Kerstdiner ideeën

Ga jij dit jaar ook voor een vega(n) kerstdiner? Of krijg je gasten die geen vlees en vis eten? Ik weet als geen ander dat het fijn is om wat inspiratie voor lekkere, smaakvolle vegetarische gerechten te hebben. Daarom heb ik mezelf dit jaar uitgedaagd en twee volledig plantaardige kerstmenu’s voorbereid. In deze menu’s vind je voor- en hoofdgerechten, maar ook bijgerechten en desserts. In deze blog geef ik je het supersnelle recept voor een lekkere romige polenta.

Inspiratie voor vegan kerstrecepten

Hele bloemkool uit de oven
Hele bloemkool uit de oven: een plaatje om te serveren en een genot om te eten. Het staat zo op tafel, want de oven doet het werk!
Bekijk recept
Vegan pompoen Wellington
Pompoen Wellington: een vegan twist op de klassieke Beef Wellington. Met dit lekkere recept tover je een prachtig plantaardig gerecht op je kersttafel. De Wellington is gevuld met pompoen, champignons en spinazie.
Bekijk recept
No waste kerstsalade
No waste kerstsalade: een salade van restjes. Alles wat je over hebt van voorgerechten en hoofdgerechten kun je gebruiken om een heerlijke snelle salade mee te maken. Zo hoef je niets weg te gooien.
Bekijk recept

Wat is polenta?

Polenta is een heel goed alternatief voor aardappelgerechten. Het komt dicht in de buurt van aardappelpuree, met name qua structuur. Als je een glutenvrij dieet volgt, dan is dit een goede optie. Het is een soort ‘pap’ van gedroogd maismeel welke je kookt in melk, water of bouillon. Polenta wordt veel gegeten in (Noord) Italië, maar ook in de landen ten oosten van Italië zijn ze er dol op!

Ingrediënten voor vegan polenta

  • 250 gram polenta (fijngemalen)
  • 500 ml groente bouillon
  • 300 ml plantaardige melk (havermelk, ongezoete amandelmelk of sojamelk)
  • 30 gram plantaardige boter
  • zout
  • peper

Polenta meal preppen

Deze polenta is al super snel om te maken. Binnen 10 minuten staat het op de kersttafel. Meal preppen is dus niet per sé nodig. Mocht je nóg sneller klaar willen zijn, dan kun je de polenta vooraf bereiden en daarna bewaren in een afgesloten bak in de koelkast. Wanneer je het gerecht wil serveren kun je het in een pannetje met een scheutje plantaardige melk opwarmen. Ik denk dat je er uiteindelijk maar een paar minuten mee wint, dus ik zou voor de verse variant gaan.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Vegetarische kerstrecepten

Ga jij dit jaar een vegetarisch kerstmenu maken en heb je nog wat inspiratie nodig? Hieronder vind je de lekkerste vegetarische kerst recepten:

Romige vegan polenta

Romige vegan polenta: polenta is een heerlijk glutenvrij alternatief voor aardappelpuree. Het wordt vaak gegeten in Noord-Italie en Oostenrijk. Dit recept is helemaal plantaardig en dus perfect voor een vegan maaltijd.
Nog geen beoordeling
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
KeukenItaliaans
TrefwoordKerst, Kidsproof, Plantaardig, Polenta, Vegan
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 250 gram polenta fijngemalen
  • 500 ml groente bouillon
  • 300 ml plantaardige melk havermelk, ongezoete amandelmelk of sojamelk
  • 30 gram plantaardige boter
  • zout
  • peper

Instructies

  • Breng de groente bouillon aan de kook. Voeg de plantaardige melk toe.
  • Roer de polenta erdoor. Zet het vuur laag en blijf goed roeren, anders krijg je grote spetters.
    Doe de deksel op de pan en laat de polenta sudderen op laag vuur. Roer af en toe goed door.
    * als de polenta snel droog is, voeg dan wat extra water of melk toe.
  • Roer na 10 minuten de boter door de polenta. Breng op smaak met zout en peper.

Kidsproof tips

  • Polenta lijkt een beetje op aardappelpuree en is daarom vaak wel geliefd bij kinderen.Â