Heb je een lekker gerecht met asperge gekookt? Bewaar dan je schillen en onderkantjes van de asperge en maak er een lekkere aspergesoep van! Deze vegetarische aspergesoep is een heerlijk no waste recept.

Koken met restjes

Koken met restjes is goed voor het milieu. Je gooit namelijk minder weg en gebruikt grondstoffen beter. Soep is ideaal om restjes te verwerken. Heb je nog groente in de koelkast dat ligt te verpieteren? Maak er een lekkere soep van.

Je kunt ‘restjes’ groente afval ook gebruiken om mee te koken. Zoals bijvoorbeeld de aspergeschillen en de onderkantjes van de asperge.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Bouillon van schillen

Schil de asperge zoals je gewend bent. Verwijder de onderkanten van de asperge en doe de schillen en asperge in een pan. Voeg een liter water en twee bouillonblokjes toe en zet de pan op het vuur. Verwarm de schillen op het fornuis en laat 20 minuten zacht pruttelen.

Doe de schillen en onderkanten van de asperge in een vergiet en vang het kookvocht op. Dit is de basis voor de aspergesoep.

Vervolgens maak je een roux van boter en bloem en roer je beetje bij beetje het vocht van de asperge erdoor. Pureren is dus niet nodig.

Upgrade

Deze soep is al ontzettend lekker als je alleen de bouillon van de schillen gebruikt, zoals hierboven beschreven. Wil je de soep nog een upgrade geven, voeg dan wat aspergestukjes toe. Kook deze mee met de schillen en voeg deze aan het einde weer toe aan de soep.

Schillen pureren

Een andere variant is om de bouillon met de schillen te pureren nadat de bouillon 20 minuten heeft geprutteld. Vervolgens gebruik je de gepureerde bouillon weer om de rest van het recept te volgen. Hiermee hou je nog iets meer smaak in de soep. Een nadeel is, dat de soep iets minder egaal is.

Asperge recepten

Wil je deze soep maken, maar zoek je nog naar een lekker asperge recept, zodat je de schillen kunt gebruiken? Probeer dan mijn Vlaamse asperges, of mijn risotto met witte asperge en gepocheerd ei.

Vegetarische aspergesoep van aspergeschillen

Gooi je aspergeschillen niet weg, maar maak er een lekkere soep van! Deze aspergesoep is een perfect no waste gerecht. Je maakt de soep van de schillen en kontjes van de asperges. Een heerlijke vegetarische soep van witte asperges.
4.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
KeukenFusion, Hollands
TrefwoordApserge schillen, Aspergesoep, No waste, Vegetarisch, Witte asperges
Porties4 personen

Ingrediënten

 • 60 gram roomboter
 • 1 ui
 • 50 ml witte wijn
 • schillen en onderkantjes van 500 gram asperges
 • 2 blokjes groentebouillon met 1 liter kokend water
 • 30 gram bloem
 • 100 ml kookroom
 • zout
 • peper

Optioneel

 • een paar asperge wit; voor extra bite in de soep en garnering

Instructies

 • Verwarm de helft van de boter in een soeppan. Schil de ui en snij fijn. Bak de ui in de boter. Voeg de schillen en onderkantjes van de asperges toe en bak een paar minuten. Zorg dat de schillen niet bruin worden.
 • Blus af met de wijn.
  Giet vervolgens 1 liter kokend water en 2 bouillonblokjes bij de schillen. Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur zacht. Laat 20 minuten pruttelen.
  Heb je tijd over? Laat de bouillon dan nog even verder trekken. Heb je die tijd niet? Ga dan verder met de volgende stap.
 • Doe alles in een vergiet en vang het vocht op.
 • Nu is het tijd om de soep te binden. Maak de soeppan schoon. Verwarm de rest van de roomboter op heet vuur. Roer de bloem erdoor en laat een paar minuten garen. Blijf goed roeren.
  Voeg nu beetje bij beetje de aspergebouillon toe aan de roux. Blijf goed roeren, zodat er geen klonten ontstaan. Voeg de kookroom toe en roer goed door. Je hebt nu mooi gebonden aspergesoep. Breng op smaak met zout en peper.
 • Serveer de soep in soepkommen. Voeg eventueel stukjes asperge toe voor extra bite.

Kidsproof tips

 • Deze soep is is ook lekker voor kinderen. De soep bevat geen stukjes en is wit van kleur, dus dat is aantrekkelijk voor de meeste kids.