelen de burgers te droog, besprenkel dan met een paar druppels water.
    Zet een pan op het vuur en verwarm wat olijfolie. Bak de bonenburgers in de olijfolie, ongeveer 5 minuten per kant. Draai de burger voorzichtig om. 
  • Beleg je broodje met je toppings en de zwarte bonenburger. Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Veel kinderen zijn gek op een broodje hamburger. Deze vega variant doet het ook goed bij kids. Het is een makkelijke manier om groente te verstoppen.
  • Vervang eventueel de cayennepeper door zwarte peper, om de burger minder spicy te maken. 
  • Kies voor toppings die jouw kind lekker vindt. 

Voedingswaarde

Calorieën: 293kcal

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious

Pin it Print
Gebakken rijst met ananas, cashewnoten, roerei en doperwten Fried rice met ananas
Veldsla met framboos en geitenkaas 's zomerse salade met frambozen

5 reacties op “Zwarte bonenburger

  • Ik had dit recept voor kerst bedacht. Ik zag mijn schoonfamilie voor de eerste keer. Ik wilde iets echt speciaals neerzetten want ze zijn kenners van zowel de Franse, Marokkaanse en Japanse keuken. Dit fusion gerecht leek me uitermate geschikt. Zelf ken ik alleen fusie uit de quantum mechanica door mijn studie natuurkunde. Daarom leek me dit uitermate geschikt.

    Echter, toen ik de bonen met ui paprika en kruiden gepureerd had, moest ik ineens ontzettend aan de ontlasting van mijn Pietertje, mijn kleine peuter denken. Dit komt doordat mijn kleine Pietertje nog niet zo goed zijn eten kan verteren met zijn onontwikkelde darmflora. Daarom geef ik hem iedere dag een flesje yacult! Maar omdat de consistentie ook vergelijkbaar was met zijn ontlasting lukte het me niet om met dit mengsel 5 mooie ballen te rollen.

    Daarnaast heb ik enkele vragen over de bereidingswijze van de burgers. Toen de ZWARTE bonenburgers eenmaal uit de pan kwamen waren ze de perfecte zwarttint. Nu vroeg ik mij af of een halfuur bakken op een hoge vlam goed was of dat de burger misschien toch de kleur van pietertje zijn faeces moest hebben. Toen de burgers geserveerd werden nam mijn schoonmoeder haar zoon apart en kreeg ik achteraf te horen dat ik niet meer welkom was in hun huis. Familie is alles voor mijn vriend. Bedank voor alles.

    • Ha Jannie, wat goed dat je de burgers hebt geprobeerd. Jammer dat ze niet bevielen bij je schoonfamilie. Zo zie je maar weer dat smaken verschillen.
      Liefs, Nienke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling