Snelle en makkelijke roerbak noedels
Ik ben gek op noedels. En mijn kinderen gelukkig ook. We eten het daardoor bijna iedere week. Er staat altijd wel een pak volkoren noedels in de voorraadkast. En qua groente kijk ik wat er in de groentelade ligt. Je kunt namelij eindeloos varieren met groente in een noedelgerecht. Deze snelle vegan roerbak noedels staat binnen 20 minuten op tafel en is een super fijne basis om iedere keer weer een verrassend noedel gerecht op tafel te zetten.
De Aziatische keuken is ideaal als je vaker vegetarisch of vegan wilt eten
Wil je vaker een dagje zonder vlees? Dan is mijn tip om te beginnen bij de Aziatische keuken. Je hebt namelijk geen vlees nodig om een lekker vegetarisch of plantaardige Aziatische maaltijd te maken.
Hoe maak je zelf een lekkere woksaus?
Het geheim van lekkere roerbak noedels, is wat mij betreft een goede woksaus. En dan niet zo’n standaard flesje woksaus uit de supermarkt. Nee, een lekkere zelfgemaakte woksaus. Hiervoor heb je standaard een aantal substanties nodig: iets met zout / umami, iets zoets, iets zuurs en iets vets. Optioneel kun je ook iets romigs toevoegen. Voor deze woksaus heb ik sojasaus (umami), gembersiroop (zoet), tahini (romig) en sesamolie (vet) gebruikt.
Andere lekkere ingredienten voor een woksaus zijn: misopasta (zout en umami), ketjap (zoet, zout en umami), dadelsiroop of ahorn / agave siroop (zoet), sake of mirin (zuur), kokosmelk (romig) etc.
Probeer zelf vooral lekker te varieren om jouw favoriete zelfgemaakte woksaus te maken.
Ingredienten voor snelle vegan roerbak noedels
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm gember
- 250 gram knapperige tofublokjes voorverpakt of zelfgemaakt
- 2 paprika
- 1 kool ik gebruikte savooie kool, maar het mag ook spitskool, witte kool of groene kool zijn
- 250 gram volkoren mie
Woksaus
- 4 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepel tahini
- 1,5 eetlepel gembersiroop
- 0,5 eetlepel rijstazijn alternatief: natuurazijn
- zout
- peper
Optioneel
- sambal alternatief: chilisaus of crispy chilivlokken
Variaties op dit lekkere noedel recept
Dit recept is een fijn basisrecept voor snelle vegan roerbak noedels. Je kunt varieren met andere woksaus ingredienten en andere groente. Gebruik bijvoorbeeld broccoli, sperziebonen of wortel. Ook kun je de tofu vervangen door een andere vleesvervanger. Denk aan tempeh of kipstukjes.
Meer Aziatische noedel recepten
Ben je gek op Aziatisch eten? Maak dan ook eens een van deze lekkere noedelgerechten:
Snelle vegan roerbak noedels
Ingrediënten
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm gember
- 250 gram tofublokjes voorverpakt of zelfgemaakt
- 2 paprika
- 1 kool ik gebruikte savooie kool, maar het mag ook spitskool, witte kool of groene kool zijn
- 250 gram volkoren mie
Woksaus
- 4 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepel tahini
- 1,5 eetlepel gembersiroop
- 0,5 eetlepel rijstazijn alternatief: natuurazijn
- zout
- peper
Optioneel
- sambal alternatief: chilisaus of crispy chilivlokken
Instructies
- Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
- Schil de ui, knoflook en gember en snij fijn.
- Bak vervolgens de tofublokjes mee
- Verwarm de zonnebloemolie in een hapjespan en bak hierin de ui, knoflook en gember voor ongeveer 4 minuten.
- Was de paprika. Snij in blokjes. Was de kool en snij in flinterdunne reepjes.
- Bak de paprika een paar minuten mee met de ui. Voeg vervolgens de spitskool toe en bak 4 minuten mee.
- Roer de mie door de groente. Meng de sojasaus, tahin, rijstazijn, sesamolie en gembersiroop tot een gladde saus. Voeg toe aan de mie. Proef even goed en breng eventueel extra op smaak met zout en peper, of wat extra sojasaus (zout en umami), tahini (romigheid), gembersiroop (zoetigheid), of olie (vet).
Optioneel
- Voeg sambal, chilisaus of crispy chili olie toe voor extra spice.
Kidsproof tips
- Dit is een heerlijk basisrecept voor noedels zonder pakjes en zakjes. Varieer met groente die jouw kind lekker vindt. Bijvoorbeeld sperziebonen en broccoli.Â
Hoe maak je de zelfgemaakte woksaus zonder pakjes en zakjes?
Voor deze woksaus gebruik je sojasaus (umami), gembersiroop (zoet), tahini (romig) en sesamolie (vet).
Andere lekkere ingredienten voor een lekkere zelfgemaakte woksaus zijn: misopasta (zout en umami), ketjap (zoet, zout en umami), dadelsiroop of ahorn / agave siroop (zoet), sake of mirin (zuur), kokosmelk (romig). Experimenteer zelf en ontdek jouw favoriete woksaus. Dat is lekker, gezond en goedkoop.
Welke noedels zijn het beste een noedel roerbak gerecht?
Je kunt verschillende soorten noedels gebruiken voor de lekkerste Aziatische noedels. Denk aan eiermie, volkoren noedels, rijstnoedels, soba noedels of zelfs spaghetti.
Kun je een noedelgerecht van tevoren klaarmaken?
Ja, een noedelgerecht kun je vooraf klaarmaken. Je kunt de groente vooraf snijden en de noedels vooraf koken. Ook de woksaus kun je vooraf maken. Bewaar afgesloten in de koelkast. Wanneer je klaar bent om te koken, hoef je alleen de groenten te roerbakken, de noedels toe te voegen en de woksaus erover te schenken.
Welke vegetarische of plantaardige vleesvervangers kun je gebruiken in een noedel gerecht?
Er zijn verschillende vleesvervangers die je kunt gebruiken voor een Aziatisch noedelgerecht, afhankelijk van je smaak en voorkeur. Denk aan tofu, tempeh, seitan, jackfruit, vegetarische wokstukjes, vegetarische kipstukjes.
Review