Vegetarische salade uit de Libanese en Syrische keuken

Op zoek naar een lekker en gezond vegetarisch saladerecept? Dan is deze Libanese tabouleh salade een absolute aanrader! Tabouleh is een kruidige en frisse salade afkomstig uit de Libanese en Syrische keuken. De salade bestaat oorspronkelijk uit bulgur, tomaten, munt, peterselie en ui. Het is een ideale salade als voorgerecht, bijgerecht of als lunchgerecht!

couscous salade
Libanese tabouleh salade

Gezond en licht saladerecept

Deze Libanese tabouleh salade is een heerlijke lichte maaltijd. De salade bestaat enkel uit pure en gezonde ingrediënten. Naast de basis van bulgur zitten er een hoop verse groente en kruiden in de tabouleh. De combinatie hiervan maakt tabouleh een gezonde, voedzame en super smaakvolle salade! Je kunt tabouleh trouwens prima een dagje bewaren in de koelkast. Erg handig als je wilt mealpreppen! Of wat dacht je van een restje salade meenemen als ‘to go’ lunchgerecht? Daar is tabouleh echt het ideale saladegerecht voor!

Ingrediënten traditionele tabouleh salade

Zelf de lekkerste tabouleh saldade maken is helemaal niet ingewikkeld. En het kost je maar 10 minuutjes! Dit recept is dus snel, makkelijk en gezond, wat wil je nog meer?!

Dit heb je nodig:

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

  • 80 gram bulgur
  • 0,5 blokje groente bouillon
  • 0,5-1 kleine rode ui naar smaak
  • 150 gram (cherry)tomaat
  • 0,25 komkommer
  • 0,5 paprika
  • zwarte olijven
  • verse peterselie of koriander
  • verse munt
  • 0,5 citroen

De munt en citroen maken deze salade heerlijk fris en de rode ui zorgt voor een beetje pit. Hier kun je naar wens meer of minder van toevoegen. Tot slot heb ik buiten de basis ingrediënten voor tabouleh heb ik ook nog paprika en olijven toegevoegd. Hierdoor bevat de salade net wat meer groente en verschillende smaken.

couscous salade
Libanese tabouleh salade

Tabouleh salade met bulgur of couscous?

Voor dit tabouleh recept heb ik gebruikt gemaakt van bulgur. Zo wordt het traditioneel ook gegeten. Mocht je niet van bulgur houden of heb je simpelweg geen bulgur in huis? Dan kun je deze prima vervangen door bijvoorbeeld couscous.

Wist je trouwens dat tabouleh heel goed samen gaat met falafel? Dit kan ik je absoluut aanraden! Zeker als je deze salade als lunch wilt eten. Door de falafel wordt je tabouleh salade namelijk extra voedzaam en vullend!

Meer vegetarische maaltijd salade recepten

Ben jij op zoek naar meer heerlijke vegetarische saladerecepten? Ik heb genoeg varianten op mijn website staan die ik je zeker aan kan raden!

Noedelsalade met pindadressing
Deze vegetarische noedelsalade is een heerlijk frisse salade. Lekker als lunch, of als avondeten op een warme zomeravond. De salade is rijkelijk gevuld met groente, zoals komkommer, wortel en kool. De zelfgemaakte pindadressing maakt het helemaal af!
Bekijk recept
Makkelijke en snelle lauwwarme wortelsalade met Griekse yoghurt dressing
Deze lauwwarme wortelsalade met Griekse yoghurt dressing is een makkelijk, snel en gezond vegetarisch gerecht. Ideaal voor de lunch, of als bijgerecht bij het diner. Ook geschikt voor kinderen!
Bekijk recept
Mexicaanse boerenkool salade met mais, bonen, avocado, feta en chiliburger
Boerenkool is super gezond, zeker als je het rauw eet. Deze vegetarische Mexicaanse salade met mais, kidneybonen, avocado en chiliburger is heerlijk als lunch, of als maaltijdsalade.
Bekijk recept

Libanese tabouleh salade

Tabouleh is een salade uit de Libanese keuken dat vaak wordt gegeten als voorgerecht of bijgerecht. Het is ook perfect als lunch. Tabouleh bestaat uit bulgur, tomaat, komkommer, verse peterselie en munt. Je kunt de salade nog verder verrijken met bijvoorbeeld paprika en olijven.
Nog geen beoordeling
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
GangBijgerecht, Lunch
KeukenLibanees
TrefwoordBulgur, Couscous, Tabouleh, Vegan, Vegetarisch
Porties2 personen

Ingrediënten

  • 80 gram bulgur
  • 0,5 blokje groente bouillon
  • 0,5-1 kleine rode ui naar smaak
  • 150 gram (cherry)tomaat
  • 0,25 komkommer
  • 0,5 paprika
  • 1 handje olijf
  • 1 handje verse peterselie of koriander
  • 1 handje verse munt
  • 0,5 citroen
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Optioneel, om mee te serveren

  • 200 gram falafel balletjes
  • 75 gram Griekse yoghurt
  • 1 handje verse koriander of peterselie
  • 1 klein teentje knoflook

Instructies

  • Doe de bulgur in een pan met kokend water. Voeg het halve bouillonblokje toe en kook gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Was de tomaat, komkommer en paprika en snij in stukjes.
  • Snij de rode ui fijn.
    Snij de zwarte olijven in plakjes
    Hak de peterselie en munt fijn met een mes.
  • Meng de ui, tomaat, komkommer, paprika, olijven en peterselie door de bulgur. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en knijp wat citroensap uit over de bulgur. Roer door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Optioneel

  • Serveer met wat falafel balletjes en / of Griekse yoghurt dressing (met wat verse koriander en knoflook).

Kidsproof tips

  • Deze salade kun je vrij eenvoudig kidsproof maken. Laat de verse peterselie achterwege en vul de salade met rauwkost waar jouw kind van houdt. 
couscous salade
Libanese tabouleh salade