Salade niçoise, de vegetarische variant
Meer maaltijdsalades met groente in de hoofdrol, dat is mijn motto voor de komende periode. Ik ben gek op salades en ik hou van gezond eten, win-win dus! Deze keer heb ik van een klassiek gerecht, een vegetarische variant gemaakt. En ik moet zeggen, wat smaakt ie lekker! Probeer ook eens deze salade niçoise met sperziebonen, avocado, linzen, kalamata olijven en ei. Laat je verrassen door de heerlijke smaakcombinaties van dit gerecht!
Geen vis, wel linzen
De klassieke niçoise wordt geserveerd met tonijn. De tonijn heb ik vervangen voor linzen. Hiermee heb je een mooie bron van vegetarische eiwitten. Linzen zijn lekker vullend en heel erg voedzaam. Daarnaast smaakt het ook heel goed in deze salade. Eigenlijk heb je maar weinig ingrediënten nodig om deze salade goed op smaak te brengen. Vaak is een goede dressing écht key!
Ingrediënten salade niçoise
- 500 gram sperziebonen
- 2 eieren
- 400 gram linzen uit blik 265 gram uitlekgewicht
- 15 kalamata olijven
- 1 avocado
Dressing
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 0,5 theelepel kerriepoeder
- 2 eetlepels olijfolie
- zout
- peper
Bijgerecht of maaltijdsalade
Je kunt deze salade als voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerecht of lunch serveren. Als je gasten krijgt is dit ook een winnaar. Ik krijg er vaak complimenten over! Ben je op zoek naar meer lekkere salades? Bekijk dan zeker eens deze salade recepten!
Meer salade recepten
Vegetarische salade niçoise met sperziebonen en linzen
Ingrediënten
- 500 gram sperzieboon
- 2 eieren
- 400 gram linzen 265 gram uitlekgewicht
- 15 kalamata olijf
- 1 avocado
Dressing
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 0,5 theelepel kerriepoeder
- 2 eetlepels olijfolie
- zout
- peper
Instructies
- Kook de eieren in ruimkokend water in 8 minuten hard. Laat schrikken in koud water en laat ze even liggen.
- Dop intussen de sperziebonen en blancheer ze. Dit doe je door ze eerst 4 minuten te koken in ruimkokend water en daarna af te blussen in een pan of schaal met ijskoud water. De sperziebonen hebben nog een lichte bite en behouden hun mooie felle kleur.
- Spoel de linzen af met koud water.
- Doe de sperziebonen in een saladekom of verdeel over 2 borden. Verdeel de linzen en de olijven over de sperziebonen. Snij de eieren door midden en verdeel over de salade.
- Snij de avocado doormidden en haal de pit eruit met een theelepel. Snij beide helften met schil in plakjes en lepel vervolgens de plakjes eruit. Verdeel de avocado over de salade.
- Maak de dressing door de mosterd te mengen met de olijfolie, witte wijnazijn en kerriepoeder. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de de dressing over de salade.
Kidsproof tips
- Kinderen en salades… niet per se de beste combinatie. Althans, bij ons thuis.
- Voor de kids maak ik meestal bakjes met de ingredienten uit onze salade waarvan ik weet dat ze ze wél lusten. Ei, sperziebonen en avocado vinden ze heerlijk, dus dat krijgen zij lekker te eten.
Review