Fan van de bergen met kinderen

Wij gaan al jaren op vakantie naar de bergen met kinderen. En daar gaan we ook wandelen met de kinderen. Wij vinden het een super fijne manier van vakantie vieren. We hebben echt quality time met elkaar, beleven een gezamenlijk avontuur, waar we nog lang over praten. Zo bedacht Joppe vorig jaar tijdens een lange hike zijn ‘levensdroom’ als toekomstig eigenaar van een berghut. We hadden allemaal een taak in zijn droom: Jolijn was zwemjuf en serveerst, Eric gaf MTB clinics en ik mocht koken en yogalessen geven. We hebben het daar nog steeds over.

Ik krijg vaak vragen over wandelen met kinderen: “Vanaf welke leeftijd kun je met kinderen wandelen in de bergen?” “Hoe zorg je dat kinderen wandelen leuk vinden?” “Hoe zorg je dat wandelen veilig is met kinderen?” “Wat heb je nodig om te wandelen met kinderen?”. Ik schreef er een blog over: Mijn 10 tips voor wandelen met kinderen in de bergen. Gemaakt in samenwerking met 3 bergmoeders uit mijn favoriete duurzame berggebied: Carezza, gelegen in de vakantieregio van de Eggental vallei.

Even voorstellen…. 3 moeders uit Carezza

Voor dit artikel kreeg ik hulp van deze 3 geweldige moeders uit Carezza:

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Maria Gufler

Hoteleigenaresse Sporthotel Passo Carezza en marketingmanager Carezza

Moeder van een zoon van 9

Mijn zoon gaat in de zomer iedere dag mee met hikes met gasten van het hotel van zijn oma. Hij maakt dan regelmatig wandelingen van 5-6 uur.

Edith Damian

Eigenaresse berghut Messnerjoch en boerin en eigenaresse vakantieappartementen

Moeder van een dochter van 6 en een zoon van 3

Mijn kinderen houden ervan om te picknicken in de bergen. Zelf broodjes beleggen en meenemen en dan samen opeten.

Steffi Pardeller

Boerin en eigenaresse vakantieappartementen en manege Angerle Alm

Moeder van 3 zoons van 8, 7 en 2

“Mijn oudste zoons kunnen uren wandelen. De jongste nemen we nog mee in een draagzak. Kinderen zijn vaak zeer ‘trittsicher (stapzeker)’.”

Deze drie moeders wandelen met hun kinderen van jongs af aan. Zij weten dus heel goed hoe het is om te wandelen met kinderen in de bergen.

Waarom is het leuk om met kinderen te wandelen in de bergen?

Wandelen in de bergen is voor kinderen een groot avontuur; elk pad biedt nieuwe verrassingen, van klimmen over rotsen tot het ontdekken van verborgen beekjes. Het geeft hen de kans om spelenderwijs te leren over de natuur.

Het is natuurlijk ook hartstikke gezond. Het versterkt de spieren en botten en verbetert kracht en coordinatie. De frisse lucht en natuur stimuleren de creativiteit en verminderen de stress. Je bent echt even alleen met wandelen bezig. En door samen te wandelen heb je echt quality time met elkaar.

Is wandelen met kinderen altijd leuk?

Ik ga hier zelf antwoord op geven: Nee, mijn kinderen vinden het niet altijd leuk. Zeker mijn dochter niet. Maar dat is vaak van korte duur. Uiteindelijk overwint het geluksgevoel bij ons altijd. De mooie uitzichten, de gezamenlijke activiteit, quality time, de verwondering bij de kinderen, het gevoel dat het toch gelukt is.

“Mijn kind houdt niet van wandelen in Nederland. Dus bergwandelen is vast niks voor ons”

Dit is iets wat ik heel vaak hoor. En dit kan ik meteen ontkrachten. Mijn kinderen houden ook niet van wandelen in Nederland. Het is vlak en weinig gevarieerd (sorry Nederland!). In de bergen is dat echt anders. Er is altijd iets te beleven. Stoere paadjes, klimmen en klauteren, lekker eten bij een berghut onderweg, mooie uitzichten, met de lift. Dus als je kind in Nederland niet van wandelen houdt… wees niet ongerust… in de bergen komt het vast goed!

