Ik word altijd super vrolijk van buddha bowls! Zo ontzettend kleurrijk en ook nog eens heel gezond. Je hebt deze bowls in allerlei soorten en maten. Als basis kun je bijvoorbeeld kiezen voor bulgur, quinoa, couscous of rijst en met de groente en toppings kun je variëren. Ook heb ik eens een bowl met noedels gemaakt. Deze keer heb ik gekozen voor gegrilde groente, komkommer, edamame boontjes en bosui. Samen met de yoghurt dressing heb je een heerlijk frisse maaltijd.
Wat is het verschil tussen een poké bowl en een buddha bowl?
Je eten serveren in een mooi kommetje is helemaal hip! Van ontbijt tot lunch tot aan je avondmaal. En tegenwoordig kun je op veel plekken van die heerlijke bowls bestellen. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen? Een poké bowl kent zijn oorsprong op Hawaï (je weet wel, dat bounty eiland waar iedereen een bloemenkrans draagt). De bowls werden gemaakt om restjes vis op te maken. Dit werd dan aangevuld met rijst en allerlei lekkere toppings. Poké staat ook letterlijk voor ‘restjes vis’. Een buddha bowl daarentegen is vaak vegetarisch, waardoor de basis ook vaak eiwitrijke ingrediënten zijn.
Ingrediënten
- 320 gram (volkoren) bulgur
- 1 blokje groente bouillon
Toppings
- aubergine
- courgette
- 2 paprika’s
- 200 gram cherrytomaatjes
- 0,5 komkommer
- 1 flinke hand (kalamata) olijven
- 150 gram edamame bonen diepvries
- 2 stengels bosui
- 3 eetlepels olijfolie
Dressing
- 200 gram Griekse yoghurt (of plantaardige yoghurt voor een vegan gerecht)
- teentje knoflook
- handje verse koriander of peterselie
- zout
- peper
Meer buddha bowl recepten
Buddha bowl met bulgur en gegrilde groente
Ingrediënten
- 320 gram (volkoren) bulgur
- 1 blokje groente bouillon
Toppings
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 2 paprika
- 200 gram cherrytomaat
- 0,5 komkommer
- 1 flinke hand kalamata olijf
- 150 gram edamame boon diepvries
- 2 stengels bosui
- 3 eetlepels olijfolie
Dressing
- 200 gram Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- 1 handje verse koriander of peterselie
- zout
- peper
Instructies
- Was de aubergine en snij in blokjes. Leg in een vergiet of op keukenpapier en bestrooi met zout. Laat 15 minuten liggen zodat het vocht uit de aubergine trekt.
- Kook de bulgur gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, met een blokje groente bouillon. Giet af en zet apart.
Toppings
- Was de paprika en courgette. Snij de paprika in blokjes en de courgette in plakken.
- Dep het vocht van de aubergine.
- Verwarm een grillijzer of grillpan en smeer in met olijfolie. Grill de courgette, aubergine en paprika totdat ze mooie grillstripen krijgen. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Was de komkommer, bosui en tomaat. Snij de komkommer in plakjes, de tomaatjes doormidden en de bosui in ringen.
- Bak de edamame bonen kort in een pan met een scheutje olijfolie totdat ze ontdooid zijn.
Dressing
- Snij de knoflook en voeg toe aan de yoghurt. Hak de koriander (of peterselie) fijn en roer door de yoghurt. Breng op smaak met zout en peper.
Bowl opmaken
- Doe de bulgur in 4 kommen en verdeel de toppings en de dressing erover.
Kidsproof tips
- Zo’n bowl ziet er niet perse super kidsproof uit, want: veel groente en stukjes.Â
- Toch zijn er opties om je kids warm te krijgen voor dit gerecht.Â
- De belangrijkste tip is om alle toppings in aparte schaaltjes te serveren en je kind zelf zijn eigen bowl te laten samenstellen. Zo zeg ik tegen mijn kinderen dat ze minimaal 3 soorten groente moeten opscheppen. Zo eet je kind misschien niet alle toppings, maar komt er toch groente binnen!Â
- De koriander in de dressing kun je natuurlijk achterwege laten of super fijn hakken, zodat het wat minder zichtbaar is.Â
Review