Pita met falafelballetjes staat hier bijna wekelijks op tafel in het voorjaar en de zomer. In de winter eet ik dit eigenlijk nauwelijks. Het is een wat frisser gerecht met deels koude ingrediënten, dus perfect voor lange en zonnige dagen!
Eindeloos varieren
Het leuke aan deze pita broodjes vind ik dat je eindeloos kunt variëren met ingrediënten. Dit keer koos ik voor appel, komkommer en paprika. Lekker fris! Ik maakte er een fris pittige saus bij met za’atar kruiden en harissa pasta.
Zelfgemaakte falafel of supermarkt
De falafelballetjes kun je natuurlijk zelf maken, maar ik kies toch ook vaak voor voorverpakt uit de winkel. Dat is toch net wat makkelijker en dat scheelt weer tijd op een doordeweekse dag.
Monkey platter: kidsproof
Ik serveer de pitabroodjes altijd als monkeyplatter: ik maak een gezellige tafel met allemaal bakjes met de verschillende ingrediënten. Iedereen mag zelf zijn pita broodje samen stellen. De kids vinden dit geweldig en het scheelt weer in het voorbereiden van de maaltijd. Je hebt wel wat extra afwas door de bakjes, maar dat weegt niet op tegen de winst ;).
Voel je vrij om te variëren met groente naar jouw keuze. Ook lekker hierbij zijn: mais, biet, augurk, gegrilde courgette, gegrilde paprika, sperziebonen, cherry tomaten en zo kan ik nog wel even doorgaan ;).
Pita falafel met paprika en appel en fris pittige saus
Ingrediënten
- 250 gram falafel zelf gemaakt (zie recept op mijn blog) of voorverpakt
- 2 paprika
- sla
- 4 stengels bosui
- 1 appel
- halve komkommer
- 8 pitabroodjes
Sausje
- 5 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 teentje knoflook
- 0,5 theelepel za’atar
- 0,5 theelepel harissa
- 1 handje verse kruiden zoals munt, koriander, peterselie
Instructies
- Was de paprika, verwijder de kern en snij in reepjes. Bak de paprika in een koekenpan met wat olijfolie in ongeveer 5-10 minuten gaar. Doe in een bakje en zet apart.
- Verwarm nog wat olijfolie in de pan en bak hierin de falafel in 5 minuten gaar.
- Was de appel en snij in stukjes. Was de komkommer, snij in de lengte doormidden en snij in plakjes. Was de bosui en snij in dunne ringetjes.
- Maak nu het sausje. Doe de (Griekse) yoghurt, mayonaise, verse kruiden, za’atar, harissa en knoflook in een blender en blend tot een gladde saus.
- Grill de pitabroodjes in de oven, grillpan, grillijzer of broodrooster volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Beleg je pita’s met sla, falafel, komkommer, appel, paprika en de saus. Of doe alle ingrediënten in bakjes of leg op een grote schaal en serveer als monkey platter, zodat iedereen zijn eigen pita broodje kan samenstellen. Eet smakelijk!
Kidsproof tips
- Pita falafel is één van de favoriete gerechten van mijn zoontje. Ik serveer het gerecht altijd als monkey platter: allemaal bakjes met de losse ingrediënten. Mijn zoontje van 3 mag zelf kiezen wat hij op zijn broodje wil. Er ligt genoeg groente tussen, dus zo eet hij altijd wat gezonds.
- Voel je vrij om te varieren met groente naar jouw keuze. Ook lekker hierbij is: mais, biet, augurk, gegrilde courgette, gegrilde paprika, sperziebonen, cherry tomaten en zo kan ik nog wel even doorgaan ;).
Review