Witte asperges: seizoen
Het is weer volop aspergeseizoen! Dit jaar is het witte asperge seizoen iets later gestart dan normaal. Meestal die je halverwege april de oogst goed op gang komen. Dit jaar was dit door de koude temperaturen een stuk later. Sommige aspergeboeren konden pas vanaf half mei fatsoenlijk oogsten. Het aspergeseizoen loopt officieel tot de feestdag Sint Jan, op 24 juni. Ik ben benieuwd of dit jaar het seizoen wordt verlengt doordat het zo laat op gang is gekomen. Tot die tijd geniet ik heerlijk van de witte asperges!
Witte asperges uit de stoomoven
Onze stoomoven is bijna een half jaar kapot geweest. Onlangs werd hij vervangen. Het eerste wat ik erin heb gestoomd, waren de witte asperges voor dit recept. Stomen van asperges is namelijk ideaal! De stoommand zorgt er namelijk voor dat de asperges mooi plat blijven liggen. Hierdoor heb je minder kans dat de asperges breken. Daarnaast wordt de smaak van de asperges ontzettend rijk. Ik stoom de asperges 15 minuten in de stoomoven. Heb je geen stoomoven? Kook dan de asperges volgens de aanwijzingen in het recept hieronder.
Sausinspiratie van tv kok Hugo Kennis
Een tijdje geleden kreeg ik de aspergekrat. Dit was een samenwerking van maaltijdbox de Krat en Vaneigenbodem. TV kok Hugo Kennis had voor hen een driegangen vegetarisch aspergemenu ontwikkeld. Ik heb het menu gekookt en was ontzettend fan van de bearnaisesaus. Dit had ik nog nooit gemaakt. Het is een saus gemaakt van roomboter, eigeel en witte wijnazijn. Een heerlijk romige, lichtzure saus. Het past perfect bij de asperges. Ik was dusdanig enthousiast, dat ik voor dit recept ook een bearnaisesaus heb gemaakt.
Aspergesoep maken van aspergeschillen en onderkantjes
Wist je dat je heel eenvoudig een heerlijke aspergesoep kunt maken van de schillen en onderkantjes van de asperges? Gooi ze dus niet weg! Ik doe de schillen en onderkantjes altijd meteen in een pan. Ik maak er een aspergebouillon van. Deze kun je heel eenvoudig invriezen, om op een later moment je soep af te maken. Hieronder vind je het super makkelijke recept voor vegetarische aspergesoep.
Ingrediënten voor dit vegetarische witte asperge recept
Dit recept is een typisch voorbeeld van weinig ingrediënten, maximale smaakbeleving. Je hebt helemaal niet veel nodig om een super lekker gerecht te maken.
- 1 kilo witte asperges
- 500 gram aardappels
- 3 eieren
- 75 gram oesterzwammen
- 50 gram roomboter
- 15 ml witte wijn azijn
- 0,5 theelepel gedroogde dragon
Optioneel, om te garneren
- eetbare bloemen
- bieslook
Meer vegetarische asperge recepten
Witte asperges met ei, oesterzam, aardappels en bearnaisesaus
Ingrediënten
- 1 kilo asperge wit
- 500 gram aardappel
- 3 eieren
- 75 gram oesterzwam
- 50 gram roomboter
- 15 ml witte wijn azijn
- 0,5 theelepel gedroogde dragon
Optioneel, om te garneren
- eetbare bloemen
- bieslook
Instructies
- Schil de aardappels en snij in partjes. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar.
- Voeg de 2 eieren de laatste 6-8 minuten toe aan de aardappels en kook de eieren mee. Giet de aardappels en eieren af. Spoel de eieren af met koud water. Verwijder de schil.
- Schil de asperges met een aspergeschiller of dunschiller. Verwijder het onderste stukje van de asperges (ongeveer 2-3 centimeter). Leg de asperges in een brede pan en zet ze onder met koud water. Voeg wat zout toe en breng aan de kook.Zet het vuur laag zodra het water kookt en laat nog eens 6-8 minuten doorkoken. Als de asperges iets doorbuigt, zijn ze gaar. Schep de asperges uit de pan en laat ze eventueel uitlekken op een theedoek.
- Grill de oesterzwammen in een grillpan of grillijzer met een scheutje olijfolie. Grill ze aan beide kanten tot ze een mooie grillstreep hebben. Breng op smaak met zout en peper.
- Doe de roomboter in een steelpannetje en zet op het vuur. Scheidt het over gebleven ei en doe het eigeel samen met de witte wijn azijn in een kom. Voeg de dragonkruiden en wat zout en peper toe. Klop het geheel met de staafmixer schuimig. Voeg de gesmolten boter toe aan het eigeelmengsel en klop nog even goed op met de boter erbij. Giet het mengsel in de pan en klop het nog één minuut op met een garde.
- Verdeel de asperges over twee borden. Snij de eieren doormidden en leg op ieder bord twee helften. Verdeel de aardappels en de oesterzwammen over de borden. Schenk de saus erover en garneer eventueel met wat eetbare bloemen en bieslook.
Kidsproof tips
- Asperges zijn niet de meest kindvriendelijke groente. Sommige kinderen zijn er gek op en andere kinderen willen er niets van weten. Dit aspergerecept kun je prima aan je kinderen voor schuiven, maar ik beloof geen succes :).
Review