Risotto van bloemkoolrijst is een koolhydraatarm alternatief voor de traditionele risotto van arborio rijst. Ik had onlangs een week waarin ik minder koolhydraten wilde eten, of op z’n minst minder enkelvoudige koolhydraten. In fruit en peulvruchten zitten namelijk ook koolhydraten, maar die heb ik niet links laten liggen. Meervoudige koolhydraten zijn namelijk niet zo ongezond als enkelvoudige koolhydraten die bijvoorbeeld in witte pasta en witte rijst zitten.
Gek op koolhydraten
Ik ben gek op pasta, rijst en brood. Wat een smaakmakers voor een lekkere maaltijd! Ik heb een heleboel pasta recepten op mijn website staan en aan risotto recepten heb ik zelfs een aparte pagina gewijd. Het klinkt dus niet perse logisch dat ik me ineens in de lowcarb recepten stort. Waarom dan een koolhydraatarme week? Nou, ik wilde eens kijken wat het doet met mijn lijf. Ik hoef niet af te vallen, maar heb vaak een vol gevoel na het avondeten. Ik wilde eens kijken of het helpt om minder enkelvoudige koolhydraten te eten.
Minder koolhydraten, hoe bevalt dat?
Na een weekje koolhydraatarm kan ik zeggen dat het zeker helpt om minder vol of opgeblazen te voelen. Ik heb totaal geen honger gehad en heerlijk kunnen eten. Ik ben geen gram afgevallen, maar voelde me wel lekker in m’n vel. Ik heb alleen de pasta, echte risotto en brood ontzettend gemist! Ik ga nog even door met minder koolhydraten, maar blijf zeker niet volledig koolhydraatarm eten.
Bloemkoolrijst is een goed alternatief!
Maar goed, in het kader van koolhydraatarm is risottorijst een goed alternatief voor arborio rijst. De risotto wordt net zo romig en is een stuk sneller klaar. Een goed idee dus om vaker te maken! Maar, eerlijk is eerlijk, ik vind de echte risotto wel lekkerder dan deze variant.
Gegrilde courgette, of gebakken, als je minder tijd hebt
Ik maakte deze bloemkoolrijst risotto met gegrilde courgette erbij. Dat geeft een lekkere bite aan het gerecht. Heb je wat minder tijd of zin om de courgettes te grillen? Snij de courgettes dan in blokjes en bak ze met de champignons in de pan, voordat de bloemkoolrijst wordt toegevoegd.
Risotto van bloemkoolrijst met gegrilde courgette
Ingrediƫnten
- 2 sjalotjes
- 250 gram champignon
- 1 flinke bloemkool
- 2 teentjes knoflook
- 250 ml groenten bouillon
- 1 courgette
- olijfolie
- 50 gram roomboter
- 75 gram geraspte kaas
Optioneel
- 1 kleine hand verse Italiaanse kruiden zoals basilicum, salie, peterselie, thijm en/of rozemarijn
Instructies
- Snipper de ui. Verwarm de helft van de boter en een scheut olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui glazig. Snij de champignons in vieren en voeg toe aan de ui. Bak een paar minuten tot de champignons een mooi bruin kleurtje krijgen. Breng op smaak met zout en peper.
- Maal de bloemkool (in delen) fijn in een foodprocessor / keukenmachine. Maal net zo lang tot de bloemkool een rijstachtig formaat heeft. Voeg de bloemkool nu toe aan de champignons en roer goed door. Snij ook de knoflook fijn en voeg toe aan de bloemkool.
- Voeg na een paar minuten een flinke scheut groenten bouillon toe zodat de bloemkool net onder water staat. Laat lekker pruttelen en roer af en toe goed door. Giet nog wat bouillon over de bloemkool als het water bijna is opgenomen. Na ongeveer 7-10 minuten is de bloemkoolrisotto klaar.
- Snij intussen de courgette in de lengte in plakken van ongeveer 2-3 mm dik. Smeer de plakken in met olijfolie, bestrooi met wat zout en grill de courgettes in een grillijzer of grillpan totdat ze mooie zwarte strepen hebben.
- Roer de rest van de boter door de bloemkool en breng de bloemkoolrijst op smaak met de geraspte Parmezaanse kaas, zout en peper.
Optioneel, om te garneren
- Snij de Italiaanse kruiden fijn en strooi deze over de bloemkool.
Kidsproof tips
- Dit is een koolhydraatarm gerecht. Voor kinderen vind ik dit zelf geen volwaardig hoofdgerecht. Misschien is het prima, maar ik geef ze toch liever wat extra koolhydraten en energie. Ik heb daarom een risotto van orzo voor de kids gemaakt.Ā
Review