Salade niçoise, de vegetarische variant

Meer maaltijdsalades met groente in de hoofdrol, dat is mijn motto voor de komende periode. Ik ben gek op salades en ik hou van gezond eten, win-win dus! Deze keer heb ik van een klassiek gerecht, een vegetarische variant gemaakt. En ik moet zeggen, wat smaakt ie lekker! Probeer ook eens deze salade niçoise met sperziebonen, avocado, linzen, kalamata olijven en ei. Laat je verrassen door de heerlijke smaakcombinaties van dit gerecht!

Geen vis, wel linzen

De klassieke niçoise wordt geserveerd met tonijn. De tonijn heb ik vervangen voor linzen. Hiermee heb je een mooie bron van vegetarische eiwitten. Linzen zijn lekker vullend en heel erg voedzaam. Daarnaast smaakt het ook heel goed in deze salade. Eigenlijk heb je maar weinig ingrediënten nodig om deze salade goed op smaak te brengen. Vaak is een goede dressing écht key!

Ingrediënten salade niçoise

  • 500 gram sperziebonen
  • 2 eieren
  • 400 gram linzen uit blik 265 gram uitlekgewicht
  • 15 kalamata olijven
  • 1 avocado

Dressing 

  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 0,5 theelepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout
  • peper

Bijgerecht of maaltijdsalade

Je kunt deze salade als voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerecht of lunch serveren. Als je gasten krijgt is dit ook een winnaar. Ik krijg er vaak complimenten over! Ben je op zoek naar meer lekkere salades? Bekijk dan zeker eens deze salade recepten!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Meer salade recepten

Salade met wiflof, druiven en perzik met mosterdmayonaise dressing
Witlofsalade is een lekker fris bittere salade. Lekker knapperig en super gezond. Deze witlofsalade is wat minder bitter doordat er perzik en druiven in zit. De koolrabi zorgt voor wat extra groente. Koolrabi is heel zacht van smaak en past heel goed bij witlof. Een lekkere vegetarische salade, die je ideaal kunt serveren als bijgerecht, voorgerecht of lunch.
Bekijk recept
Salade met bieten falafel en yoghurt tahin dressing
Gun jezelf een heerlijke salade met zelfgemaakte bieten falafel en yoghurt tahin dressing. De bietenfalafel maak je zelf met kikkererwten, tahin en rauwe biet en wat lekkere kruiden en specerijen. Ook de dressing maak je heel eenvoudig zelf met Griekse yoghurt (of een vegan variant), tahin en citroensap.
Bekijk recept
Salade met watermeloen, feta en kalamata olijven
Heb je zin in een 's zomerse salade? Maak dan deze simpele watermeloensalade met feta en kalamata olijven. Binnen 10 minuten staat het op tafel en het is nog vegetarisch ook!
Bekijk recept

Vegetarische salade niçoise met sperziebonen en linzen

Een vegetarische variant op de klassieke Franse salade niçoise. Zonder tonijn, maar mét linzen, sperziebonen en ei. Super voedzaam en eenvoudig om te maken. Serveer de salade als lunch, voorgerecht, hoofdgerecht of bijgerecht.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
KeukenFrans, Fusion
TrefwoordMaaltijdsalade, Nicoise, Salade, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram sperzieboon
  • 2 eieren
  • 400 gram linzen 265 gram uitlekgewicht
  • 15 kalamata olijf
  • 1 avocado

Dressing

  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 0,5 theelepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Kook de eieren in ruimkokend water in 8 minuten hard. Laat schrikken in koud water en laat ze even liggen.
  • Dop intussen de sperziebonen en blancheer ze. Dit doe je door ze eerst 4 minuten te koken in ruimkokend water en daarna af te blussen in een pan of schaal met ijskoud water. De sperziebonen hebben nog een lichte bite en behouden hun mooie felle kleur.
  • Spoel de linzen af met koud water.
  • Doe de sperziebonen in een saladekom of verdeel over 2 borden. Verdeel de linzen en de olijven over de sperziebonen.
    Snij de eieren door midden en verdeel over de salade.
  • Snij de avocado doormidden en haal de pit eruit met een theelepel. Snij beide helften met schil in plakjes en lepel vervolgens de plakjes eruit. Verdeel de avocado over de salade.
  • Maak de dressing door de mosterd te mengen met de olijfolie, witte wijnazijn en kerriepoeder. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de de dressing over de salade.

Kidsproof tips

  • Kinderen en salades… niet per se de beste combinatie. Althans, bij ons thuis. 
  • Voor de kids maak ik meestal bakjes met de ingredienten uit onze salade waarvan ik weet dat ze ze wél lusten. Ei, sperziebonen en avocado vinden ze heerlijk, dus dat krijgen zij lekker te eten.