Nog een tip trouwens voor wandelen in Nederland: probeer eens een blote voetenpad! Dat vinden ze vaak wel leuk!

Vanaf welke leeftijd kun je met kinderen naar de bergen?

“Is mijn peuter te jong om mee te nemen tijdens een bergwandeling?”

Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met wandelen met kinderen.

Wij namen onze kinderen al vanaf dat ze 1 jaar waren mee in de bergen in een draagzak. In Carezza (en nog meer het andere gebied in de Eggenta valleil: Obereggen) heb je ook verschillende paden waar je met de wandelwagen kunt wandelen. Wij vonden zelf wandelen met de draagzak veel fijner. Dan ben je niet beperkt tot de brede paden en heb je iets meer gevoel van vrijheid en avontuur.

Zodra kinderen zelf kunnen lopen, kun je korte, eenvoudige routes kiezen die leuk en haalbaar zijn. Eventueel kun je je kind af en toe in de draagzak nemen. Zo groeien ze op met een liefde voor avontuur en natuur. Kinderen zijn vaak meer ‘trittsicher’ (stapzeker) dan we denken.

Vanaf dat onze kinderen 3-4 jaar waren, liepen ze helemaal zelf. Inmiddels zijn ze 6 en 9 jaar en kunnen we hikes van iets meer dan 10 km met ze maken. Super leuk!

Hoe zorg je dat wandelen veilig is met kinderen?

De 3 moeders uit Carezza zijn het hier unaniem over eens: “goede schoenen, zonnebrand en genoeg eten en drinken”. Heel erg simpel dus eigenlijk.

Zorg daarnaast altijd voor kleding die geschikt is voor het weer. Neem een ​​EHBO-kit mee voor kleine ongelukjes en leer je soort wat te doen in het geval van nood. Kies routes die passen bij de leeftijd en het niveau van je kinderen en houd ze altijd in het oog. Vertel je kind dat het belangrijk is om op het pad te blijven en niet alleen te lopen.

Wat heb je nodig om te wandelen met kinderen?

Wij hebben altijd het volgende mee tijdens een hike:

  • Goede wandelschoenen
  • Rugtas
  • Genoeg water
  • Gezonde snacks en ook wat snoepjes
  • Zonnebrand
  • Pet / zonnehoed
  • Regenjas / jasje / vestje
  • EHBO-kit

Hoe maak je bergwandelen spannend en leuk voor je kind?

Even eerljk… dit vind ik zelf ook best een uitdaging. Mijn dochter heeft er soms echt geen zin in. Maar inmiddels weet ik dat dit vaak van korte duur is en dat het snel weer kan omslaan. Bergmoeder Steffi staat me hier in bij: ook haar zoons hebben er soms geen zin in. Zij motiveert haar kinderen door te vertellen wat er nog komt en hoe lang het nog is.

Wij maken zelf veel gebruik van de tips hieronder, die ik maakte met de bergmoeders, om de kinderen gemotiveerd te houden.

10 tips om te wandelen met kinderen in de bergen

1. Begin eenvoudig

Begin met korte routes en breid deze langzaam uit. Zo krijg je steeds beter een idee wat je kind aan kan. Bovendien is het ook bemoedigend voor je kind. Begin je meteen met een te lange wandeling, dan loop je het risico dat je kind vooral de negatieve ervaring onthoudt.

Een extra tip hierbij is om bij je eerste hikes vooral af te dalen en minder te steigen. De meeste kinderen vinden afdalen veel leuker en makkelijker dan steigen.

2. Begin niet te eenvoudig 🙂

Dit klinkt een beetje tegenstrijdig tov de eerste tip, maar dat is het niet. Kinderen zijn vaak gek op ‘stoere’ paadjes. Een te makkelijk pad vinden ze vaak saai en dan verliezen ze de motivatie.

