Kerstdiner ideeën
Ga jij dit jaar ook voor een vega(n) kerstdiner? Of krijg je gasten die geen vlees en vis eten? Ik weet als geen ander dat het fijn is om wat inspiratie voor lekkere, smaakvolle vegetarische gerechten te hebben. Daarom heb ik mezelf dit jaar uitgedaagd en twee volledig plantaardige kerstmenu’s voorbereid. In deze menu’s vind je voor- en hoofdgerechten, maar ook bijgerechten en desserts. In deze blog geef ik je het supersnelle recept voor een lekkere romige polenta.
Inspiratie voor vegan kerstrecepten
Wat is polenta?
Polenta is een heel goed alternatief voor aardappelgerechten. Het komt dicht in de buurt van aardappelpuree, met name qua structuur. Als je een glutenvrij dieet volgt, dan is dit een goede optie. Het is een soort ‘pap’ van gedroogd maismeel welke je kookt in melk, water of bouillon. Polenta wordt veel gegeten in (Noord) Italië, maar ook in de landen ten oosten van Italië zijn ze er dol op!
Ingrediënten voor vegan polenta
- 250 gram polenta (fijngemalen)
- 500 ml groente bouillon
- 300 ml plantaardige melk (havermelk, ongezoete amandelmelk of sojamelk)
- 30 gram plantaardige boter
- zout
- peper
Polenta meal preppen
Deze polenta is al super snel om te maken. Binnen 10 minuten staat het op de kersttafel. Meal preppen is dus niet per sé nodig. Mocht je nóg sneller klaar willen zijn, dan kun je de polenta vooraf bereiden en daarna bewaren in een afgesloten bak in de koelkast. Wanneer je het gerecht wil serveren kun je het in een pannetje met een scheutje plantaardige melk opwarmen. Ik denk dat je er uiteindelijk maar een paar minuten mee wint, dus ik zou voor de verse variant gaan.
Vegetarische kerstrecepten
Ga jij dit jaar een vegetarisch kerstmenu maken en heb je nog wat inspiratie nodig? Hieronder vind je de lekkerste vegetarische kerst recepten:
Romige vegan polenta
Ingrediënten
- 250 gram polenta fijngemalen
- 500 ml groente bouillon
- 300 ml plantaardige melk havermelk, ongezoete amandelmelk of sojamelk
- 30 gram plantaardige boter
- zout
- peper
Instructies
- Breng de groente bouillon aan de kook. Voeg de plantaardige melk toe.
- Roer de polenta erdoor. Zet het vuur laag en blijf goed roeren, anders krijg je grote spetters. Doe de deksel op de pan en laat de polenta sudderen op laag vuur. Roer af en toe goed door. * als de polenta snel droog is, voeg dan wat extra water of melk toe.
- Roer na 10 minuten de boter door de polenta. Breng op smaak met zout en peper.
Kidsproof tips
- Polenta lijkt een beetje op aardappelpuree en is daarom vaak wel geliefd bij kinderen.Â
Review