Spruitjes seizoensgroente

Spruitjes zijn een echte herfst en winter groente. Het seizoen loopt van oktober t/m maart. Een half jaar lang kun je dus volop genieten van verse spruiten. Ook na maart kun je spruitjes prima kopen in de supermarkt, maar het is wel iets minder duurzaam. Groente kun je nu eenmaal beter kopen als ze vers van het land komen. Dat bespaart veel energie en dat merk je uiteindelijk ook in je portemonnee.

Spruitjes roerbakken én frituren

Ik ben zelf gek op spruitjes. Ik eet ze graag met gebakken aardappels en een vega burger. Ik kook ze dan en serveer ze met wat roomboter, zout, peper en nootmuskaat. Dat is volgens mij echt de traditionele manier van spruitjes eten. Heerlijk!

Voor dit recept heb ik een deel van de spruitjes gefrituurd in zonnebloemolie in de pan. Dit deel wordt lekker knapperig en de spruitjes krijgen een hele milde smaak door het frituren. Het andere deel heb ik gebakken met een uitje en knoflook. Dat geeft weer nèt een andere smaak. En juist die combinatie van frituren en bakken vind ik heerlijk aan dit recept.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Heb je geen zin om te frituren, of vind je het niet zo gezond klinken? Dan kun je natuurlijk ook gewoon alle spruitjes roerbakken. Geen probleem!

Spruitjes en blauwe kaas: een topcombinatie

Een tijdje geleden ben ik erachter gekomen dat spruitjes en blauwe kaas een mega lekkere combinatie is. Ik maakte eerder een risotto met spruitjes en blauwe kaas. Dat recept heb ik gebaseerd op een recept van de alom bekende Ottolenghi. Ik vond het zo’n lekkere combi, dat ik het besloot om te gebruiken in dit pastarecept.

Spruitjes roerbakken pasta
Pasta met spruitjes, blauwe kaas en cashewnoten

Kindvriendelijk spruitjes recept

Niet iedereen houdt natuurlijk van spruitjes en bij kinderen geldt dat de meeste kids er niet van houden. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om voor je kind iets anders op tafel te zetten (snap ik!), of je kunt dit recept een beetje tweaken en kijken of je kind het dan wel lekker vindt. Serveer in dat geval de blauwe kaas apart en vervang het voor je kind door creme fraiche en/of Parmezaanse kaas. Door de creme fraiche worden de spruitjes nog iets romiger van smaak. Misschien gaat het er zo wel in?!

Meer vegetarische pasta recepten

Wil je vaker vegetarisch eten? Ik heb heel veel vegetarische pasta inspiratie voor je. Bekijk mijn favoriete vega pasta’s hier.

Tagliatelle met spruitjes, blauwe kaas en cashewnoten

Deze pasta met spruitjes in een heerlijk vegetarisch herfst / winter gerecht. De helft van de spruitjes is gefrituurd in een pan en de andere helft gebakken. Dit zorgt voor en super lekkere smaak. De blauwe kaas en cashewnoten maken het helemaal af.
2.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordPasta, Spruitjes, Tagliatelle, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • zonnebloemolie
  • 1000 gram spruit
  • 75 gram cashewnoten ongezouten
  • 320 gram tagliatelle
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 halve citroen of 1 eetlepel citroensap
  • 75-125 gram milde blauwe kaas bijvoorbeeld gorgonzola of saint aigur, naar smaak
  • zout
  • 1 mespuntje chilivlokken

Optioneel, om te garneren

  • 40 gram Parmezaanse kaas

Instructies

  • Was de spruitjes en maak ze schoon door de onderkant te verwijderen. Snij de spruiten doormidden. Houdt de helft van de spruiten apart.
  • Verwarm een flinke laag zonnebloemolie in een voorverwarmde hapjespan. 'Frituur' de helft van de spruitjes in minder dan een minuut goudbruin. Pas op; het verschil tussen goudbruin en zwart is soms maar 10 seconden, dus blijf in de buurt van de pan. Oh ja, de olie gaat ook spetteren, dus pas op dat je er ook weer niet te dicht op staat.
    Giet de spruitjes af met een vergiet en vang de olie op, zodat je deze nog een keer kunt gebruiken voor de cashewnoten. Hou de gefrituurde spruitjes apart.
  • Giet de olie terug in de pan en bak hierin de cashewnoten goudbruin. Haal de cashewnoten uit de pan en gooi de olie weg. Hou de cashewnoten apart.
  • Kook de tagliatelle gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en besprenkel met olijfolie.
  • Verwarm intussen een scheut olijfolie in de hapjespan.
    Snij de ui en knoflook fijn en bak deze 2 minuten op middenhoog vuur.
    Voeg de tijm, de rasp van een halve citroen (of 1 eetlepel citroensap) en de rest van de gehalveerde spruitjes toe en roerbak ongeveer 10 minuten totdat de spruitjes beetgaar zijn. Breng op smaak met zout en chilivlokken.
  • Doe de tagliatelle in de hapjespan en voeg de gefrituurde en gebakken spruitjes toe. Roer de blauwe kaas er naar smaak door. Bewaar eventueel wat blauwe kaas om te garneren.
  • Garneer de pasta met cashewnoten, blauwe kaas en eventueel wat Parmezaanse kaas.

Kidsproof tips

  • Niet alle kinderen houden van spruitjes. De geraspte spruitjes lusten ze waarschijnlijk wel, want die zijn super zacht geworden. De gefrituurde spruitjes kun je voor de kids eventueel achterwege laten. 
  • De blauwe kaas kun je vervangen door 60 gram creme fraiche of Parmezaanse kaas. 
Spruitjes roerbakken pasta
Pasta met spruitjes, blauwe kaas en cashewnoten