Je kent het vast wel: Je hebt heerlijk genoten van lekker eten en drinken in de vakantie. En nu is de vakantie afgelopen en wil je weer even terug in het gareel. Ik snap het, ik heb dat ook iedere keer na een vakantie (en ik denk half Nederland ook). In dit blog geef ik je tips om weer lekker in een ritme te komen. Je vindt hier ook 7 gezonde recepten voor na de vakantie.

De teugels laten vieren tijdens de vakantie

In de vakantie neem ik het wat minder nauw met mijn eigen discipline. Ik drink wat vaker een wijntje of een biertje, snack wat meer en eet veel ijsjes. Dat moet kunnen hoor, het is immers vakantie. Ik zorg er wel voor dat het niet te veel uit de hand loopt. Als ik een avondje veel heb gesnackt, probeer ik de volgende dag lekker te sporten. Al met al valt de schade na de vakantie meestal best mee. Toch voelt het fijn om weer even een ritme aan te nemen.

Weer terug in het gareel

Ik heb meestal iets korter vakantie dan de kids. Als zij weer naar school en de opvang gaan, is voor mij de vakantie pas echt afgelopen. Dat maakt het ook makkelijker om terug in het gareel te komen. Want als de kinderen weer naar school gaan, is er sowieso weer wat meer ritme in de dag.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Als Joppe weer naar school gaat, haal ik de broodtrommeltjes weer uit de kast, is het afgelopen met uitslapen en ga ik weer gezonder eten.

Tips voor eten na de vakantie

Ga voor een gezonde leefstijl, niet voor een crash dieet

Mijn belangrijkste tip is om niet ineens een crash dieet te starten. Dit is namelijk moeilijk om vol te houden. Meestal werkt het beter om te werken aan een gezonde leefstijl.

De 3 R: rust, reinheid en regelmaat

Key voor een gezonde leefstijl zijn de 3 R’en. Rust, reinheid en regelmaat. Goed slapen, sporten, goed voor jezelf zorgen en eten op redelijk vaste tijden. De 3 R’en gelden dus niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Weekje terug naar de basis

Meestal begin ik de eerste week na de vakantie met een beetje rigoureuze maatregelen. Geen crash dieet hoor, want Ik probeer wat minder calorieën te eten en wat vaker te sporten. Voor mij zit dat voornamelijk in minder opscheppen, niet snacken en wat minder koolhydraten eten bij het avondeten. Dus in plaats van 2 keer opscheppen, schep ik 1x op. En in plaats van 75 gram ongekookte pasta eet ik 60 gram pasta. En dat stukje Tony chocolony na het avondeten laat ik even zitten.. Dat is gezond ritme kom.

Extra groente eten

Het voedingscentrum adviseert om dagelijks 250 gram groente per persoon per dag te eten. Dat lukt e vrijwel iedere dag. Na de zomer probeer ik wat meer dan die 250 gram groente binnen te krijgen. De meeste groente zijn caloriearm en kun je dus vrij onbeperkt eten zonder dat je er dik van wordt. Het geeft je toch een wat meer gevuld gevoel en ik voel me er altijd heerlijk fit bij als ik wat extra groente eet. Drink bijvoorbeeld een groene smoothie als ontbijt, lunch of tussendoortje. En maak een salade als lunch. Zo krijg je heel makkelijk meer groente binnen.

Minder alcohol

Wat voor mij ook altijd goed werkt, is om te minderen met alcohol. En met minderen bedoel ik niet dat ik helemaal geen alcohol meer drink. Mijn eigen regel is dat ik op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag mag drinken. Eén of twee glazen per dag. Dat is voor mij meer dan voldoende. Het helpt mij om niet te streng te zijn voor mezelf. Doordat ik van mezelf 4 dagen per week alcohol mag drinken, voel ik ruimte. Meestal drink ik uiteindelijk maar twee dagen per week.

7x gezonde vegetarische recepten na de vakantie

Hieronder geef ik je mijn 7 gezonde recepten om weer terug in het gareel te komen. Bij de recepten met rijst, noedels en pasta, kun je iets minder gram koolhydraten nemen. Bijvoorbeeld 50 gram pp, in plaats van 75 gram.

1. Vegetarische tjap tjoi

Vegetarische tjap tjoy zonder pakjes en zakjes.
Nooit meer afhaal Chinees, maar wel deze heerlijke vegetarische tjap tjoy! Super simpel om te maken en ontzettend lekker en gezond. Tjap tjoy is van origine vegetarisch, maar wordt vaak met kip bereid. Ik maakte er weer een vegetarische variant van. Heerlijk licht en toch voedzaam!
Bekijk recept

2. Lasagnette met zomergroente

Vegetarische lasagnette met gegrilde zomergroente
Ben je gek op lasagne, maar wil je een keer iets anders? Dan is dit het perfecte recept voor jou. Gegrilde groente met lasagnette, daarmee maak je een ontzettend lekkere vegetarische maaltijd!
Bekijk recept

3. Rijst met broccoli en roerei

4. Goulash met linzen

Vegetarische goulash
Dit is het perfecte recept voor vegetarische Hongaarse goulash! De saus is gemaakt met linzen en heeft een super lekkere rooksmaak en dat zonder vlees!
Bekijk recept

5. Zoete aardappel stamppot

Zoete aardappel stamppot met broccoli en feta
Een super simpel en smaakvolle vegetarische stamppot. Je maakt de stamppot met zoete aardappel, broccoli, gegrilde cherrytomaten en feta. Deze Hollandse pot staat binnen 20 minuten op tafel.
Bekijk recept

6. Mexicaanse shakshuka

Vegetarische Mexicaanse shakshuka
Shakshuka, maar dan op z'n Mexicaans. Dit gerecht is een kruising tussen chili sin carne en shakhuka. Een lekkere en snelle vegetarische maaltijd.
Bekijk recept

7. Courgettesoep

Lichte courgettesoep met huttenkase
Deze vegetarische courgettesoep is een super lekkere lichte soep. Waar vaak kookroom wordt gebruikt om soepen romig te maken, is in deze courgettesoep huttenkase gebruikt. Dit maakt de soep romig, maar niet vet.
Bekijk recept

Het nieuwe normaal

Met rust, reinheid en regelmaat en een weekje discipline, kom ik uiteindelijk weer terug in een gezonde leefstijl. Terug naar het nieuwe normaal :).

Weekmenu’s maken

Wat voor mij goed werkt, is het maken van een weekmenu. Iedere vrijdag bedenk ik wat ik de komende week wil eten. Ik maak meteen een boodschappenlijstje en bestel mijn boodschappen bij de Jumbo. Hierdoor kom ik niet in de verleiding om op het laatste moment voor een ongezonde keuze te gaan. Mocht je het teveel gedoe vinden om zelf een weekmenu te maken, dan heb ik nog iets handigs voor je. Iedere vrijdag publiceer ik namelijk een nieuw vegetarisch weekmenu. Ik zorg voor een gevarieerd menu met maaltijden die je handig doordeweeks kunt maken. Ieder weekmenu bestaat in totaal uit 3000-3500 calorieën. Dat is gemiddeld minder dan 500 calorieën per avondmaaltijd. Hiermee ben je al snel op de gezonde tour!