Lekkere vegetarische curry
Als echte curry liefhebber heb ik al een hoop lekkere curry recepten op mijn website staan. Curry’s zijn namelijk een ideaal vegetarisch gerecht. De smaak van de currysaus is zo rijk, dat je geen vlees nodig hebt om een smaakvolle maaltijd te maken. Eén van de best bezochte recepten op mijn website is mijn curry met veel groente. Ook de curry met ei doet het super goed. Ik ben zelf nogal fan van palak paneer. Vandaag deel ik een ander favoriet curry recept. Namelijk de tofu korma curry. Een heerlijke Aziatische klassieker.
Hoe maak je curry zonder pakjes en zakjes?
Ik kook mijn curry’s het liefst zonder pakjes en zakjes. Gewoon met kruiden en specerijen uit mijn kruidenlade. Zo weet je zeker dat er geen troep in zit en het is bovendien ook een stuk goedkoper. Je hebt er wel een uitgebreid assortiment aan kruiden en specerijen voor nodig, maar als je die eenmaal in huis hebt, kun je oneindig veel lekkere curry’s maken. Wist je dat veel van de curry kruiden ook gebruikt worden in de Tex Mex keuken? Wat ik ook belangrijk vind het maken van een curry, is dat er geen hele ingewikkelde ingredienten in moeten zitten. Ik ben gek op citroengras, maar dat heb ik nou eenmaal niet altijd in huis. Mijn curry’s wil ik het liefst kunnen maken met kruiden en specerijen die ik al in huis heb.
Makkelijke vegetarische curry pasta
De kruiden en specerijen die je absoluut in huis moet hebben voor een lekkere curry pasta, zijn: gemalen komijn, gemalen korianderzaad, kurkuma, kardemon en garam masala. Hiermee maak je een heerlijke curry pasta. Je kunt was variëren met de verhoudingen om steeds een andere pasta te maken. En het goede nieuws is: als je deze kruiden eenmaal in huis hebt, kun je ook meteen de lekkerste Texmex gerechten maken. Een aantal van deze kruiden zijn namelijk ook de basis voor Mexicaanse kruidenmix.
Naast kruiden en specerijen heb je verse gember, knoflook, ui, olie en tomatenpuree nodig. Daarmee maak je de lekkerste curry pasta. That’s it!
Tofu als vleesvervanger in curry
Deze curry heb ik gemaakt met tofu. Dat klinkt als een hele logische vegetarische curry. Eerder maakte ik ook al eens een tofu tikka masala curry. Ook ontzettend lekker! De tofu neemt alle smaken van de currypasta goed op en zorgt bovendien voor een heerlijk zachte structuur. Deze curry komt hier zeker veel vaker op tafel!
Ingredienten voor tofu korma curry
Haal de volgende ingredienten in huis om deze vegan curry zelf te maken.
- 300 gram basmati rijst
Currypasta
- 1,5 cm verse gember
- 0,5 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 2 theelepel gemalen komijnzaad
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 1,5 theelepel garam masala
- 0,75 theelepel kurkuma
- 0,5 theelepel gemalen kardamon
- 0,25 theelepel kaneel
- 1 mespuntje chilivlokken
- 2,5 eetlepels tomatenpuree
- 3 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie
- 100 gram cashewnoten
- 50-100 ml water
Overig
- 2 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie
- 500 gram zachte tofu
- 600 ml kokosmelk ik gebruik light kokosmelk
- 0,5 blokje groente bouillon
- 0,5 citroen
Optioneel, om te garneren
- 2 handjes cashewnoten
- verse koriander
Wat eet je bij een curry?
Een curry is heerlijk met een lekkere salade. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere koolsla. Of serveer de curry met wat gegrilde of gestoomde groente.
Tofu korma vegetarische Indiase curry
Ingrediënten
- 300 gram basmati rijst
Currypasta
- 1,5 cm gember
- 0,5 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 2 theelepel gemalen komijnzaad
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 1,5 theelepel garam masala
- 0,75 theelepel kurkuma
- 0,5 theelepel gemalen kardamon
- 0,25 theelepel kaneel
- 1 mespuntje chilivlokken
- 2,5 eetlepels tomatenpuree
- 3 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie
- 100 gram cashewnoten
- 50-100 ml water
Overig
- 2 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie
- 500 gram zachte tofu van KoRo
- 600 ml kokosmelk ik gebruik light kokosmelk
- 0,5 blokje groente bouillon
- 0,5 citroen
Optioneel, om te garneren
- 2 handjes cashewnoten
- verse koriander
Instructies
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
- Verwarm 2 eetlepels arachideolie in een hapjespan. Brokkel de tofu met je handen en bak deze in de olie. Bak de tofu in 5-10 minuten zodat het een klein beetje knapperig wordt. De tofu blijft nog wel wat slap, dat hoort zo! Haal de tofu uit de pan en zet even apart.
- Schil intussen de gember, ui en knoflook en snij in grove stukken. Doe de gember, ui, knoflook, komijnzaad, koriander, garam masala, kurkuma, kardemon, kaneel, chilivlokken, tomatenpuree, zonnebloemolie, cashewnoten en water in een kruidenmaler of blender. Mix tot een egale pasta. Voeg eventueel extra water toe als de pasta te dik blijft en niet goed te mixen is.
- Doe de currypasta in de schone pan en voeg de kokosmelk toe. Voeg ook het bouillonblokje en sap van een halve citroen toe. Laat de curry 10 minuten pruttelen.
- Roer de tofu door de currysaus. Breng indien nodig verder op smaak met zout en peper. Serveer de curry met de rijst.
Optioneel, om te garneren
- Bak de cashewnoten in wat zonnebloemolie goudbruin.Hak de korianderblaadjes fijn. Serveer de curry met de cashewnoten en korianderblaadjes.
Kidsproof tips
- Grote kans dat dit een succes recept wordt bij jouw kids. De meeste kinderen vinden de zachte smaak van curry heerlijk. De tofu heeft een neutrale smaak.Â
- Is de structuur van de tofu een probleem voor jouw kind? Pureer de tofu dan door de currysaus.Â
- Serveer de curry met wat rauwkost, om de dagelijkse vitamines binnen te krijge.
Review