Andijvie stamppot is een heerlijke voorjaar / zomer stamppot

Andijvie stamppot is mijn favoriete stamppot in het voorjaar. Wist je dat andijvie een echte lente / zomer groente is? Veel mensen accosieren het met de winter, omdat stamppotten meestal in de winter gegeten worden. Maar andijvie is dus een voorjaarsgroente. Daarom is een andijvie stamppot ook het lekkerst als ie een beetje fris en knapperig is. En vandaag deel ik weer een recept voor zo’n lekker frisse en knapperige vegetarische andijvie stamppot met appel en zongedroogde tomaat.

Recept voor vegan andijvie stamppot
Vegan andijvie stamppot met appel en zongedroogde tomaat

Hoe maak je andijvie stamppot?

Andijvie stamppot is heel eenvoudig om te maken. Je kookt aardappels gaar met een bouillonblokje. Intussen snij je de andijvie (als je een verse krop andijvie hebt; deze stap kun je overslaan als je voorverpakte andijvie hebt).

Stamp de aardappels fijn met een scheut (plantaardige) melk. Voeg een fijn gesneden uitje en wat azijn toe voor wat extra smaak en knapperigheid en breng op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Roer dan de andijvie door de aardappel. Daarna kun je de stamppot helemaal naar je eigen hand zetten. In dit recept voeg ik zongedroogde tomaat, appel en amandelen toe voor een heerlijk frisse smaak. Maar je kunt ook paprika, cherrytomaat en kaasblokjes toevoegen bijvoorbeeld.

Ingredienten voor andijvie stamppot

Haal de volgende ingredienten in huis voor andijvie stamppot met appel en zongedroogde tomaat voor 4 personen. In de receptkaart kun je de ingredienten automatisch toevoegen aan je winkelmandje.

  • 1250 gram aardappel
  • 2 blokjes groenten bouillon
  • 1 kleine rode ui
  • 400 gram andijvie
  • 1 paprika
  • 1 appel
  • 1 eetlepel azijn naar smaak
  • 150 ml (plantaardige) melk
  • 1 eetlepel olie van de zongedroogde tomaat
  • nootmuskaat
  • 190 gram zongedroogde tomaat op olie
  • zout
  • peper
  • 40 gram gerookte amandelen

Hoe maak je andijvie stamppot kidsproof?

Mijn kinderen eten andijvie stamppot de ene keer zonder mokken op en de andere keer zeuren ze toch over de sliertjes. Daar kun je niet heel veel aan doen, behalve het blijven aanbieden en blijven afstemmen op je kind. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om andijvie stamppot meer kidsproof te maken. Als je de kind de andijvie te knapperig vindt, kun je de andijvie wat langer door de stamppot roeren. Dan wordt de andijvie wat zachter en minder knapperig. De appel in deze stamppot vinden kinderen vaak lekker. Je kunt de appel ook pureren tot een appelmoes en door de stamppot roeren. Houdt jouw kind niet van zongedroogde tomaat? Voeg dan gehalveerde cherrytomaat toe.

Andijvie stamppot met appel en zongedroogde tomaat

Andijvie stamppot met appel, paprika, rode ui en zongedroogde tomaat. Dit is een heerlijke vegan stamppot met andijvie. Met deze stamppot mis je absoluut geen vlees. Gezond en lekker, wat wil je nog meer?
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenHollands
TrefwoordAndijvie, Andijviestamppot, Stamppot, Vegan, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1250 gram aardappel
  • 2 blokjes groenten bouillon
  • 1 kleine rode ui
  • 400 gram andijvie
  • 1 paprika
  • 1 appel
  • 1 eetlepel azijn naar smaak
  • 150 ml (plantaardige) melk
  • 1 eetlepel olie van de zongedroogde tomaat
  • nootmuskaat
  • 190 gram zongedroogde tomaat op olie
  • zout
  • peper
  • 40 gram gerookte amandelen

Instructies

  • Schil de aardappels, was ze en snij in vieren. Kook de aardappels in ruim water met een bouillonblokje in ongeveer 15 minuten gaar. 
  • Als je verse andijvie hebt, snij deze dan in dunne repen en was en droog de andijvie. Als je andijvie uit een zak hebt, kun je deze stap overslaan.
  • Was de paprika en appel en snij in blokjes.
    Snij de rode ui fijn.
  • Hak de amandelen grof met een vijzel of keukenmaler.
  • Snij de zongedroogde tomaat in kleine reepjes of blokjes, als dat nog niet is gedaan.
  • Giet de aardappels af, voeg de (plantaardige) melk toe en pureer de aardappels. Voeg de azijn naar smaak toe. Voeg ook de gesneden rode ui toe en breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat.
    Voeg de paprika, zongedroogde tomaat en appel toe.
    Voeg de andijvie toe, vlak voordat je de stamppot gaat serveren. Strooi de amandelen erover.
    (NB. hou je van zachte andijvie door je stamppot, roer de andijvie wat langer door de warme puree heen, dan wordt het vanzelf zacht). 

Kidsproof tips

  • Kinderen vinden zachte andijvie vaak lekkerder dan knapperige andijvie. Roer de andijvie voor kids daarom wat langer door de puree heen.