Niets lekkerder dan een simpele Griekse salade als bijgerecht! In de zomer kan ik hier echt een hele dag naar uit kijken! Lekker buiten eten en dan zo’n heerlijke side salad! Deze salade past trouwens ook perfect bij een lekkere pita met falafel.
Basis ingrediënten voor een Griekse salade
De basis ingrediënten voor een Griekse salade zijn tomaat, komkommer, paprika, rode ui, olijf en feta. Snij alle groente en meng dit in een kom. Daarna garneer je de salade met olijven (kies bijvoorbeeld voor heerlijke Kalamata olijven) en brokkel je de feta erover. In no time heb je een heerlijke frisse salade op tafel staan!
Saladedressing
De dressing is zo gemaakt. Het belangrijkste voor een lekkere dressing is natuurlijk een goede olijfolie. Ik heb meestal twee soorten olijfolie in huis: één ‘normale’ voor dagelijks gebruik en één ‘goede’ om bijvoorbeeld lekkere dressings mee te maken. Naast olijfolie heb je citroensap, wijnazijn, knoflook, wat oregano, honing, zout en peper nodig. Even schudden en klaar! Heb je niet alles in huis? Ga dan in elk geval voor olijfolie en wijazijn óf citroensap. Dan heb je de basis van de dressing in elk geval op orde.
Tzatziki
Denk je aan Grieks eten, dan denk je aan tzatziki! Zo lekker om dit zelf te maken, probeer mijn recept voor tzatziki eens!
Meer Griekse gerechten
Griekse salade
Ingrediënten
- 1 paprika
- 1 komkommer
- 400 gram tomaat of cherrytomaat
- 0,5 rode ui of 1 sjalot
- 75 gram feta
Dressing
- 50 ml olijfolie
- 0,5 eetlepel citroensap
- 0,5 eetlepel rode wijnazijn
- 1 klein teentje knoflook
- 0,5 theelepel gedroogde oregano
- 0,5 theelepel honing
- zout
- peper
Optioneel
- 1 handje kalamata olijf
Instructies
- Pel de ui en snij in dunne halve ringen. Was de groente en snij in reepjes, blokjes of plakjes. Doe alle groente bij elkaar in een salade kom. Verdeel de ui en olijven erover en brokkel de feta erover. Voeg eventueel wat olijven toe.
- Maak nu de dressing. Doe 50 ml olijfolie, een halve eetlepel citroensap en een halve eetlepel rode wijnazijn in een schaaltje. Roer hier 0,5 theelepel honing en 0,5 theelepel oregano door. Pers het teentje knoflook en roer door de dressing. Breng op smaak met zout en peper. Roer de dressing door de salade.
Kidsproof tips
- Voor de kids maak ik altijd een apart bakje. Ze houden niet van feta, olijven en rode ui, dus die laat ik in hun bakje achterwege. Ook de dressing schenk ik er bij hen niet over. Een heerlijk bakje rauwkost voor de kids dus.Â
Review