Salade met rode bieten falafel

Deze salade met bieten falafel is een variant op de bieten falafel met maaltijd pita en yoghurt dressing. Een super lekkere maaltijdpita met de rode bieten falafel als plantaardige vleesvervanger. Ik vind de paars/roze falafel balletjes zo onwijs lekker, dat ik er graag nog een recept mee wilde maken. In dit geval is dat dus een salade geworden!

Bieten falafel met maaltijdpita en yoghurt tahin dressing
Bieten falafel: prachtige paars/roze balletjes gemaakt van biet en kikkererwten. Je kunt ze voorverpakt in de winkel kopen, maar je kunt ze ook vrij eenvoudig zelf maken! Een heerlijke plantaardige vleesvervanger. Serveer in een pita met wat rauwkost en yoghurt tahin dressing en je hebt een fantastische maaltijd!
Bekijk recept

Zelf falafel maken

Wist je dat je eenvoudig je eigen falafelballetjes kunt maken? Deze lekkernij op basis van kikkererwten is gemakkelijk te verkrijgen in de supermarkt, maar zelf maken is zoveel leuker en lekkerder! Tevens is zelfgemaakte falafel vaak een stuk gezonder. Falafelballetjes worden namelijk vaak gefrituurd. Wanneer je je eigen falafel maakt hoeft dit niet. Je kunt ze namelijk ook grillen in de oven, bakken in de pan of zelfs bereiden in eenĀ airfryer.

Rode bieten falafel

De falafel die ik voor deze salade heb gemaakt heeft een speciale twist, namelijk de rode biet. Hierdoor wordt de falafel niet alleen extra smaakvol, maar krijgt ook nog eens een waanzinnig mooi kleurtje! Hiermee steel je echt de show vind ik. De diep rode/paarse kleur knalt er helemaal uit in deze salade!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

De rode bieten falafel maakt van deze salade een volwaardige vegetarische maaltijd! Ze passen ook geweldig goed in een buddha bowl , een zelfgemaakte Libanese tabouleh salade en zelfs bij dit recept voor gevulde spinazie pannenkoek. Je kunt er oneindig veel variaties mee bedenken!

Salade met zelfgemaakte falafel
Salade met bieten falafel en yoghurt-tahin dressing

Vegetarische recepten met rode biet

Rode biet, ik houd er van! Naar mijn idee mag deze groente wel wat meer aandacht krijgen. Je kunt er namelijk onwijs veel lekkere maaltijden meer maken! Dus ben je op zoek naar meer inspiratie voor een vegetarische maaltijd met rode biet? Dan heb ik een aantal heerlijke recepten voor je in de aanbieding!

Vegetarische rode bietenburger
Deze vegetarische bietenburger is de lekkerste vega burger in tijden. Dit recept is makkelijk om zelf te maken en leuk om te serveren voor je gezin, familie of vrienden.
Bekijk recept
Bietensoep met geitenkaas
Deze bietensoep is makkelijk om te maken en is bijzonder smaakvol. Bietjes en geitenkaas smaken altijd super goed samen, zo ook in deze soep. Een leuke variant op de Oost-Europese borsjt soep. Lekker licht en gezond.
Bekijk recept
Bietenrisotto met venkel en feta
Deze vegetarische risotto is een feestje op tafel: prachtig paars/roze en vol met verse groenten. De smaak is zacht en romig. Een ideaal vegetarisch recept voor het hele gezin!
Bekijk recept

Recept voor yoghurt tahin dressing

Deze yoghurt tahin dressing is een typisch voorbeeld van een dressing waarbij je met een minimaal aantal ingrediĆ«nten een maximaal resultaat kunt bereiken. Het enige wat je nodig hebt is 1 eetlepel tahin, 1 eetlepel citroensap en 125 ml Griekse yoghurt. Dit mix je simpelweg door elkaar, breng je op smaak met zout en peper en klaar is je dressing! Heerlijk fris en bomvol smaak. Perfect voor bij deze salade!

