FÄRSKPOTATISSALAD: Zweedse aardappelsalade

Ik kan het niet uitspreken hoor, farskpotatissalad. Maar als je goed leest, dan zie je maak je er uit op dat het potato salad is; aardappelsalade dus. Deze moeilijke naam verwijst naar een Zweedse klassieker die vaak met midzomernacht gemaakt wordt. Op 21 juni wordt de langste dag van het jaar gevierd. In Zweden is dit een echte traditie. En deze aardappelsalade staat dan vaak op het menu. Een ander typisch Zweeds lekkernij is Hasselback Potatis, een combi tussen gebakken en gekookte aardappels.

Midsommer nacht recept
Zweedse aardappelsalade met dille

Lijkt op Mc Donalds mayonaise

Stiekem doet deze aardappelsalade me denken aan de mayonaise van de Mc Donalds. Dat komt denk ik door de dille en mayonaise in de dressing. Het geeft in elk geval een heerlijke smaak aan de aardappels.

Foto: nutandmeg fotografie

Lekker bijgerecht voor de bbq

Deze salade is perfect als bijgerecht bij de barbecue. Doordat je van de aardappels een salade maakt, krijg je een heerlijk fris gerecht. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om aardappels te poffen op de barbecue, lekker met een zelfgemaakte knoflooksaus erbij bijvoorbeeld. Doordat het zo’n veelzijdig product is, zijn de mogelijkheden met aardappels eindeloos! Bekijk hier mijn 7 favoriete vegetarische barbecue recepten die je bij deze salade kunt serveren. Of neem een kijkje op mijn speciale bbq pagina.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Aardappelsalade met kappertjes
Deze aardappelsalade is een heerlijk 's zomers vegetarisch bijgerecht. Het is een frisse salade met appel en kappertjes en lekker romig door de crème fraîche. Een aanrader voor bij de BBQ of een 's zomerse salade avond!
Bekijk recept

Zweedse aardappelsalade met dille

De Zweedse aardappelsalade wordt traditioneel gemaakt met midsommer nacht. Het is een heerlijk vegetarisch bijgerecht. Top voor bij de BBQ!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
GangBijgerecht
KeukenZweeds
TrefwoordAardappelsalade, Barbecue, BBQ, Dille, Midsommer
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram aardappel in schil, bijvoorbeeld krieltjes
  • 0,5 rode ui

Dressing

  • 15 gram verse dille
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 4 eetlepels yogonaise
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was de aardappels en snij in grove stukken. Kook de aardappels gaar in kokend water in ongeveer 12 minuten. Giet af en spoel af met koud water en doe in een schaal of kom.
  • Snij de rode ui in super dunne ringen. Voeg toe aan de aardappels.
  • Hak de dille fijn.
    Meng de Griekse yoghurt en yogonaise en roer de dille erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer de dressing door de aardappels.
    Garneer eventueel met wat losse dille.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen hebben gesmuld van deze aardappels. Door de dille lijkt de dressing een beetje op de mayonaise van Mc Donalds. 
  • Zorgt de dille voor problemen? Doe de Griekse yoghurt, yogonaise en dille dan even in de blender, dan zijn de ‘stukjes’ verdwenen. 
  • Voor de kids laat ik de rode ui achterwege. 
Midsommer nacht recept
Zweedse aardappelsalade met dille