3. Laat je kind de route uitkiezen

Bied een paar wandelopties en laat je kinderen beslissen welke route je gaat lopen die dag.

3. Kies voor interessante paadjes

Kies paden met natuurlijke elementen zoals smalle paadjes of rotsen, die zijn spannender dan brede, vlakke wegen. Mooie voorbeelden hiervan is de Hirzelsteig en de Labyrinth hike in Carezza.

4. Zorg voor een leuke bestemming

Een route naar een meertje of beekje of berghut maakt de tocht interessanter. En je hebt altijd iets om naar uit te kijken.

5. Laat je kind de route spotten

Geef je kind de verantwoordelijkheid om de routemarkeringen te spotten. Laat hem / haar voorop lopen. Dat motiveert vaak!

(lees verder onder de foto’s)

6. Spelenderwijs wandelen

Tijdens het wandelen kun je genoeg spelen. Ik geef je wat inspiratie:

Kilometer tellen als spel: Gebruik de ‘elke km is een vinger’-methode om aan te geven hoe lang de wandeling nog is.

Beloningen onderweg: Geef iets kleins bij elke kilometer, zoals een snoepje of een pauze om het uitzicht te bewonderen, of het maken van een foto.

Spelletjes spelen: Speel “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…” om alert en betrokken te blijven.

Verhalen vertellen: Bedenk samen een spannend avontuur of droomverhaal.

Creatief met krijt: Neem schoolkrijtjes mee, zodat je kinderen op stenen kunnen tekenen

Maak een stenenmannetje: Laat je kind een stenen mannetje maken als markering voor toekomstige wandelaars

7. Dieren spotten onderweg

Welke dieren kun je onderweg spotten?

Extra leuk, maak een natuur bingokaart met dingen die je tijdens een wandeling kunt tegen komen. Bingo betekent iets lekkers!

Vergeet de verrekijker niet!

8. Lift

Neem de skilift omhoog en wandel naar beneden. Vaak vinden kinderen het makkelijker en interessanter om te dalen in plaats van te klimmen. En de lift is natuurlijk een mooi avontuur en een lekker rustmoment!

9. Berghutten

Plan een stop bij een berghut voor iets te drinken, een snack of een lunch. Berghutten in de Dolomieten hebben echt een heerlijke en betaalbare menukaart. Onze kinderen zijn gek op kaiserschmarrn en pasta met tomatensaus. Vaak is er bij een hut ook een klein speeltuintje om even uit te razen.

10. Picknick

Neem een zelfgemaakte picknick mee voor onderweg. Lekker belegde broodjes, iets te drinken en een lekkere snack. Exxtra leuk als je kind zijn/haar eigen lunch in de eigen rugzak meeneem.

Bonustip 11: Ga goed voorbereid op pad

Neem een routekaart mee, zorg voor goede schoenen, zonnebrand en genoeg eten en drinken. En check het weer. Neem een vest of jas mee voor eventuele weersveranderingen.

Wandelroute tips

In deze blog heb ik mijn favoriete wandelroute tips in Carezza en Obereggen gedeeld.

Wil je meer tips of heb je vragen over Carezza of de Eggental vallei? Stuur me gerust een berichtje. Carezza is één van mijn favoriete onderwerpen om over te praten ;).

Dit artikel kwam tot stand in het kader van een betaalde samenwerking met Carezza en Eggental Tourismus. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten en diensten, ook als ik ervoor betaald wordt.

Meer artikelen in deze reeks:

  1. Recept voor traditionele Sudtiroler Kaiserschmarrn
  2. Recept voor tradtionele Sudtiroler Knodel
  3. Duurzaam op vakantie? Het kan in Carezza
  4. 10 tips voor leuke bergavonturen met kinderen
  5. 10 tips voor wandelen met kinderen in de bergen