Salade met bieten falafel en yoghurt tahin dressing

Gun jezelf een heerlijke salade met zelfgemaakte bieten falafel en yoghurt tahin dressing. De bietenfalafel maak je zelf met kikkererwten, tahin en rauwe biet en wat lekkere kruiden en specerijen. Ook de dressing maak je heel eenvoudig zelf met Griekse yoghurt (of een vegan variant), tahin en citroensap.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
KeukenFusion, Midden-oosten
TrefwoordFalafel, Kidsproof, Plantaardig, Salade, Vegan, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediƫnten

  • 500 gram biet
  • 240 gram kikkererwt
  • 3 teentjes knoflook
  • 0,5 rode ui
  • 7 gram verse koriander
  • 7 verse dille
  • 3 theelepels komijn gemalen
  • 0,5 theelepel zout
  • 1,5 eetlepel tahin
  • 1 eetlepel citroensap
  • 8 eetlepels bloem naar keuze: bijvoorbeeld haverbloem, tarwebloem, speltbloem, kikkererwtbloem.

Voor de salade

  • 0,5 komkommer
  • 60 gram veldsla
  • 130 gram zwarte boon uitlekgewicht, uit blik van 200 gram
  • verse dille
  • verse koriander

Yoghurt tahin dressing

  • 1 eetlepel tahin
  • 1 eetlepel citroensap
  • 125 ml Griekse yoghurt of een vegan alternatief

Instructies

De falafel

  • Schil de bieten en rasp ze. Ik gebruik hiervoor altijd de rasp op mijn foodprocessor. Het kan ook met een mandoline of handrasp, maar dan ben je iets langer bezig. Doe de geraspte bieten in een schaal.
  • Verwijder de schil van de knoflook en ui en giet de kikkererwten af.
    Doe de knoflook en kikkererwten in de food processor. Voeg ook de verse koriander, dille, komijn, zout, tahin, citroensap en bloem toe. Zet de foodprocessor aan en meng de ingrediƫnten. Pas op dat je niet te lang pureert, je wilt namelijk nog wel wat structuur houden en geen puree krijgen.
    Voeg de bietenrasp toe en meng met een spatel door de rest van de falafel mix. Voeg eventueel extra kruiden naar smaak toe. Is jouw falafel mix erg droog? Voeg dan wat extra citroensap toe, of een heel klein beetje water of olijfolie. Is je mix juist erg vochtig, voeg dan wat extra bloem toe.
  • Vorm nu de falafel balletjes met je hand. Je hebt in totaal ongeveer 800 gram falafel mix. Hiervan kun je 16 grote falafel ballen maken van ongeveer 50 gram, of 20-25 'gewone maat' falafel balletjes van ongeveer 30-35 gram.
  • Leg de balletjes in een schaal. Zorg dat ze elkaar net niet aanraken. Maak eventueel meerdere lagen met een vel bakpapier ertussen.
    Zet de balletjes een half uur in de koelkast, of 15 minuten in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat ze niet zo makkelijk uit elkaar vallen.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
    NB. Je kunt de falafel balletjes ook in een pan bakken. Verwarm in dat geval een scheutje olijfolie in een hapjespan
  • Leg de falafel balletjes op de bakplaat met bakpapier en bak ongeveer 20-30 minuten in de oven, totdat ze mooi goudbruin kleuren. Draai de falafel halverwege om, zodat alle kanten mooi goudbruin worden.
    NB. Bak je in een pan? Bak de falafel balletjes dan in de olijfolie voor ongeveer 6 minuten. Rol / draai de balletjes af en toe om, zodat alle kanten mooi goudbruin worden.

Yoghurt-tahin dressing

  • Doe de Griekse yoghurt in een schaal. Voeg 1 eetlepel tahin en een eetlepel citroensap toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.

Salade afmaken

  • Verdeel de veldsla over vier borden.
    Giet de zwarte bonen af en verdeel over de sla.
    Snij de komkommer in plakjes en verdeel over de salade.
    Snij de dille en verse koriander fijn en verdeel over de salade.
    Verdeel de bieten falafel over de borden. Sprenkel de dressing ervoer.

Kidsproof tips

  • Kinderen zijn vaak gek op hamburgers en (vegetarische) balletjes.Ā 
  • De smaak van bieten is soms wel even wennen voor kids, maar dit is zeker een recept om te proberen!Ā 
  • Laat de veldsla en verse kruiden achterwege en voeg wat rauwkost toe voor je kind. Zo heeft je kind z’n eigen bieten salade.Ā