Tijd voor een vegetarisch zomer recept!

Hoera! Het is zomer! Ons geduld werd dit jaar flink op de proef gesteld, want we moesten even wachten op het zonnetje, maar het was het wachten waard! Wat is het toch heerlijk om buiten te zijn én om weer buiten te kunnen eten, ik geniet daar zo van!

Koh Thai heeft mij gevraagd om samen met hen de zomer in te luiden en een lekker zomers gerecht te maken met hun producten, nou dat hoef je mij geen twee keer te vragen! Ik ben dol op wereldse gerechten en ik vind het leuk om klassiekers een nieuwe twist te geven. Hierbij geef ik je een super lekker summer roll recept.

Vegetarische springrolls
Vegan summer rolls met aardbei en nectarine

Summer roll: het zomerse zusje van de springroll

Summer rolls zijn op en top zomers en elke keer een cadeautje op je bord (of uit je hand). Ze zijn enorm veelzijdig en de mogelijkheden zijn eindeloos. De basis van de summer rolls zijn de rijstvellen en de rijst vermicelli van Koh Thai (goed om te weten dat beiden 100% natuurlijk zijn en geen gluten bevatten). Wist je trouwens dat Koh Thai ook volkoren rijstvellen in het assortiment heeft? Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik daar dolenthousiast van word!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Fruit als vulling voor de summer roll

Ik heb er voor gekozen om deze summer rolls te vullen met vers fruit. Met deze temperaturen is dit zo lekker verfrissend! En omdat je door de rijstvellen heen kan kijken als je ze nat hebt gemaakt, krijg je een prachtig zomers plaatje! Om deze mooie rolletjes nog meer kleur te geven heb ik er eetbare bloemen aan toegevoegd.

Springroll to go; ideaal om te meal preppen

De verse loempia’s kun je makkelijk van tevoren bereiden en zijn ook nog eens ontzettend gezond! Je neemt ze mee naar het strand, tijdens het picknicken of je serveert ze tijdens de lunch of bij de borrel. Een ideaal zomers to go gerechtje dus.

Vegetarische springrolls
Vegan summer rolls met aardbei en nectarine

De perfecte summer roll dip

Om het geheel af te maken kun je ervoor kiezen om deze Aziatische lekkernij bijvoorbeeld te dippen in een sojasaus met een druppeltje sesamolie, of een zoetzure chilisaus, maar puur natuur zijn ze ook al heerlijk!

Tips bij het rollen van de springroll en summer roll

Springrolls rollen is een super leuk klusje om te doen. Het kan echter ook een heel frustrerend klusje worden. Ik geef je daarom een paar tips om het rollen makkelijker te maken.

  • Ten eerste is het handig als je alle ingrediënten alvast van tevoren gesneden klaar legt in verschillende bakjes.
  • Vervolgens vul je een bak met koud of lauw water en leg je een theedoek klaar. Nu kan het feest beginnen.
  • Doop de randen van het rijstvel ongeveer 5 cm in het water. Doe dit niet te lang, want dan wordt het rijstvel te nat en kun je ze niet goed rollen. Leg het rijstvel vervolgens op een snijplank of een schoon aanrechtblad.
  • Maak vervolgens het midden van het vel nat met je handen.
  • Dep daarna het hele vel met een theedoek. Zo voorkom je dat ie onnodig nat wordt.
  • Dan volgen de ingrediënten. Hou aan de onderkant ongeveer 5 cm vrij en leg daarboven de ingrediënten. Je kunt de ingrediënten prima op elkaar leggen of voor elkaar. De ingrediënten die je duidelijk zichtbaar wilt hebben aan de buitenkant (bijvoorbeeld de aardbeien, of eetbare bloemen) leg je of helemaal onderaan, of bovenaan.
  • Rol vervolgens het vel van onder naar boven totdat je 1 keer rond bent. Vouw de twee zijkanten naar binnen en rol daarna de rest van de loempia tot je een mooi rolletje hebt. Misschien lukt het niet in één keer helemaal mooi, maar oefening baart kunst!
Foto: nutandmeg fotografie
foto: nutandmeg fotografie

Meer vegetarische springroll recepten

Smaken deze summer rolls naar meer? Ik heb nog een paar andere heerlijke springroll recepten op mijn website voor je klaar staan. Het zijn twee vegan versies. Eén met gemarineerde tofu en eentje met gerookte tofu.

Vegan summer rolls met aardbei en nectarine

Summer rolls, de zomer variant van de bekende spring rolls. Deze summer roll is perfect voor een 's zomerse maaltijd of snack. De aardbeien en nectarine zorgen voor een heerlijk frisse smaak. Een feestje om te serveren en ook nog eens super leuk om te maken!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangLunch, Snack, Voorgerecht
KeukenVietnamees
TrefwoordLoempia, Rauwkost, Springroll, Summer roll, Vegan, Veganistisch, Vegetarisch
Porties10 loempia’s

Ingrediënten

  • 100 gram rijst vermicelli ik gebruikte de rice vermicelli van Koh Thai
  • 1 theelepel sesamolie
  • 10 (volkoren) rijstvellen ik gebruikte de volkoren rijstvellen van Koh Thai
  • 0,5 komkommer
  • 0,25 krop sla of fijngesneden rode of witte kool)
  • 1 handje verse koriander en/of verse munt
  • 150 gram aardbei
  • 1 nectarine

Optioneel

  • eetbare bloemen
  • Dip: bijvoorbeeld sojasaus, hoisinsaus of sweet chilisaus

Instructies

  • Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af met koud water zodat de noedels goed afkoelen en doe in een schaaltje. Roer een theelepel sesamolie door de noedels.
  • Was de komkommer en snij in reepjes. Doe in een schaaltje.
    Was de sla (of kool) en doe de blaadjes in een schaaltje.
    Doe de koriander en/of muntblaadjes in een schaaltje.
    Was de aardbeien en snij in plakjes.
    Was de nectarine en snij in kleine stukjes.
  • Pak een flinke bak water en leg een grote snijplank klaar.
  • Dompel de randen van een rijstvel kort in de bak met water. Besprenkel het midden van het rijstvel ook met water. Leg het vel op een snijplank of het aanrecht en dep af met een schone theedoek, zodat het vel niet te vochtig is.
  • Leg een paar plakjes aardbei vooraan op het rijstvel (hou het onderste stukje vrij om te kunnen rollen). Leg hierop een handje met noedels, een blaadje sla, wat komkommer reepjes, een beetje koriander en/of munt en wat stukjes nectarine. Leg optioneel 2 of 3 eetbare bloemen aan de bovenkant van het vel.
  • Vouw de onderkant nu over de groente heen totdat je één keer rond bent met het rijstvel. Vouw nu de zijkanten naar binnen en rol nu door totdat je over de bloemen heen bent en het hele vel is opgerold. Herhaal dit met de overige vellen.
  • Serveer met sojaus, hoisinsaus en/of zoetzure chilisaus.

Kidsproof tips

  • Laat je kind helpen met het maken van de springrolls. Laat hem / haar zelf kiezen welke groente of fruit hij erin wil. 
  • Je kunt eventueel ook paprika, tomaat en mais gebruiken. Net wat je kind lekker vindt!