Lekker vegan recept met spruitjes en rijst
Wil je eens iets anders met spruitjes? Dan zijn deze vegan roerbak curry spruitjes geweldig om te maken! Je hebt spruitjes, shiitake, gembersiroop, kokosmelk, sesamolie en sojasaus nodig. Zo simpel is het.
Hoe maak je zelf Aziatische roerbak spruitjes?
Om de lekkerste Aziatische roerbak spruitjes curry te maken, is het lekker om de spruitjes eerst kort te koken. Totdat ze beetgaar zijn. Niet te gaar, maar ook niet meer hard. Spoel de spruitjes na het koken af met ijskoud water. Zo garen ze niet door en behouden ze hun mooie felgroene kleur.
Vervolgens kun je de spruitjes roerbakken in olie en op smaak brengen met de curry smaakmakers uit dit recept.
Recept voor spruitjes curry zonder pakjes en zakjes
Voor deze spruitjes curry heb je geen pakjes en zakjes nodig. De smaak krijg je door de gembersiroop, kokosolie, sojasaus en sesamolie. Een heerlijke combinatie om een onvergetelijk lekker spruitjes recept mee te maken.
Heb je deze ingredienten niet in huis en ben je bang dat je ze hierna niet meer gebruikt? Dat is niet nodig. Met sojasaus, gembersiroop en sesamolie maak je de lekkerste woksaus. Zo heb je altijd een lekkere woksaus in huis, zonder pakjes en zakjes.
Hoe kun je shiitake vervangen in dit spruitjes recept?
De shiitake vind ik persoonlijk heel erg lekker in dit recept. Maar hou je er niet van? Of kun je ze niet verkrijgen? Vervang ze dan door (kastanje) champignons. Ben je geen paddenstoel liefhebber? Vervang de shiitake dan door paprika.
Ingredienten voor roerbak curry met spruitjes
Haal de volgende ingredienten in huis voor roerbak spruitjes curry voor 4 personen:
- 250 gram (zilvervlies) rijst
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram shiitake
- 1000 gram spruit
- 400 ml kokosmelk
- 2 eetlepels gembersiroop
- 1 eetlepel sesamolie
- 3 eetlepels sojasaus
- zout
- peper
Meer lekkere spruitjes recepten
Gek op spruitjes? Probeer ook eens een van deze vegetarische spruitjes recepten:
Vegan curry met spruitjes en rijst zonder pakjes en zakjes
Ingrediënten
- 250 gram (zilvervlies) rijst
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram shiitake
- 1000 gram spruit
- 400 ml kokosmelk
- 2 eetlepels gembersiroop
- 1 eetlepel sesamolie
- 3 eetlepels sojasaus
- zout
- peper
Optioneel
- 1-3 eetlepels crispy chili olie
- 30 gram cashewnoten
Instructies
- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet apart.
- Schil de spruitjes en snij doormidden. Blancheer de spruitjes 3-4 minuten in kokend water. Giet de spruitjes af. Spoel af met koud water en zet even apart.
- Snij de ui en knoflook fijn. Snij de shiitake en plakjes.
- Verwarm de zonnebloemolie in de pan. Fruit hierin de ui en knoflook voor 2 minuten. Voeg de shiitake toe en bak 5 minuten mee. Voeg de gekookte spruitjes toe en bak 2 minuten mee.
- Blus af met de gembersiroop, sojasaus, sesamolie en kokosmelk. Laat 5-10 minuten pruttelen. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Serveer de spruitjes met zilvervliesrijst.
Optioneel
- Serveer eventueel met crispy chili olie voor extra umami en gebakken cashew nootjes voor extra bite.
Kidsproof tips
- Dit is een heerlijk mild spruitjesgerecht. De kokosmelk zorgt voor een zachte en romige smaak. Hierdoor smaken de spruitjes wat minder bitter.Â
- Je kunt de shiitake eventueel vervangen door gewone champignon als je kind dat lekkerder vindt.
Review