Vegetarische ovenschotel

Mijn ouders maken regelmatig een pasta ovenschotel met 3 kazen. Een ontzettend makkelijk recept van de Albert Heijn geloof ik. Als ik bij mijn ouders ben, dan vind ik dit altijd super lekker om te eten! Onlangs had ik weer zin in dit gerecht en maakte ik mijn eigen variant. Een macaroni ovenschotel met vier kazen, (veel) cherrytomaatjes en spinazie. Nèt even wat meer groente dan wat ik me herinner van het originele recept, maar verder nog even ongezond door al die lekkere kaasjes. Moet af en toe kunnen toch? 😉 Laat je daar vooral niet door tegenhouden hoor, want hij is absoluut heerlijk! Een super smakelijke vegetarische ovenschotel!

Pasta quattro formaggi

Denk aan pizza quattro formaggi, maar dan dus met pasta. Voor het recept heb ik gorgonzola, geitenkaas, Parmezaanse kaas en mozzarella gebruikt. Maar ik heb dit recept ook weleens gemaakt met restjes kaas van een kaasplankje. Op zich maakt het niet uit welke kazen je gebruikt, kies wat jij lekker vindt! In totaal gebruik ik 300 gram kaas voor deze ovenschotel voor 4 personen. Mocht je andere kazen gebruiken, let dan wel even op de verhoudingen. Sommige blauwe kazen zijn erg overheersend, dus daar wil je niet veel meer dan 75 gram van gebruiken…

Ben jij ook zo gek op de combinatie van pasta met (heel) veel kaas? Check dan ook zeker even de volgende recepten!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Eenpans mac ‘n cheese met bloemkool
Dit is een makkelijke mac 'n cheese met bloemkool. Je hebt slechts één pan en een ovenschotel nodig (en flink veel kaas). Puur comfort food.
Bekijk recept
Groene groente mac ‘n cheese
Deze ovenschotel is een briljante kruising tussen pasta Popey en mac 'n cheese. Een beetje van mij en een beetje van Jamie Oliver. Dit recept is gebaseerd op een recept uit zijn populaire kookboek VEG. De mac 'n cheese bevat veel groente en is daarmee een verantwoorde vegetarische variant op de Amerikaanse klassieker.
Bekijk recept
Tagliatelle met spruitjes, blauwe kaas en cashewnoten
Deze pasta met spruitjes in een heerlijk vegetarisch herfst / winter gerecht. De helft van de spruitjes is gefrituurd in een pan en de andere helft gebakken. Dit zorgt voor en super lekkere smaak. De blauwe kaas en cashewnoten maken het helemaal af.
Bekijk recept

Handige meal prep maaltijd

Dit is een super fijne avondmaaltijd om van tevoren te bereiden en na een drukke werkdag even in de oven te schuiven. Je bereidt de ovenschotel voor volgens het recept, behalve de laatste stap. Je bakt de macaroni ovenschotel nog niet in de oven. Dek de ovenschotel goed af en laat meteen afkoelen in de koelkast. Als je de macaroni ovenschotel wilt eten, zet je de schaal, afgedekt met aluminiumfolie in de oven. De ovenschotel heeft iets langer de tijd nodig in de oven, omdat hij uit de koelkast komt. Je kunt de ovenschotel maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast.

Als fan van meal prep maaltijden heb ik trouwens ook nog een heleboel andere lekkere vegetarische ovenschotels op mijn website staan! Zoals deze ovenschotel met romanesco en aardappelschijfjes en deze ovenschotel met krieltjes en tomaat. Absolute aanraders!

Spinazie opwarmen gevaarlijk?

Er gaan veel verhalen de rondte over dat je spinazie niet opnieuw zou mogen opwarmen. Ik heb dit nog even nagezocht bij het uitwerken van het recept. Ik adviseer deze maaltijd namelijk als meal prep maaltijd, en dan moet het natuurlijk wel veilig zijn. Het voedingscentrum schrijft op haar website dat het veilig is om spinazie opnieuw op te warmen. Het is wel belangrijk om de spinazie direct te laten afkoelen, zodat de bacterien die nitriet produceren minder kans krijgen om te groeien.

Macaroni ovenschotel met 4 kazen

Deze vegetarische ovenschotel moet je zeker eens proberen. Denk aan quattrro formaggi, maar dan met pasta, uit de oven. Klinkt goed toch? Hij is ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
Trefwoord4 kazen, Bergkaas, Blauwe kaas, Geitenkaas, Kidsproof, Macaroni, Ovenschotel, Pasta, Restjes, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 320 gram macaroni
  • olijfolie
  • 200 gram spinazie
  • 1 teentje knoflook
  • 500 gram cherrytomaat
  • 75 gram gorgonzola of in totaal 300 gram andere kaassoorten die je lekker vindt, of nog in de koelkast hebt liggen
  • 75 gram geitenkaas
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 75 gram mozzarella
  • zout
  • peper
  • 1 handje verse basilicum

Instructies

  • Verwarm de oven op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
  • Kook de macaroni beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en besprenkel met wat olijfolie, zodat de pasta niet aan elkaar plakt.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een hapjespan. Snij de knoflook fijn. Doe de spinazie en de knoflook in de pan en laat de spinazie slinken. Dit duurt een paar minuten. Breng de spinazie op smaak met zout en peper.
  • Was de cherrytomaat en snij in plakjes of doormidden.
  • Snij alle kazen in kleine blokjes. De harde kazen, zoals Parmezaanse kaas kun je raspen.
  • Roer de spinazie, de kazen en de basiliciumblaadjes door de macaroni. Breng op smaak met zout en peper. Doe nu alles in de ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 15-20 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin kleurt.

Kidsproof tips

  • Eten jouw kids geen spinazie? Maak voor hen dan een aparte ovenschaal zonder spinazie
  • Of vervang de spinazie door paprika. Snij deze in blokjes en kook ze 5 minuten mee met de macaroni. 
  • Kinderen houden niet van elk soort kaas. Doordat de kaas onzichtbaar is in de ovenschotel zullen ze misschien niet zo snel zeuren over de blauwe kaas, maar je kunt natuurlijk ook kazen kiezen waarvan je weet dat je kind ze lekker vindt. Gewone geraspte kaas, mozzarella, Parmezaanse kaas, cheddar, dat lusten kinderen vaak wel.Â