Koreaanse noedelsoep met tofu en kimchi

          Kimchisoep

Een lekker recept met kimchi

Een tijdje geleden had ik 2 Chinese kolen in m’n groentelade liggen. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik ze had opgespaard uit de groentetas. Ik ben niet zo’n fan van Chinese kool. Uiteindelijk besloot ik om zelf kimchi te maken. En dat bleek een goede zet! Kimchi kun je eten als bijgerecht, maar je kunt het ook verwerken in soep. Eeen super snelle noedelsoep. In dit blog deel ik hoe je dat doet.

Kimchi; Koreaanse gefermenteerde groente

Kimchi is een Koreaans bijgerecht. Het zijn gefermenteerde groente. Fermenteren is niet moeilijk, maar het kost wel veel tijd. Heel veel tijd. Geen uren, maar dagen. Je moet er dus maar zin in hebben om te maken.

Fermenteren is een proces waarbij bacterien, schimmels en gisteren worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken. Fermenteren gebeurt bijvoorbeeld bij het maken van yoghurt, kaas, sojasaus, brood en bier. Het is een natuurlijke bereidingswijze om eten langer te bewaren. De schimmels en bacterien zorgen ervoor dat de geur, smaak, uiterlijk en zuurgraad van het product veranderen. En ook de houdbaarheid van het product verandert.

Kimchi kun je dus met gemak een paar weken bewaren in de koelkast.

Kimchi zelf maken of kopen?

Koreaanse kimchi wordt meestal gemaakt van Chinese kool en bijvoorbeeld wortel. Eén van de belangrijkste ingrediënten van kimchi is gochugara (Koreaanse peperpoeder). Dit koop je bij de toko. Ik heb het recept om zelf kimchi te maken uitgewerkt. Die kimchi kun je gebruiken voor deze soep.

Tegenwoordig kun je kimchi ook kant en klaar kopen, in de toko, maar ook zelfs in de supermarkt. Dus mocht je nog niet overtuigd zijn om zelf Chinese kool te fermenteren, kun je voor dit recept ook gewoon een kant en klaar potje kopen.

Kimchisoep is makkelijk om te maken

Deze kimchi soep is ontzettend makkelijk om te maken. Je bakt een ui, knoflook en gember in wat zonnebloemolie. Voeg de kimchi toe en voeg ook het sap van de kimchi, groentebouillon, tamari (of sojasaus) en sesamolie toe. Laat de soep even pruttelen en voeg tot slot tofu, bosui en woknoedels toe. Binnen 20 minuten staat deze super gezonde maaltijdsoep op tafel!

Kimchi Jjigae of kimchiguk (Koreaanse kimchisoep)

Kimchisoep is een bekend Koreaans gerecht, dat ook wel kimchi jjigae of kimchiguk wordt genoemd. Het is een echte smaakbom. Licht zurig, maar vooral heel vol van smaak. Ik ga het zeker vaker maken!

Koreaanse kimchi ramen

Ik heb ervoor gekozen om noedels toe te voegen aan de kimchisoep. Hierdoor wordt het een maaltijdsoep. Je kunt de noedels ook achterwege laten, dan heb je een wat lichtere soep.

Soep met tofu en noedels

Al met al is deze soep met tofu en noedels een echte supergezonde smaaksensatie.

Kimchisoep

Koreaanse noedelsoep met tofu en kimchi

Deze kimchisoep is super makkelijk en snel om te maken. Het is een gezonde soep op basis van gefermenteerde groente op Koreaanse wijze. De noedels en tofu zorgen ervoor dat het een heerlijke vegetarische en zelfs vegan maaltijdsoep is.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
Keuken: Aziatisch, Koreaans
Trefwoord: Kidsproof, Kimchi, Noedelsoep, Soep, Tofu, Vegan, Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 181kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • 1 eetlepel zonnebloemolie alternatief: arachideolie
  • 3 cm verse gember
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 200 gram kimchi
  • 150 ml kimchisap
  • 1 liter groente bouillon
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels tamari alternatief: sojasaus
  • 75 gram woknoedels
  • 250 gram tofu
  • 3 stengels bosui

Instructies

  • Verwarm de zonnebloemolie in een soeppan.
  • Schil de ui, gember en knoflook en snij fijn.
    Bak de ui, gember en knoflook op middelhoog vuur in de olie.
  • Voeg na 1 minuut de kimchi toe en bak nog eens 2 minuten.
    Blus af met de groentebouillon, tamari, sesamolie en kimchisap en laat ongeveer 8 minuten zachtjes pruttelen.
  • Snij de tofu in blokjes en de bosui in ringen.
  • Voeg de tofu, noedels en bosui toe en kook de soep totdat de noedels gaar zijn. Bij woknoedels duurt dit maar een paar minuten.

Kidsproof tips

  • De soep is licht zurig van smaak. Dat hoort bij kimchi, maar kan wat afschrikken bij kinderen. Mijn kinderen hebben er goed van gegeten. 
  • Je kunt de noedels en tofu apart koken en de soep pureren. Daarna kun je de noedels en tofu bij de soep voegen. Zo heb je geen stukjes groente in de soep. Dat scheelt!

Voedingswaarde

Zout: 1391mg | Calcium: 100mg | Vitamine C: 4mg | Vitamin A: 533IU | Suiker: 7g | Vezels: 2g | Kalium: 132mg | Calorieën: 181kcal | Verzadigd vet: 2g | Vet: 6g | Eiwitten: 8g | Koolhydraten: 23g | Iron: 2mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Pin it Print
Foxilicious Foxilicious zoekt een stagiair(e)
Croissants met wortels kerst recept vegetarisch

2 reacties op “Koreaanse noedelsoep met tofu en kimchi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling